22 Απριλίου 2008

Οικολογικές ανησυχίες στον 15ο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων

Με δύναμη για το περιβάλλον

Από ΤΑ ΝΕΑ της 21ης Απριλίου 2008

Έφηβος ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ»- κλείνει τα 15 φέτος- έφηβοι και οι μαθητές που παίρνουν μέρος, έδεσε το γλυκό! Η νεανική αμφισβήτηση, οι πρωτότυπες ιδέες, η σάτιρα, τα τολμηρά ρεπορτάζ είναι τα κύρια... συστατικά των εφημερίδων και των περιοδικών που πήραν μέρος στον διαγωνισμό.

Oι συμμετοχές στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ» ξεπέρασαν τις 500 και... «επιστρατεύτηκε» το μεγάλο γραφείο συσκέψεων της εφημερίδας για να χωρέσουν όλα τα έντυπα μαζί και να γίνει η τελική επιλογή από την κριτική επιτροπή! Δεκάδες μαθητικές εφημερίδες έχουν μεγάλα αφιερώματα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και το ειδικό βραβείο για το περιβάλλον που θα δοθεί φέτος από την οργάνωση WWF κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Οι μαθητές τα λένε έξω από τα δόντια για τις ελλείψεις στα σχολεία τους, για τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουν λόγω εξετάσεων και φροντιστηρίων, για το σεξ ή τις σχέσεις με τους γονείς τους.

Οι τρεις καλύτερες εφημερίδες Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού κερδίζουν από 1.500 ευρώ, προσφορά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και από έναν υπολογιστή. Δώρα θα απονεμηθούν και στις εφημερίδες που διακρίθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι μαθητές και τα σχολεία τους θα πάρουν υπολογιστές, εκτυπωτές, στυλογράφους Cross και ηχοσυστήματα. Χορηγοί του διαγωνισμού είναι τα καταστήματα e-shop, η εταιρεία Cross (Ψαρρός) και η Sony. Επίσης, ειδικό βραβείο για το περιβάλλον θα πάρουν από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF τα σχολεία που διακρίθηκαν σε ρεπορτάζ και αφιερώματα για το περιβάλλον.


Τα βραβεία

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 8/Θ Δημοτικό Σχολείο Μήλου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, Ράλλειο Πειραματικό Σχολείο Πειραιά, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 6ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου Κρήτης.

ΓΥΜΝΑΣΙΑ: Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας, 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, 4ο Γυμνάσιο Χανίων, 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας.

ΛΥΚΕΙΑ: Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄- Λευκωσία- Κύπρος, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Γενικό Λύκειο Αγ. Τριάδας Μιδέας Αργολίδας.

Τα βραβεία σε έντυπα του Γυμνασίου
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ«Σοβαρότης Μηδέν»
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Παρρησία»
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Η εφημερίδα του περιβάλλοντος»
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ «Αδέσποτος τύπος»
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ«Η ζωή ΜΕΤΑ το... Σχολείο»


Τα βραβεία σε έντυπα του Λυκείου
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Δασουπολίτης»
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Πειραματισμοί»
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «5ο Πεμπτουσία εν τύπω»
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ «Η δύναμη του λόγουVis Verbi»
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ «Χάριν Παιδιάς»

ΠΡΟΣΩΠΙΚH ΕΡΩΤΗΣΗ

- Γιατί στα διακριθέντα δεν υπάρχει ένα σχολείο του Αμαρουσίου;

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

- Επειδή η παρούσα δημοτική αρχή κατήργησε το ετήσιο Μαθητικό Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν και διαγωνίζονταν σχεδόν όλα τα σχολεία του Αμαρουσίου με πληθώρα εντύπων, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών παραστάσεων κ.τ.λ. και με μεγάλες πανελλαδικές διακρίσεις. Προς ενημέρωσή σας, το ετήσιο Μαθητικό Φεστιβαλ πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2006, λίγο πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και ο νυν δήμαρχος κος Γ. Πατούλης. Έκτοτε για δύο συνεχόμενες χρονιές (2007, 2008) δεν πραγματοποιείται.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

- Η παρούσα δημοτική αρχή και ο νυν δήμαρχος κος Γ. Πατούλης έχουν δώσει μεγάλο βάρος σε θέματα υγείας (και καλά κάνουν) αλλά φαίνεται να αγνοούν τις ευθύνες που έχουν για τη δημόσια εκπαίδευση.

Εμείς, οι γονείς, θα φροντίζουμε να τους υπενθυμίζουμε αυτά που οφείλουν σε εμάς και στα παιδιά μας.

ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΗΤΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ.