10 Νοεμβρίου 2007

ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Αγαπητοί Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικοί,

Το Δ.Σ της ένωσης γονέων του δήμου Αμαρουσίου στην σημερινή του συνεδρίαση, συζήτησε το ζήτημα των καταλήψεων στα σχολεία μας.
Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά, στην έναρξης της σχολικής περιόδου, η πολιτεία δεν έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ειδικά φέτος σύμφωνα με την άποψη των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ), ήταν η χειρότερη αρχή σχολικής χρονιάς. Τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, ελλείψεις σε σχολικά βιβλία (τα τυπογραφεία τύπωναν προεκλογικό υλικό), ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες και υποδομές, αλλαγές Διευθυντών δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα για τα οποία τα παιδιά μας για άλλη μια χρονιά διαμαρτύρονται είναι δίκαια. Για τα ίδια δίκαια αιτήματα αγωνιζόμαστε και εμείς οι γονείς:
  • Το δημόσιο και δωρεάν σχολείο, είναι ένα διαχρονικό αίτημα όλων των γονέων.
    Ζητάμε βιβλία και προγράμματα διδασκαλίας, που να μορφώνουν ουσιαστικά, να απαλλάσσουν τους γονείς και τα παιδιά από την ανάγκη για φροντιστήρια και την ολοήμερη ενασχόληση μόνο με την σχολική μελέτη.
    Εμείς και τα παιδία μας χρειαζόμαστε και πρέπει να έχουμε σύγχρονα και επιστημονικά βιβλία. Ελεύθερο χρόνο για δωρεάν άθληση και πολιτισμό, ξεκούραση και ενασχόληση με τα κοινά.
  • Ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης της παιδείας από το κράτος στο 5% του ΑΕΠ, είναι ένα από τα παλαιοτέρα αιτήματα των γονέων.
  • Η απαίτηση για σύγχρονο δημόσιο σχολείο, με σύγχρονες σχολικές βιβλιοθήκες και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με εκπαιδευτικούς – παιδαγωγούς επαρκώς εκπαιδευμένους αλλά και ικανοποιητικά αμειβόμενους, που θα παρέχει γενική μόρφωση σε όλους τους μαθητές.
  • Οι δημόσιες και δωρεάν, επαρκώς εξοπλισμένες επαγγελματικές μεταλυκειακές σχολές, είναι σύγχρονη ανάγκη και απαίτηση μας.

Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα για τα οποία η πολιτεία αδιαφορεί προκλητικά, γι΄ αυτό μαζί με τα παιδιά μας ζητάμε και εμείς:

  • Να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών για να μην υπάρχουν επιτέλους κενά στη στελέχωση των σχολείων στην αρχή της σχολικής χρονιάς, τα οποία δυστυχώς επηρεάζουν σημαντικά το εκπαιδευτικό έργο επί δίμηνο !!!!
  • Να πραγματοποιούνται έγκαιρα και προγραμματισμένα οι επιβεβλημένες επισκευές των σχολικών μονάδων και να μην έχουμε φαινόμενα επισκευών και βαφών μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας !!!!
  • Να λειτουργήσουν επιτέλους τα ολοήμερα σχολεία. Στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Τα κενά σε προσωπικό είναι μεγάλα και η ανυπαρξία στήριξης του θεσμού οδηγεί τα ολοήμερα σχολεία σε μαρασμό και τους εργαζόμενους γονείς προς τα ιδιωτικά σχολεία.

Η Ένωση Γονέων, στη Γενική Συνέλευση όλων των σχολείων του Αμαρουσίου κατέγραψε όλα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του Αμαρουσίου, απευθύνθηκε στο Δήμο και διεκδικεί από το Δήμο την άμεση επίλυσή όλων των προβλημάτων αρμοδιότητας του Δήμου. Εμείς οι γονείς πρέπει να κινητοποιηθούμε, να παρεμβαίνουμε και να απαιτούμε επίλυση των προβλημάτων από τους αρμόδιους που δεν φροντίζουν έγκαιρα για τα στοιχειώδη που πρέπει να παρέχει μια ευνομούμενη Πολιτεία στους μαθητές της.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤE ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;

Χρειάζεται να κλείσουμε τα αυτιά μας στους δήθεν ενδιαφερόμενους, που κατηγορούν τα παιδία μας ως υποκινούμενους, χουλιγκάνους, ναρκομανείς.
Να τους απαντήσουμε πως: υποκινητές είναι αυτοί που φέρανε το δημόσιο σχολείο σε αυτό το χάλι. Είναι αυτοί που σκόπιμα απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο και στρέφουν τους μαθητές στις καταλήψεις και τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τρομοκρατούν τα παιδιά μας.
Οι μορφές διαμαρτυρίας, που τα παιδιά μας θα αποφασίσουν, μέσα από διάλογο και συλλογικές διαδικασίες, για να διεκδικήσουν τα παραπάνω και οι δημοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι ένα από τα «sos» μαθήματα της ζωής.

Τα παιδιά μας θέλουν και μας χρειάζονται δίπλα τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Για να εκπληρώσει το σχολείο τον προορισμό του πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι χώρος αποδοτικός και αποδεκτός από τους καθηγητές και τους μαθητές.

Οι Διευθυντές των σχολείων να διασφαλίσουν της δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι Σύλλογοι Γονέων, τα 15μελή Συμβούλια, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, το Σχολικό Συμβούλιο, η Σχολική Επιτροπή και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας καλούνται να λειτουργήσουν ως θεσμοθετημένα όργανα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων κάθε σχολικής μονάδας για την ομαλή λειτουργία της. Αλλιώς θα έχουμε κάθε χρόνο, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς τα ίδια φαινόμενα υπολειτουργίας των σχολείων και τις δίκαιες αντιδράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ