08 Οκτωβρίου 2008

Γραφείο Επικοινωνίας ΥΠΕΠΘ με Γονείς

- Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αποκτούν βήμα

Το Υπουργείο Παιδείας μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και την παροχή υψηλής, ποιοτικής και ανταγωνιστικής παιδείας στους νέους, σύστησε στις 7 Οκτωβρίου 2008 το Γραφείο Γονέων με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους γονείς και κατ’ επέκταση της παρεχόμενης παιδείας αποσκοπώντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.
Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ε. Στυλιανίδης, με την ευκαιρία της δημιουργίας του Γραφείου Επικοινωνίας Γονέων στην Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ, που έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, απευθυνόμενος στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων έστειλε επιστολή σημειώνοντας: «..σε μια διαδικασία αναμόρφωσης των όρων διαβίωσης και διδασκαλίας των μαθητών και των μαθητριών εντός του σχολικού περιβάλλοντος, κεντρικός είναι ο ρόλος των γονέων και επιβεβλημένη η συνεχής και εποικοδομητική επικοινωνία τους με τον έτερο φορέα διαπαιδαγώγησης, το σχολείο. Η δυναμική παρουσία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και η συνεργασία τους με τη διοίκηση του σχολείου, το διδακτικό προσωπικό, τις τοπικές αρχές, αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, εξασφαλίζοντας την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων, που αναφύονται στις κατά τόπους σχολικές μονάδες, αλλά και συμβάλλοντας στην ενίσχυση των δεσμών συνοχής του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον».

Στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Ε. Στυλιανίδης τόνισε «..προς αυτή την κατεύθυνση, το Ειδικό Γραφείο αιτημάτων και ερωτήσεων που έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο φιλοδοξεί να γίνει ο νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της διοίκησης της εκπαίδευσης και της οικογένειας, προκειμένου η σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική πολιτική να μη συντελείται εν κενώ, αλλά να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές επιταγές και τις ανάγκες των άμεσων αποδεκτών της. Στόχος μας είναι και παραμένει η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και συμπληρωματικότητας, η ευρύτερη δυνατή συστράτευση δυνάμεων και αξιοποίηση εμπειριών στο χώρο της εκπαίδευσης, πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας».

Στις λίγες ημέρες λειτουργίας του, το Γραφείο Επικοινωνίας Γονέων έχει καταγράψει αναρίθμητα θέματα που απασχολούν τόσο τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όσο και μεμονωμένους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι διεκδικώντας το δικαίωμα να ακουστεί η φωνή τους μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, βρίσκουν ένα βήμα για να μιλήσουν, να θέσουν ερωτήματα, να περιγράψουν το θέμα που τους απασχολεί και σε συνεργασία με τους αρμόδιους του εν λόγω γραφείου να βρουν την πιο συμφέρουσα λύση προς όφελος των μαθητών. Τα προβλήματα καταγράφονται λεπτομερώς και αδιακρίτως και οι αρμόδιοι αναλαμβάνουν να επιληφθούν των θεμάτων και να απαντήσουν όσο το δυνατόν αμεσότερα στους ενδιαφερομένους. Βεβαίως, παρ’ όλη την καλή διάθεση που υπάρχει για την επίλυση κάποιων προβλημάτων που ταλανίζουν αρκετούς συμπολίτες μας, γονείς και κηδεμόνες, υπάρχουν δυσκολίες είτε γραφειοκρατικού είτε ερμηνευτικού χαρακτήρα, τις οποίες το γραφείο αυτό προσπαθεί να υπερκεράσει, ούτως ώστε να δοθεί μια σαφής απάντηση και λύση στο εκάστοτε ανακύπτον πρόβλημα.

Το Γραφείο Επικοινωνίας Γονέων, αν και νεοσύστατο – λειτουργεί μόνο δύο βδομάδες, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαβίβαση των αιτημάτων εκ μέρους των γονέων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την καλύτερη επίλυσή τους. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος γονιός και κηδεμόνας μπορεί με ένα απλό τηλεφώνημα ή φαξ και παρακάμπτοντας το «τέρας» της γραφειοκρατίας και ενδεχόμενες παρερμηνείες του Νόμου, να βρει εναλλακτική πρόταση στο πρόβλημα που τον απασχολεί με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Επικοινωνίας Γονέων για οποιοδήποτε μαθητικό πρόβλημα, μπορείτε να τηλεφωνήσετε καθημερινά από τις 12:00 έως τις 14:00 στο 210 3442798 ή να στείλετε φαξ στο 210 3443786.