25 Ιουνίου 2010

Ιδού ποια είναι η «δια βίου μάθηση»… ανήλικη εργασία σε τιμή ευκαιρίας!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Βερανζέρου 22 6ος όροφος Τηλ. 2105242386 , Fax 2103845434

www.omosp-goneon-athinas.org , mail@omosp-goneon-athinas.org

Αθήνα, 22/06/2010


Ιδού ποια είναι η «δια βίου μάθηση»… ανήλικη εργασία σε τιμή ευκαιρίας!


Στο άρθρο 8 του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας» αναφέρεται ότι:

«Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η πμ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».

ΑΙΣΧΟΣ!!

Αναρωτιόμαστε πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τη σύγχρονη βαρβαρότητα, που στο όνομα της “ανάπτυξης”, δεν ζητάει μόνο την ανοχή– υποταγή μας, αλλά και το αίμα των παιδιών μας! Τι κρίμα που τα παιδιά μας δεν είναι γόνοι βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, και όλων αυτών που πίνουνε το αίμα μας χρόνια τώρα, παρά τους έλαχε να είναι παιδιά εργαζομένων ή φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρο-επαγγελματιών. «Αλλά τυχερά είναι αυτά βρε παιδί μου!» Λένε κάποιοι, εργοδότες, ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και παπαγαλάκια των ΜΜΕ, μαζί και η φιλεύσπλαχνη κυβέρνηση που έδωσε ΤΗΝ λύση: τώρα που ο πατέρας έμεινε άνεργος (από την ίδια αναπτυξιακή λογική!), τώρα που η μάνα «διαπραγματεύεται» με τον εργοδότη της την ατομική της σύμβαση κάπου στα 600€, τώρα που στο σπίτι τα λεφτά δεν φτάνουν για τα άκρως απαραίτητα, τώρα που τα δάνεια διαμαρτύρονται χωρίς να λογαριάζουν ότι υπάρχει κρίση, τώρα που όλα ακριβοπληρώνονται (παιδεία – υγεία – πρόνοια), επιτέλους δίνεται το «δικαίωμα»(;!) στα ανήλικα παιδιά των 15 χρόνων, να γίνουν… χρήσιμα για τις οικογένειες τους και να μην … τεμπελιάζουν στα θρανία της μόρφωσης. Γρήγορα στη δουλειά! Και τους όρους θα τους βρούμε … εξάλλου είναι μαθητεία δεν είναι εργασία. Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε εμείς οι γονείς τον εργοδότη που προσφέρει τέτοια εμπειρία στα παιδιά μας … αλλά ας όψεται που κυβέρνηση και το κεφάλαιο είναι φιλεύσπλαχνοι!

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ…

Μετά το ταξικά διαφοροποιημένο ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο) που θα «ανθίζει» στην αγκαλιά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (με τους «ευέλικτους» εκπαιδευτικούς, την εξατομικευμένη μόρφωση, τη ραγδαία εμπορευματοποιήση, την αντικατάσταση της μόρφωσης με δεξιότητες και καινοτομίες που θα θέλει ο χορηγός, τα 30άρια τμήματα, τη δραματική υποχρηματοδότηση,) … η καταιγίδα συνεχίζεται με τη «δια βίου “μάθηση”».

Κανένας εφησυχασμός, καμία αυταπάτη.

Αυτοί που μας έφεραν μέχρι εδώ, θα μας βρουν απέναντι τους.

ΕΞΑΛΛΟΥ,

ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΧΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ κ.λπ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ:

► ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ

► ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

► ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ & ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

► ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και Ν/Σ

ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ:

√ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 29 Ιουνίου με το αγωνιστικό πλαίσιο του Π.Α.ΜΕ.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενημερώνονται οι σύλλογοι, όλο το καλοκαίρι, τόσο για τα νέα μέτρα όσο και για τη διέξοδο από αυτή την πραγματικότητα.

Οργανώνουμε πολύμορφες διαμαρτυρίες – εκδηλώσεις στους Δήμους και τις γειτονιές.

09 Ιουνίου 2010

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Βερανζέρου 22 6ος όροφος Τηλ. 2105242386 , Fax 2103845434
http://www.omosp-goneon-athinas.org/ , mail@omosp-goneon-athinas.org


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βγήκαν στην γύρα … να κάνουν το άσπρο - μαύρο!

Το ΥΠΔΒΜΘ, δηλ. η κυβέρνηση, εξαπόλυσε τους «σοφούς» μουτζαχεντίν της, για να «διαφωτίσουν» τους γονείς για το πόσο καλό είναι το «νέο αποκεντρωμένο ολοήμερο σχολείο». Ήδη γυρίζουν τα σχολεία, που έχουν το θλιβερό προνόμιο να οριστούν (παρά τις διαφωνίες γονιών και εκπαιδευτικών) πιλοτικά υποχρεωτικά ολοήμερα, για να πείσουν τους γονείς ότι οι αλλαγές είναι για το καλό τους.
Να πειστούμε δηλαδή, ότι οι ίδιοι που μας κλέβουν τον ιδρώτα μας, που χαρίζουν αμύθητο πλούτο στους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, και που την ίδια στιγμή τρώνε το εισόδημά μας με τους νέους φόρους, την ακρίβεια, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών … θέλουν το καλό μας!
Να πειστούμε δηλαδή, ότι οι ίδιοι που θεσμοθετούν τη δια βίου ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη απασχόληση, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, και μας βάζουν να δουλεύουμε ως τα βαθιά μας γεράματα … νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών μας!
Πόσο εθελόδουλοι και ανόητοι νομίζουν ότι είμαστε;

Από το περιεχόμενο του ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, επαληθεύονται οι εκτιμήσεις μας για το τι επιδιώκουν:
Το καλό και το κακό σχολείο
- Ξεκινά η πλήρης διαφοροποίηση των σχολείων σε καλά και κακά σχολεία. Μέσα από την «προαιρετική απογευματινή ζώνη», η οποία θα πραγματοποιείται μετά τις 2 το μεσημέρι, τα γνωστικά αντικείμενα θα καθορίζονται με εισήγηση του διευθυντή, «ο οποίος θα συνυπολογίζει», λένε «τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας (ενδιαφέροντα μαθητών, μαθησιακό επίπεδο, προτιμήσεις γονέων, ευελιξία στις ώρες αποχώρησης των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή, πλεονάζουσες ώρες)!!!». Δηλαδή, άλλα θα μαθαίνει το παιδί στο ένα σχολείο, άλλα στο διπλανό. Δεν πρέπει να έχουν όλα τα σχολεία τις ίδιες δυνατότητες; Δεν έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες ανάγκες; Δεν πρέπει να έχουν όλοι οι μαθητές την ίδια δυνατότητα να μάθουν γράμματα; Και ποιος πρέπει να το καθορίζει αυτό; Και ποιος θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχουν υποδομές, προσωπικό για να φτάσουν όλοι οι μαθητές –ανεξάρτητα από τις κοινωνικές και οικογενειακές τους αναφορές το καλύτερο μορφωτικό επίπεδο;
- Η διαφοροποίηση θα προχωρήσει και ανάμεσα στους μαθητές μέσα στην ίδια τάξη. Λένε, ότι το κάθε παιδί, θα κατακτά ξεχωριστά τη γνώση! Σύμφωνα με την γνώμη του, όπως και αν έχει δημιουργηθεί αυτή! Δηλαδή, μετακυλούνε την πολύ σοβαρή ευθύνη της διαμόρφωσης ενός μορφωτικού προγράμματος που έχει ανάγκη η κοινωνία για να διαμορφώσει το δικό της αύριο, στην ατομική επιλογή κάθε μαθητή ή ακόμα και του γονιού του. Και πήραν και τη σύμφωνη γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γι’ αυτό …Δηλαδή το κάθε παιδί θα έχει το δικό του πρόγραμμα από το πλούσιο πάγκο των χορηγών και αλλοίμονο στο παιδί που δεν τα «παίρνει» …!

Πως φτάσαμε από το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ στον ΠΑΓΚΟ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ …;
- Αν ένα σχολείο δεν έχει την υλικοτεχνική υποδομή, τι θα κάνει; Θυμίζουμε ότι μειώθηκαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού κατά 871 εκ. και η πρώτη δόση που έχει έρθει στα σχολεία για το 2010 είναι κατά τα 2/3 μικρότερη, τη στιγμή που το 50% των σχολείων δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της …θέρμανσης! Και αν το προσωπικό ενός σχολείου δεν επαρκεί τι θα κάνει; Θυμίζουμε τους 17.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα ‘χουμε από Σεπτέμβρη και την πλήρη διάλυση του ΟΣΚ με παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Τοπική Διοίκηση.! Και όλα αυτά κάτω από την καθημερινότητα των 30αριων τμημάτων, που έρχονται… Από πού θα πρέπει να βρει τα χρήματα η σχολική κοινότητα για να υλοποιήσει την απογευματινή ζώνη; Μήπως θα ανταλλάσει πακετάκια δραστηριοτήτων με χορηγίες; Μήπως θα αναπτυχθεί και ανταγωνισμός ανάμεσα στα σχολεία για το πιο σχολείο θα έχει τον καλύτερο χορηγό;
- Το πιο σημαντικό είναι ότι οι μαθητές μπαίνουν στο μικροσκόπιο του καλού χορηγού ο οποίος αργά ή γρήγορα θα κληθεί να υλοποίηση τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της προαιρετικής ζώνης, τα οποία από μόνα τους είναι η χαρά του χορηγού. Έχουμε την εμπειρία της Ευέλικτης Ζώνης.. Π.χ. δεν λειτουργεί το κλιματιστικό … θα πρέπει να ψάξει ο γονιός (γιατί δεν θα αντέχει άλλο η τσέπη του), να βρει έναν φιλεύσπλαχνο χορηγό που θα δεχτεί να το φτιάξει αρκεί να πλασάρει τα προϊόντα του, έτσι που οι μικροί καταναλωτές – μαθητές να τα αναγνωρίζουν όταν θα φτάσουν στο κατάστημα!

Επιμήκυνση της πρωινής ζώνης κατά 2 ώρες για Α, Β Δημοτικού και κατά 1 ώρα για τις υπόλοιπες τάξεις, με πολλές δεξιότητες και καμία ουσιαστική γνώση
- Παραβιάζουν κάθε παιδαγωγική αρχή, παραβιάζουν την ανάγκη των μικρών ηλικιών για δημιουργικό παιχνίδι και την ανάπτυξη της συλλογικότητας διευρύνοντας τις ώρες τις διδασκαλίας. Είναι γνωστό ότι μετά τις 12, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, είναι εξαντλημένα ανίκανα να παρακολουθήσουν την όποια εκπαιδευτική διαδικασία, οπότε το μόνο που μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι είναι προσπάθεια για … «να κάνουν τα παιδιά ησυχία». Ας μην ανησυχούμε όμως θα μας φέρουν τους ψυχολόγους αργότερα για να λύσουν τις παραβατικές τους συμπεριφορές…
- Οι επιπλέον ώρες δίνονται για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά μας στις κρίσιμες δεξιότητες, που τόσο έχει ανάγκη η αγορά. Σε έκθεσή της η Ε.Ε. εφιστούσε «την προσοχή στη σημασία της πρόσβασης των μαθητών από την προσχολική κιόλας ηλικία (!!!) … στην πολυγλωσσία για την εξασφάλιση της κινητικότητας των αυριανών εργαζόμενων». Κάπως έτσι βρίσκουμε στο ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ την ξένη γλώσσα και τους η/υ από την Α’ Δημοτικού. Ο νέος εργαζόμενος χτίζεται από πολύ νωρίς. Όχι μόνο όταν μεγαλώσει, αλλά εδώ και τώρα!
- Η εισαγωγή των μαθητών της Α Δημοτικού στην ηλεκτρονική πραγματικότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οι ιατρικές έρευνες για τον διαρκώς αυξανόμενο νεανικό εθισμό στους η/υ ή οι πολλαπλές σωματικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση ενός 5χρονού στον υπολογιστή ή ακόμα και η αδυναμία του παιδιού να διακρίνει την εικονική από την φυσική πραγματικότητα, δείχνει τον καημό τους να αναζωογονήσουν τη συγκεκριμένη αγορά (κάτι αντίστοιχο έγινε με τα lap tops της Α’ Γυμνασίου) και να φτιάξουν από νωρίς επιδέξιους χρήστες διαφόρων προγραμμάτων, τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίζουν σαν πελάτες αύριο.
- Το σύνθημα «η τσάντα στο σχολείο» καταρρέει! Η τσάντα επιστρέφει στο σπίτι και μάλιστα πιο βαριά για τις νεανικές πλάτες, αφού ενώ η υποχρεωτική ύλη αυξάνει, η Μελέτη συρρικνώνεται δίνοντας τη θέση της στις ποικίλες δραστηριότητες.
- Παρατείνεται η παραμονή των παιδιών στο σχολείο, κατά 2 επιπλέον ώρες, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για αναβάθμιση των υποδομών, της υγιεινής και της ασφάλειας, για την αύξηση του προσωπικού, εκπαιδευτικού και βοηθητικού, οδηγώντας τα παιδιά στην πλήρη ιδρυματοποίηση.
- Για την υλοποίηση της προαιρετικής ζώνης, θα επιστρατεύονται ακόμα και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα. Υποβάλλοντας, έτσι, τα παιδιά μας σε συνεχή αλλαγή δασκάλων. Η σταθερή σχέση παιδιού – δασκάλου που είναι τόσο απαραίτητη για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, ιδίως στις μικρές ηλικίες, πάει περίπατο.
- Η σίτιση των μαθητών μεταφέρεται στις 2 - ¨2:30 μ.μ, κάνοντας ακόμα πιο απαραίτητη την ύπαρξη κυλικείων στα σχολεία, αφού τα παιδιά θα πρέπει να εξασφαλίζουν 2 γεύματα από το σπίτι τους ή από το προσφιλές κυλικείο. Από το κετερινγκ αύριο ….Θα έρχεται μετά η διατροφική αγωγή –τι ειρωνεία- να τα εκπαιδεύσει στην διατροφική αξία που μπορεί να έχει το πλαστικό τάπερ με ολίγον από σάντουιτς ...!
- Αναρωτιόμαστε όποιος διευθυντής ή εκπαιδευτικός αρνηθεί να υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα θα περνάει από ΕΔΕ;!

Η μέχρι τώρα εμπειρία γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών από τη λειτουργία του ολοήμερου είναι μία:
- τους τραπεζοκόμους τους προσλαμβάνουν και τους πληρώνουν οι γονείς (γιατί δεν προβλέπονται!!!!).
- οι καθαρίστριες δεν επαρκούν και οι γονείς τσοντάρουν στο μισθό που παίρνουν για να κάτσουν λίγο παραπάνω, προκειμένου να καθαριστεί το σχολείο,
- οι υλικοτεχνικές υποδομές δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για τη σίτιση, ξεκούραση, το παιχνίδι των μαθητών (στη ίδια αίθουσα τρώνε, διαβάζουν, ξεκουράζονται).
- οι εκπαιδευτικοί γίνονται τιραμόλες για να καλύψουν τις ανάγκες της απογευματινής ζώνης,
- Και πάνω απ’ όλα, οι μικροί μαθητές επιστρέφουν κατάκοποι στο σπίτι τους, μετά από ένα εξαντλητικό 8 ή και 10ωρο, για να συνεχίσουν στο φροντιστήριο, να καλύψουν τα κενά που τους δημιούργησε το ίδιο το σχολείο.

Το υπουργείο επικαλείται τις νέες παιδαγωγικές ανάγκες που κάνουν απαραίτητο το ολοήμερο σχολείο. Οι έρευνες τους διαψεύδουν: Τα παιδιά που παραμένουν στο ολοήμερο έχουν χαμηλότερες επιδόσεις! Άρα, το ερώτημα είναι: αφού καμιά παιδαγωγική ανάγκη δεν καλύπτεται από το ολοήμερο σχολείο … ποιος τους ζήτησε να το κάνουν;;;
Αυτοί που στερούν τους γονείς από τα παιδιά τους, στην πιο κρίσιμη ηλικία για να βγει η μαμά και ο μπαμπάς απρόσκοπτα στην παραγωγή. Αυτοί που θέλουν εδώ και τώρα να φτιάξουν τον νέο τύπο εργαζόμενου, τον αμόρφωτο και συνεχώς καταρτιζόμενο, φορτωμένο με πλήθος άχρηστων για τη ζωή του πληροφοριών που θα πρέπει να ακολουθεί –ατομικά – τα θέλω της αγοράς .
Η πολιτική τους για το «νέο σχολείο», είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γενικότερων επιλογών Ε.Ε., ΔΝΤ και κυβέρνησης. Γι’ αυτό βιάζονται να προχωρήσουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τους πάσει θυσία, ακόμα και χωρίς προσχήματα. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!
Κάθε μέρα που περνάει οι λαϊκές οικογένειες παίρνουν διαζύγιο από τις πολιτικές τους. Ήδη οι συναντήσεις - παρωδίες που οργανώνει το Υπουργείο, στέλνοντας προϊσταμένους και σχολικούς συμβούλους διαλύονται από την κατακραυγή των γονιών. Αλήθεια, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι όταν ζητάγαμε λύσεις για τα προβλήματα των σχολείων μας; Βγήκαν τώρα να μας τάξουν μια αγοραία συνυπευθυνότητα και συμμετοχικότητα, σε αντάλλαγμα για την μετατροπή του σχολείου σε σχολείο Α.Ε. και των παιδιών μας σε πελάτες του.

ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ
ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη της για την ενημέρωση και τον συντονισμό της δράσης όλων των Ενώσεων, των Συλλόγων και των γονιών, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η πιλοτική εφαρμογή του «νέου» σχολείου, ολοήμερου ή αυτοαξιολογούμενου, να μην περάσουν τα 30άρια τμήματα και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, να μην γίνει η μόρφωση δικαίωμα λίγων και η δια βίου αμορφωσιά η μοίρα των πολλών.

Να γίνουν άμεσα Συνελεύσεις - Εκδηλώσεις των γονέων για να γίνει κάθε ένα σχολείο κέντρο αντίστασης και απειθαρχίας, στα μέτρα που ήρθαν και στα άλλα που θα συνεχίσουν να έρχονται, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να εντείνουν την πίεση προς τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, για να μην περάσει η εγκύκλιος των 800 σχολείων, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο σχολείο.
Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα σε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αυτών των 800 σχολείων που έχουν την ατυχία να οριστούν δια νόμου και παρά τις διαφωνίες τους, να πρωτοστατήσουν για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα! Είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας.

02 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ( Α.Σ.Γ.Μ.Ε. )Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 2105242386, 210 3845434, 210 3835093 goneis@mail.gr , http://www.goneis.org/.
Αθήνα 1-06-10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, καταγγέλλει την άγρια δολοφονική επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ, ενάντια σε νηοπομπή αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Μέσα από την αιματοβαμμένη αυτή ενέργεια σηματοδοτείται η κλιμάκωση συνολικά των ιμπεριαλιστικών δραστηριοτήτων σε βάρος των λαών της περιοχής, το πέρασμα σε νέα φάση του σχεδίου για μία «νέα Μέση Ανατολή».
Το Ισραήλ δεκαετίες τώρα παίζει το ρόλο του «Γολιάθ» με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ – ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους στην περιοχή.
Άμοιρες ευθυνών δεν είναι ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες όχι μόνο ανέχθηκαν και ενθάρρυναν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά παραχώρησαν γη και ύδωρ για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τους δολοφόνους (υπάρχει σε εξέλιξη προγραμματισμένη κοινή στρατιωτική άσκηση). Έχουν υπογράψει μια σειρά φανερών και μυστικών συμφωνιών με το Ισραήλ. Ελληνικό στρατιωτικό σκάφος περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών.
Καλούμε τον ελληνικό λαό:
v Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης.
v Να απαιτήσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και την ανεμπόδιστη διέλευση των σκαφών της νηοπομπής αλληλεγγύης.
v Να καταδικάσει τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τους άδικους πολέμους τους.
v Διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς για την συνεργασία των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Ενάντια στη «νέα τάξη» και τα σχέδιά της.
Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση:
v Να καταγγείλει το σύνολο των συμφωνιών με το Ισραήλ και όχι να περιοριστεί η αντίδραση στην αναστολή της προγραμματισμένης κοινής στρατιωτικής άσκησης και στην αποχώρηση του ελληνικού πλοίου από τις περιπολίες.
Ουσιαστική λύση αποτελεί η υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:
ü Να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της περιοχής.
ü Να αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη.
ü Να διαλυθούν οι ισραηλινοί εποικισμοί.
ü Να γκρεμιστεί το τείχος της ντροπής.
ü Να δημιουργηθεί ενιαίο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Γραφείο Τύπου
Α.Σ.Γ.Μ.Ε.
2104614202---6975126001---flg@in.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Α.Σ.Γ.Μ.Ε

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) Βερανζέρου 22, 104 32, 6ος όροφος, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 2105242386, 210 3845434, 210 3835093 goneis@mail.gr http://www.asgme.gr/

Αθήνα 17 /5/ 2010
Αρ. Πρωτ. 004/2009-2011


Προς: 1. Τους αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών Γονέων στην Α.Σ.Γ.Μ.Ε.
2. Τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών – Μελών της Α.Σ.Γ.Μ.Ε.
3. Την Γενική Δ/νση Διοικ/κών Υποθέσεων Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ ( μέσω αυτής στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Ελλάδας, όπου υπάρχουν Ομοσπονδίες )


ΘΕΜΑ: Διαβίβαση πρόσκλησης Τακτικού Απολογιστικού Συνεδρίου Α.Σ.Γ.Μ.Ε.


Το Δ.Σ. της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. στη συνεδρίασή του στις 17-5-2010, αποφάσισε η Τακτική Γενική Απολογιστική Συνέλευση να γίνει την Κυριακή 20- 6 - 2010 ( πρώτη ημερομηνία ).


Σε περίπτωση μη απαρτίας θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 27 Ιούλη 2010 και από 10π.μ. μέχρι 3μ.μ. στην Αθήνα, στην αίθουσα της Ένωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος ).




Τα θέματα είναι:

1. Εκλογή Προεδρείου
2. Διοικητικός Απολογισμός - Προγραμματισμός
3. Οικονομικός Απολογισμός – Προϋπολογισμός
4. Τοποθετήσεις των Συνέδρων
5. Έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού
6. Προτάσεις – Ψηφίσματα




Πρόγραμμα Εργασιών Συνεδρίου ( πρόταση προς συνέδρους )


10.00-10.30 Προσέλευση Αντιπροσώπων και έλεγχος ταυτοπροσωπίας
10.30-10.40 Εκλογή Προεδρείου
10.40-11.00 Χαιρετισμοί
11.00-11.40 Απολογισμός – Προγραμματισμός Διοικητικού Συμβουλίου
11.40-11.50 Ταμειακός Απολογισμός και Προγραμματισμός
11.50-12.00 Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
12.00-12.20 Διάλειμμα
12.20-14.30 Τοποθετήσεις Συνέδρων – Προτάσεις ( πρόταση για 26 ομιλίες Χ 5΄)
14.30-14.45 Κλείσιμο
14.45-15.00 Ψηφοφορίες επί του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού
15.00 Προτάσεις – Ψηφίσματα