17 Μαρτίου 2022

….. και εγένετο Πειραματικό

  Εν μία νυκτί, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους φορείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γυμνασίου και του 1ου

 ΓΕΛ Αμαρουσίου (Εκπαιδευτικούς, Μαθητές, Γονείς), με μια Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ 1048 Β’/2022, τα δύο σχολεία από το Σχολικό Έτος 2022-2023 χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά. Συνδέονται δε, βάσει της ίδιας Υπουργικής Απόφασης με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας δήλωσαν άγνοια για την παραπάνω Υπουργική Απόφαση.

Όπως προβλέπει η υπάρχουσα νομοθεσία, η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη  του 1ου Γυμνασίου, την ερχόμενη σχολική χρονιά, δεν θα γίνει βάσει των γεωγραφικών ορίων που ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά με ηλεκτρονική κλήρωση. Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση έχει οποιοσδήποτε μαθητής κάτοικος της ευρύτερης περιοχής ακόμα εκτός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου.  Η νομοθεσία επίσης προβλέπει ότι οι μαθητές από Πειραματικά σχολεία συνδεδεμένα μεταξύ τους έχουν δικαίωμα εγγραφής στην επόμενη βαθμίδα χωρίς κλήρωση.

Αυτό αυτόματα συνεπάγεται πως σε κάθε νέα σχολική χρονιά, αρκετοί από τους μαθητές που φοιτούν στην τελευταία τάξη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο 1ο Δημοτικό, 8ο Δημοτικό και 16ο Δημοτικό, τα οποία “τροφοδοτούν”  κάθε χρόνο το 1ο Γυμνάσιο, θα υποχρεωθούν να μεταφερθούν σε άλλο Γυμνάσιο του Δήμου ή ακόμα και σε όμορους Δήμους δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στις οικογένειες τους.

Επί της ουσίας καταργούν το μοναδικό σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εξυπηρετεί τους μαθητές του κέντρου του Αμαρουσίου, και ακυρώνουν το παραδοσιακό σχολείο της γειτονιάς, που έχει σημείο αναφοράς του τη συγκεκριμένη τοπική κοινωνία.

Η φιλοσοφία τους για το Δημόσιο Σχολείο και την Πειραματική Εκπαίδευση απέχει πολύ απ’ αυτήν  που ως γονείς οραματιζόμαστε.

Για εμάς η Πειραματική Εκπαίδευση: 

  • Οφείλει να απευθύνεται σε ένα τυχαίο δείγμα μαθητικού δυναμικού όπως επίσης και σε τυχαίο δείγμα εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Οφείλει να συνδέεται άμεσα με Δημόσια Πανεπιστημιακά ιδρύματα για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων.
  • Δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε  σχολεία αποκομμένα από τον κοινωνικό ιστό της πόλης που ανήκουν.
  • Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την «αριστεία».
Για όλα τα παραπάνω καλούμε το Υπουργείο Παιδείας:
  • Έστω και καθυστερημένα, να σεβαστεί τις ανάγκες των μαθητών και τις τοπικής κοινωνίας και να εξαιρέσει τους  μαθητές που χωροταξικά ανήκουν στο 1ο Γυμνάσιο, αλλά και σε κάθε άλλο σχολείο που δύναται να χαρακτηριστεί στο μέλλον ως Πειραματικό, από την ηλεκτρονική κλήρωση. Τι ποιο τυχαίο δείγμα μαθητών, από τα παιδιά μιας γειτονιάς με όλες τις πτυχές της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
  • Να ακυρώσει την διασύνδεση του 1ου Δημοτικού Χαλανδρίου με το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου.
Επιμένουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ένα ποιοτικό Δημόσιο Σχολείο που να προσφέρει ίσα δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τους, αλλά και σε κάθε άλλο Σύλλογο Γονέων που διεκδικεί το αυτονόητο. Ένα σχολείο, κοιτίδα γνώσεων και πολιτισμού, πόλο έλξης της γειτονιάς και των κατοίκων της.

Ο διάλογος δεν είναι ποτέ το δυνατό σημείο σας κα Κεραμέως,  ούτε πολύ περισσότερο χαρακτηρίζει την κουλτούρα σας, όμως έστω και τώρα μπείτε στον κόπο να αφουγκραστείτε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο