13 Μαρτίου 2008

«ΕΧΑΣΑΝ» ευρωκονδύλια για σχολική στέγη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/03/2008

Μπηχτές Στυλιανίδη για «προκατόχους»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


«Χάθηκε χρόνος και χρήμα για τα σχολεία από τους προκατόχους μου», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης χθες, στη Σύνοδο Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνει ώς αύριο.

Μιλώντας στα ανώτερα εκπαιδευτικά στελέχη της Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός ανέφερε ότι τα χρόνια που πέρασαν χάθηκαν κονδύλια από 2,5 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων κι επισήμανε ότι στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο δεν προβλέπονται κονδύλια για τη σχολική στέγη, η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.
«Κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια στο κτιριακό», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στην πενταετία 2008-2012 προβλέπεται να ανεγερθούν 1.233 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα και να ανακαινιστούν άλλες 600.
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος του υπουργείου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι το «έξυπνο σχολείο», που σημαίνει «σύγχρονο κτίριο - επιμορφωμένος εκπαιδευτικός - σύγχρονα εποπτικά μέσα», εξήγησε. Δεν δίστασε ωστόσο να παραδεχτεί πως «τα πέντε χιλιάδες απ' τα δεκαπέντε χιλιάδες σχολικά κτίρια της χώρας είναι άνω των 40 ετών».
Νωρίτερα, ο υπουργός επισκέφτηκε το ανακαινισμένο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην περιοχή Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου θα στεγαστεί τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
«Διαπιστώσαμε ετοιμότητα κτιριολογικά, ώστε να ξεκινήσει το πρώτο μεταπτυχιακό τμήμα στις 28 του μηνός», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «έχουν δοθεί οι απαιτούμενες θέσεις για μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό».
Οταν ρωτήθηκε για τυχόν καθυστερήσεις στις μελέτες που αφορούν τις μόνιμες εγκαταστάσεις, σε χώρο 680 στρεμμάτων, στο Δήμο Μηχανιώνας, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε:«Νομίζω ότι οι διαδικασίες βρίσκονται στη φάση της συνεργασίας με το ΚΑΣ για την τακτοποίηση του οικοπέδου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».