24 Σεπτεμβρίου 2007

Τί να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Μια από τις αγωνίες πολλών γονιών είναι η καθημερινή διατροφή των παιδιών. Το κυλικείο του σχολείου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή του μαθητή και να τον στηρίξει στις διατροφικές του ανάγκες ή να ανατρέψει τις διατροφικές του συνήθειες, αν το παιδί τρέφεται και αγοράζει καθημερινά ανθυγιεινές λιχουδιές.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η διατροφή των παιδιών καθορίζει τις μελλοντικές διατροφικές και αγοραστικές τους συνήθειες. Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, το κυλικείο του σχολείου ως «υποστηρικτή» στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας, καθοδηγώντας τα στις υγιεινές επιλογές.

Σημαντικό, όμως, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας είναι να γνωρίζουμε εμείς τις τροφές που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία. Αυτές ορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας από το 1989. Ωστόσο, σύμφωνα με ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υπάρχουν σχολεία που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, είτε πουλώντας ακατάλληλα τρόφιμα είτε εμφανίζοντας προβλήματα υγιεινής.
Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία είναι τα παρακάτω:

  • Σάντουιτς και τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη φρέσκου βούτυρου και εποχικών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, μαρούλι).
  • Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φραντζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια).
  • Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία.
  • Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.
  • Τυριά
  • Γάλα σε ατομική συσκευασία.
  • Γιαούρτι παντός τύπου (χωρίς συνθετικές γλυκαντικές και χρωστικές ύλες) π.χ. με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς.
  • Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν.
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%.
  • Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία).
  • Τσάι και λοιπά αφεψήματα.
  • Καφές (μόνο για το προσωπικό).
Από την πλευρά μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι:
  • Να δώσουμε βάση στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς μας και στην εκπαίδευση των παιδιών μας για υγιεινή διατροφή.
  • Να προμηθεύουμε το παιδί με κολατσιό από το σπίτι ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση έτοιμων φαγητών.
  • Nα ελέγχουμε τη διάθεση από το κυλικείο του σχολείου των προβλεπομένων και οριζομένων ειδών από τις ισχύουσες διατάξεις όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

Στη χώρα μας, με το Ν.1566/85 και με μεταγενέστερα νομοθετήματα, συστάθηκαν μια σειρά συλλογικά «όργανα λαϊκής συμμετοχής», όπως τα Μαθητικά Συμβούλια, ο Σύλλογος Γονέων, το Σχολικό Συμβούλιο, η Σχολική Επιτροπή και η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου.

Από τις ρυθμίσεις αυτές γίνεται φανερό ότι ο νομοθέτης αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των γονέων ως βασικού εταίρου και συνεργάτη στη λειτουργία του σχολείου και στη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, θεσμοθετώντας τη συμμετοχή τους στα όργανα διαχείρισης και υποστήριξης του σχολείου.

Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου

Με απόφαση της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής του σχολείου (στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων), συγκροτείται Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου, η οποία αποτελείται από το Διευθυντή του σχολείου ή το νόμιμο αναπληρωτή του, ένα μέλος του Συλλόγου Γονέων με τον αναπληρωτή του, ένα μέλος της Σχολικής Επιτροπής με τον αναπληρωτή του, ένα μέλος της Μαθητικής Κοινότητας (15μελές) με τον αναπληρωτή του, έναν Εκπαιδευτικό του σχολείου με τον αναπληρωτή του. Πρόεδρος της παραπάνω Επιτροπής είναι ο Διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του, ο οποίος, καλεί τα μέλη σε συνεδρίαση για τη συζήτηση διαφόρων προβλημάτων λειτουργίας κυλικείου. Για τις συνεδριάσεις τηρούνται σχετικά πρακτικά σε ειδικό βιβλίο πράξεων.
Έργο της Επιτροπής είναι ο έλεγχος της ομαλής λειτουργίας του κυλικείου, η διάθεση από αυτό των προβλεπομένων και οριζομένων ειδών από τις ισχύουσες διατάξεις όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.
Η Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του κυλικείου μπορεί να εισηγείται στη σχολική Επιτροπή του σχολείου την καταγγελία της σύμβασης που έχει υπογραφεί, για κάθε παράβαση των διατάξεων. Η Σχολική Επιτροπή κρίνει εάν συντρέχει ή όχι λόγος καταγγελίας της σύμβασης και αποφασίζει αναλόγως αφού προηγουμένως κληθεί να εκφράσει τις απόψεις του, ο εκμεταλλευτής του κυλικείου.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το πιο ισχυρό παράδειγμα τα παιδιά το παίρνουν από εμάς, τους γονείς και τους ενήλικες που βρίσκονται γύρω τους. Θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να τα εκπαιδεύσουμε να επιλέγουν υγιεινά, αν δεν πάρουν το παράδειγμα από εμάς τους ίδιους.




ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ