01 Σεπτεμβρίου 2007

Σχολικές Επιτροπές

Τι πρέπει να γνωρίζει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων στη Σχολική Επιτροπή

Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό καθεστώς, οι Σχολικές Επιτροπές, αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και η λειτουργία τους διέπεται από το Π.Δ. 323/1989, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του Νόμου 2130/93.
Σύμφωνα με το Ν. 2130/93, με απόφαση του Δημάρχου ορίζεται ως Πρόεδρος ή ο ίδιος ο Δήμαρχος ή άλλο αιρετό ή μη μέλος της Σχολ. Επιτροπής.
Στη διοίκηση των σχολικών επιτροπών μετέχουν υποχρεωτικά οι διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων, από ένας εκπρόσωπος των αντίστοιχων συλλόγων γονέων και εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Έργο κάθε σχολικής επιτροπής είναι:
  • η διαχείριση των πιστώσεων που της διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων (θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, αποχέτευσης, αγοράς αναλώσιμων υλικών κ.λ.π.),
  • η αμοιβή καθαριστριών,
  • η εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των αντίστοιχων σχολείων και του κάθε είδους εξοπλισμού τους,
  • η εισήγηση προς τις αντίστοιχες διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον εφοδιασμό από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων των αντίστοιχων σχολείων με έπιπλα και εξοπλιστικά είδη και από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με βιβλία για τις αντίστοιχες σχολικές βιβλιοθήκες,
  • η διαχείριση των εσόδων από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων,
  • η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Με το νόμο υπ΄αριθ. 3194/20 αρθ. 8, 24 (ΦΕΚ 267 Νοεμβρίου 2003) παρέχεται δυνατότητα χρηματοδότησης 5.000 Ευρώ ανά έτος σε κάθε σχολική μονάδα για αγορά εξοπλισμού απ' τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Η δυνατότητα αυτή αφορά περιπτώσεις κάλυψης εκτάκτων αναγκών προμήθειας εξοπλισμού και για το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Η Σ.Ε. συνεδριάζει υποχρεωτικά, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, μία φορά το μήνα.

Αγαπητοί γονείς, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής είναι υποχρεωμένος να συγκαλεί σε συνεδρίαση μία φορά το μήνα όλα τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, στα δε πρακτικά αυτής πρέπει να καταγράφονται όλες η αποφάσεις και οι διαφοροποιήσεις και να τα υπογράφουν όλοι οι παρόντες.
Εάν στο σχολείο σας, δεν τηρείται η παρακάτω περιγραφόμενη διαδικασία, πρέπει να το καταγγέλλετε στον Τομέα Παιδείας Δήμου Αμαρουσίου και στην Ένωση Γονέων. Ο δε εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων πρέπει να το καταγγείλει στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία ελέγχει την ορθή λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών.

Ο πρόεδρος καλεί επίσης τη Σ.Ε. σε συνεδρίαση όταν το ζητήσει το ένα τρίτο τουλάχιστον των μελών της με γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν (άρθρο 108 παρ. 1και 2 Π.Δ. 410/95).
Η πρόσκληση για συνεδρίαση περιέχει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και επιδίδεται με απόδειξη στα μέλη της Σχολικής Επιτροπής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης.
Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί την ίδια μέρα της συνεδρίασης. Πριν από τη συζήτηση η Σ.Ε. αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων. Η έλλειψη πρόσκλησης ή η πλημμελής πρόσκληση δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της συνεδρίασης, εάν το μέλος που δεν προσκλήθηκε ή δεν προσκλήθηκε νόμιμα παρίσταται στη συνεδρίαση (άρθρα 94 παρ. 2-3 και 119 Π.Δ. 410/95).
Η Σ.Ε. έχει απαρτία εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της. Απόλυτη πλειοψηφία υπάρχει όταν οι παρόντες είναι περισσότεροι από τους απόντες.
Αν, μετά από δύο συνεχείς προσκλήσεις η Σ.Ε. δεν έχει απαρτία, συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση και παίρνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είναι γραμμένα στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του.
Στην πρόσκληση πρέπει να υπενθυμίζεται αυτή η δυνατότητα (άρθρα 95 και 119 π.δ. 410/95).
Η Σχολική Επιτροπή παίρνει τις αποφάσεις της με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που ορίζει διαφορετικά. Σε περίπτωση ισοψηφίας, επικρατεί η ψήφος του προέδρου.
Απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων είναι ο ακέραιος αριθμός που είναι αμέσως μεγαλύτερος από το ένα δεύτερο του αριθμού τους (άρθρα 95 παρ. 5 και 119 Π.Δ. 410/95).
Κατά τις συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής τηρούνται πρακτικά σε ειδικό βιβλίο, το οποίο αριθμείται, μονογράφεται και θεωρείται από τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής (άρθρα 198 παρ. 1 και 203 παρ. 5 Π.Δ. 410/95, άρθρο 11 παρ. 27 Ν. 2503/97, ΦΕΚ 107/Α).
Τα πρακτικά, στα οποία καταχωρούνται οι αποφάσεις της Σχ. Επιτροπής και η γνώμη της μειοψηφίας, υπογράφονται από όλα τα μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Οι πληρωμές όλων των δαπανών της Σ.Ε. ενεργούνται υπό του προέδρου ή του αναπληρωτή του ή από μέλος της Σ.Ε. που έχει οριστεί από τον πρόεδρο.
Την ευθύνη όμως για την οικονομική διαχείριση εξακολουθεί πάντα να την έχει ο πρόεδρος της Σ.Ε.
Η Σχολική Επιτροπή επειδή αποτελεί δημοτικό ή κοινοτικό νομικό πρόσωπο συνεδριάζει όπως το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα (άρθρ. 95 Π.Δ. 410/95), εκτός αν για λειτουργικούς λόγους έχει οριστεί άλλος χώρος (π.χ. σχολείο) για τις συνεδριάσεις της Σ.Ε.
Η κάθε σχολική Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να έχει δικό της Α.Φ.Μ.


Απόφαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Μείωση της συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές

Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών