07 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
www.asgme.org Βερανζέρου 22 6ος όροφος
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
www.omosp-goneon-athinas.org
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
www.goneisreiraia.gr
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 1 Δεκέμβρη 2009

Προς Υπ. Υγείας
κα Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου

Θέμα: « Νέα γρίπη και ζητήματα πρόληψης, υγιεινής, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ασφάλειας στα σχολεία»
Η φετινή σχολική χρονιά άρχισε με την πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας της «νέας γρίπης» και η κατάσταση στα σχολεία , τρείς μήνες μετά, παρά την έγκαιρη παρέμβαση των συλλογικών οργανώσεων των γονέων συνεχίζει να παραμένει τραγική.
Η γρίπη βρίσκεται ήδη εδώ.
Τα υπ. Παιδείας και Υγείας όμως, θεωρούν ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, αν μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε νοσοκόμους, δίνοντας εντολή να υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η επιπλέον χρηματοδότηση ( 435.000 ευρώ εξασφαλιστήκαν τώρα, δηλ. 28 ευρώ ανά σχ. μονάδα), δίνοντας οδηγίες για «καραντίνα», ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση των υποδομών είναι «τριτοκοσμική». Η «διπλοβάρδια» στις μεγάλες πόλεις τσακίζει κόκαλα ενώ ακόμη και στα πρωινά σχολεία αίθουσες είναι χωρισμένες στα δυο και σε άλλα μέχρι και οι διάδρομοι έχουν κλειστεί και μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας εξαιτίας της έλλειψης σχολικών κτηρίων.
Μπροστά στον κίνδυνο διασποράς φροντίζουν να κλείνουν κατά δεκάδες καθημερινά ,τμήματα, τάξεις και σχολεία μόνο με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (χωρίς να είναι βεβαιωμένα κρούσματα ). Θέλουν να μας πείσουν πως αν κλείσει το σχολειό, η νέα γρίπη δεν θα υφίσταται ή πως αν ο καθένας από μόνος του φροντίσει να κάνει αυτό που αρνείται συστηματικά να διασφαλίσει η κυβέρνηση και το κράτος, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.
Η κάθε οικογένεια μόνη της προσπαθεί να βρει λύση, τόσο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του παιδιού της (χρυσοπληρώνοντας τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιατρικά κέντρα, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 130 ως 190 ευρώ), αφού τα δημόσια νοσοκομεία παίδων δεν κάνουν το test ταυτοποίησης της νέας γρίπης, όσο και για την παρακολούθηση και φύλαξη σε περίπτωση που νοσήσει το παιδί του.
Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν επίσης σε ότι αφορά τις συνθήκες υγιεινής και δημόσιας υγείας στα σχολεία όπως η έλλειψη καθαριστριών, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αυτού του τομέα από το Υπουργείο Παιδείας, η επιβάρυνση των γονιών ακόμη και για τα υλικά καθαριότητας και οι συνεχείς εκπτώσεις σε αυτόν τον τομέα, η ανυπαρξία εξοπλισμένων και υγειονομικά ελεγμένων χώρων εστίασης και τραπεζοκόμων στα ολοήμερα σχολεία, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στα κυλικεία.
Στην πραγματικότητα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η σημερινή του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν οργάνωσαν ποτέ ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής φροντίδας, αλλά σχεδιάζουν να μεταφέρουν θεμελιώδεις κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους ( όπως είναι η δημόσια υγεία ) στην σχολική μονάδα και την τοπική κοινωνία (δηλαδή και «επισήμως» στις πλάτες μας! ).
Προωθούν μέτρα αποκέντρωσης ώστε την ευθύνη για την υγεία των παιδιών μας και την υγιεινή στα σχολεία να την έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η σχολική επιτροπή, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι δήμοι, οι ιδιώτες γιατροί, οι χορηγοί ( για να θυμηθούμε και τα χαρτομάντιλα που μοίραζαν διάφορες εταιρίες στα σχολεία), οι φαρμακευτικές και ασφαλιστικές εταιρίες.
Η προσπάθεια εξατομίκευσης της ευθύνης στα πλαίσια της συμμετοχικότητας, της συνυπευθυνότητας και του κοινωνικού εταιρισμού είναι ενδεικτική για τις προθέσεις τους.
Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της Ε.Ε. μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας, πρόνοιας, παιδείας.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μην υπάρχει στην ουσία πανελλαδικά καμία οργανωμένη, συστηματική κρατική πολιτική για τα θέματα προληπτικής ιατρικής, προστασίας της υγείας και ασφάλειας των μαθητών και των εργαζομένων στα σχολεία.
Είναι ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (σχολική υγεία, υγεία και ασφάλεια της εργασίας, δημόσιας υγείας) που θα έπρεπε να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, ενιαία σε όλα τα παιδιά και εργαζόμενους, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους που προκύπτουν.
Αντιθέτως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία υπονομεύουν την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων, ενώ η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών αποτελεί ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.
Η απουσία όμως συστηματικής παρακολούθησης της υγείας των μαθητών και εφαρμογής μέτρων πρόληψης σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα σχολεία από δημόσιες υπηρεσίες, η πλήρης έλλειψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε ένα μεγάλο μέρος των παιδιών (ανασφάλιστοι και άνεργοι γονείς, μετανάστες κλπ), έχει ως αποτέλεσμα κάθε τέτοιο πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με αποσπασματικότητα, η διάγνωση να μην είναι έγκαιρη, να δημιουργείται πανικός στα σχολεία, η θεραπεία πολλές φορές να είναι πλημμελής.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι οικογένειες επωμίζονται το οικονομικό κόστος άμεσα ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες των υπεύθυνων υπουργείων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε λοιμώδους αλλά και χρόνιας ασθένειας χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών ανάμεσα τους και αυτής της νέας γρίπης.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ:
1. Την αποστολή κινητών μονάδων υγείας από το Υπ. Υγείας που θα παρέχει δωρεάν και ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικού φορέα, εθνικότητας κλπ, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών, αλλά και τον απαραίτητο εμβολιασμό όλων των παιδιών. Θα καταγράψει τις ανάγκες, θα παρέχει δωρεάν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις που απαιτούνται σε όλα τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου και θα εκδίδουν τα αναγκαία πιστοποιητικά.
2. Την αποστολή κινητών μονάδων του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης της υγείας όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας, με πλήρη καταγραφή ιστορικών υγείας, δωρεάν εξετάσεις (παθολογικές, οδοντιατρικές, οφθαλμιατρικές, καρδιολογικές κλπ) ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικού φορέα, εθνικότητας κλπ, με προτεραιότητα στα παιδιά της A΄ Δημοτικού. Οι μονάδες να στελεχώνονται με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.
3. Άμεση αποστολή κλιμακίων των υγειονομικών υπηρεσιών στα σχολεία για τον έλεγχο των κυλικείων και των χώρων υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος (τουαλέτες και χώροι εστίασης).
4. Άμεσα, δημιουργία κωδικού για την πρόσληψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα δημοτικά, με μόνιμη σχέση εργασίας και εκπαίδευσή τους από δημόσιο φορέα στα θέματα υγιεινής, προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Το ΥΠΕΠΘ έχει υποχρέωση να ελέγχει την υγεία των τραπεζοκόμων, να ελέγχει την προσωπικότητα τους, να τους εκπαιδεύει στους βασικούς κανόνες καθαριότητας και συντήρησης τροφίμων, ώστε να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
5. Να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι που πρέπει να μείνουν σπίτι τους για να αναρρώσουν, θα έχουν πλήρεις μισθολογικές και ασφαλιστικές αποδοχές για όλες τις ημέρες απουσίας.
6. Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις μισθολογικές και ασφαλιστικές αποδοχές (όχι από την κανονική άδεια) σε έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή αν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί ή τα σχολεία. Δεν μπορεί να επαφίεται η λύση αυτού του προβλήματος στον εθελοντισμό και στην αλληλοϋποστήριξη των γονιών και με αυτό τον τρόπο να καλύπτεται η κρατική και κυβερνητική απουσία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ:
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, στην υγεία- πρόνοια και στην παιδεία, κάθε μορφή πληρωμής για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας
• Την θεσμοθέτηση δημόσιων υπηρεσιών σχολικής υγείας και ασφάλειας της εργασίας σε δημόσια κέντρα υγείας, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα έχουν υπ’ ευθύνη τους όλα τα σχολεία της περιοχής. Θα παρακολουθούν τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού απ’ τη προσχολική ηλικία μέχρι το τέλος της σχολικής τους ζωής. Σε συνεργασία με τον οικογενειακό γιατρό –ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης- θα φροντίζουν επίσης μέσα από μια σειρά δωρεάν περιοδικών εξετάσεων να διασφαλίζεται τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική, κοινωνική, πνευματική ανάπτυξη και η πρόληψη. Θα στελεχώνεται από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων (παιδίατρους, ψυχολόγους, οφθαλμίατρους, οδοντίατρους, αθλίατρους κ.τ.λ ) για να μπορεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια στα καθήκοντά της.
• Τη δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες και τη στελέχωσή τους με νοσηλευτικό προσωπικό. Θα φροντίζει σε συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας όχι μόνο για την πρόληψη αλλά θα έχει συνολική εικόνα για την υγεία του κάθε παιδιού ξεχωριστά .Θα προσφέρει υπηρεσίες ΠΦΥ (πρώτες βοήθειες, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κλπ).Θα ενημερώνει την κάρτα υγείας του μαθητή. Θα μεριμνά μαζί με τις δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών .Θα παρεμβαίνει μαζί με τους επόπτες δημόσιας υγείας για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη σχολική μονάδα. Σε συνεργασία με την υπηρεσία δημόσιας υγείας, θα ασκεί υγειονομικό έλεγχο στα κυλικεία και στους χώρους εστίασης των μαθητών. Θα φροντίζει για τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των μαθητών με τα απαραίτητα εμβόλια.
• Την σύνδεση της δημόσιας υπηρεσίας σχολικής υγείας με όλο το δημόσιο σύστημα υγείας (δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους μαθητές του δημόσιου σχολείου.
• Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες, με πλήρες ωράριο, για την αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής των σχολείων στην πρωινή λειτουργία και ουσιαστικής καθαριότητας μετά τη λήξη του μαθήματος(ώστε να εξασφαλίζεται: (Συνεχής καθαριότητα στις τουαλέτες, κάθε μέρα σκούπισμα, καθαρισμός θρανίων, σφουγγάρισμα, δυο φορές το μήνα γενική καθαριότητα).Γενναία πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, άμεση επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν από τις σχολικές επιτροπές για τη μισθοδοσία των καθαριστριών στα ταμεία των σχολείων, υπερδιπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία που αφορούν και την κάλυψη εξοπλισμού για την καθαριότητα, υλικών ατομικής υγιεινής για τα παιδιά κλπ.
• Υπερδιπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία που αφορούν και την κάλυψη εξοπλισμού για την καθαριότητα, υλικών ατομικής υγιεινής για τα παιδιά κλπ.
• Ανέγερση, από το κράτος, νέων σύγχρονων σχολείων, για να εξασφαλιστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των σχολείων.
Πιστεύουμε πως η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, αποτελεί υποχρέωση του κράτους και πρέπει αυτό να παρέχεται δωρεάν σ’ όλους τους πολίτες.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης ενός συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σχολεία ενταγμένου στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή και υγιής ανάπτυξη των παιδιών.