22 Απριλίου 2008

Τα βραβεία σε έντυπα του Γυμνασίου

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«Σοβαρότης Μηδέν» - 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ απλό στην εμφάνιση, αλλά από περιεχόμενο σκίζει το έντυπο των μαθητών από το Γυμνάσιο Αυλώνα. Και παρά το γεγονός ότι ο τίτλος του είναι «Σοβαρότης Μηδέν», αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα περισσότερα θέματα για τα οποία γράφουν. Για παράδειγμα, αφιερώνουν αρκετές σελίδες για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση, αλλά δεν αρκούνται σε πληροφορίες που διάβασαν ή βρήκαν στο Ίντερνετ. Έχουν πάρει συνεντεύξεις από τον δήμαρχο και τον διευθυντή του σχολείου και παράλληλα καταθέτουν και τις δικές τους «πράσινες» προτάσεις. Από την εφημερίδα δεν λείπουν τα ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες του σχολείου, όπως για τα αθλητικά πρωταθλήματα ή για τους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες. Θέση στην εφημερίδα έχουν και τα κόμικ. Όχι, δεν πρόκειται για αντιγραφή, αλλά για σκίτσα της μαθήτριας Σιαδώρας Παπαθεοδώρου.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Παρρησία» - Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας
ΣΥΝΗΘΩΣ, στις λαϊκές αυτοί που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και τα οικονομικά προβλήματα είναι οι καταναλωτές. Οι μαθητές από το Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας όμως πήγαν... λαϊκή και έκαναν την ανατροπή. Με ένα πλήρες ρεπορτάζ δίνουν βήμα στους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς των Ψαχνών και ακούν τα δικά τους παράπονα για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι μαθητές-ρεπόρτερ με τα σημειωματάρια ανά χείρας- το μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που τράβηξαν- «ανέκριναν» τους παραγωγούς. Όπως τονίζουν, οι περισσότεροι τους απάντησαν ότι «τα βγάζουν πέρα δύσκολα, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα και φταίνε οι πολύ χαμηλοί μισθοί και τα μεροκάματα της πείνας». Ωστόσο, οι μαθητές δεν γράφουν αποκλειστικά και μόνο για τα παράπονα των παραγωγών. Σε αρκετά σημεία μεταφέρουν στο χαρτί και τις χρήσιμες συμβουλές που τους δίνουν οι άνθρωποι της λαϊκής, προκειμένου να αποφεύγουν τα «κόλπα» των επιτήδειων. Για παράδειγμα, ένας από τους ψαρέμπορους τους είπε ότι «αρκετοί είναι αυτοί που ρίχνουν στα ψάρια φορμόλη, ένα ισχυρό συντηρητικό που τα κάνει να φαίνονται φρέσκα για πολλές μέρες».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η εφημερίδα του περιβάλλοντος» - 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ καταστροφή που συμβαίνει ακριβώς δίπλά τους δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους μαθητές από 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Γράφουν για τη μόλυνση του Θερμαϊκού και απογοητευμένοι τονίζουν ότι «ο κόσμος τώρα πια δεν επισκέπτεται την παραλία, για να μην αντικρύσει το ντροπιαστικό θέαμα και την αποκρουστική μυρωδιά». Σε άλλη σελίδα μεταφέρουν στους συμμαθητές τους τα νεώτερα για την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας. Στο ίδιο μεστό σε περιεχόμενο περιβαλλοντικό τετρασέλιδο, που εκδίδουν περίπου κάθε μήνα, δημοσιεύουν κείμενα και για τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη όπως η τρύπα του όζοντος.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
«Αδέσποτος τύπος» - Μαθητική Εφημερίδα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα έντυπο που σε κερδίζει από το λογότυπο και μόνο: ένας γάτος- αδέσποτος μάλλον. Μπροστά από το μάτι του ένας μεγεθυντικός φακός και δίπλα ένα σημειωματάριο. Και από κάτω ο τίτλος «Αδέσποτος τύπος» και το σκίτσο μίας μαθήτριας συμπληρώνουν την πρώτη καλή εντύπωση. Αλλά και στις υπόλοιπες σελίδες το αποτέλεσμα της εκδοτικής προσπάθειας των παιδιών από το Αίγιο είναι εξίσου καλό. Στα «συν» οι φωτογραφίες. Σχεδόν σε όλα τα ρεπορτάζ τους υπάρχουν καλές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι. Σε αρκετές σελίδες πάντως οι μαθητές ξετυλίγουν το ταλέντο τους και στο σκίτσο. Και όλα αυτά συνδυάζονται με μία πλούσια θεματολογία. Γράφουν για το σχολείο που θέλουν και ονειρεύονται- το σκιτσάρουν κιόλας- για τις σχέσεις γονέων- παιδιών, για τον ρατσισμό, για τα ναρκωτικά.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
«Η ζωή ΜΕΤΑ το... Σχολείο» - Μαθητικό περιοδικό του 4ου Γυμνασίου Χανίων
ΤΟ 66ΣΕΛΙΔΟ περιοδικό των μαθητών από τα Χανιά είναι από τα πιο πλούσια σε ύλη που έφτασαν στα γραφεία των «ΝΕΩΝ». Τα παιδιά από το 4ο Γυμνάσιο καταπιάνονται με μία σειρά από προβλήματα που τους απασχολούν, όπως είναι η νευρική ανορεξία, η παιδική παχυσαρκία, η ακμή. Στα κείμενά τους δημοσιεύουν έρευνες και ταυτόχρονα διατυπώνουν και τις δικές τους προσωπικές απόψεις. Μεγάλο μέρος του εντύπου τους καταλαμβάνουν κείμενα για την Κρήτη. Γράφουν για τους λογοτέχνες της- Βιτσέντζος Κορνάρος- και τους θρύλους της- Δροσουλίτες. Και βέβαια από το περιοδικό δεν λείπουν τα ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του σχολείου. Για παράδειγμα, δημοσιεύουν ένα πλήρες φωτορεπορτάζ από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό παραδοσιακών χορών στον Άγιο Νικόλαο όπου πήραν τη δεύτερη θέση. Ήταν μάλιστα το μοναδικό γυμνάσιο από τον νομό που είχε ζωντανή ορχήστρα. Χώρος υπάρχει και για στήλες σινεμά, βιβλίου, μουσικής ακόμα και ζαχαροπλαστικής.