24 Αυγούστου 2008

Η ώρα των βάσεων για 90.508 υποψηφίους


24/08/2008
Αναμένεται μεγάλη άνοδος στις περιζήτητες σχολές και κυρίως σ΄ αυτές που «υπόσχονται» σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες εν όψει της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής και των επιτυχόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε έως -το αργότερο- την Τετάρτη να εκδώσει τα αποτελέσματα, που με τόση αγωνία περιμένουν οι 90.508 νέοι που έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς.

Οσον αφορά στην πορεία των βάσεων οι υποψήφιοι έχουν πάνω κάτω μία εικόνα από τις εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά μπορεί να υπάρξουν και σοβαρές εκπλήξεις, καθώς κανείς δεν έχει γνώση των στοιχείων που αφορούν στη ζήτηση των υποψηφίων για τις σχολές έτσι όπως αποτυπώθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει μία εκτίναξη των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, και κυρίως σ' αυτές που «υπόσχονται» σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και περισσότερο στον δημόσιο τομέα (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.λπ.).

Ιδιαίτερα οι Παιδαγωγικές σχολές τα τελευταία χρόνια απαιτούν όλο και περισσότερα μόρια εισαγωγής, αφού η ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων είναι τεράστια και κάθε χρόνο αυξάνεται.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέρυσι μόνο στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ ζήτησαν να εισαχθούν 9.437 άτομα (ενώ οι θέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 189!) και στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας δήλωσαν προτίμηση 8.848 άτομα, ενώ οι θέσεις ήταν 180! Ανάλογη ήταν και η εικόνα στο τμήμα Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του πανεπιστημίου της Αθήνας, το οποίο ζήτησαν 8.008 άτομα ενώ οι θέσεις ήταν μόνο 135.

Ανοδος αναμένεται στα μόρια των Νομικών σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και στα τμήματα ΤΕΦΑΑ (γυμναστικές ακαδημίες) και ψυχολογίας, Διατροφής και Διαιτολογίας (σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ), που επίσης είναι περιζήτητα. Πέρυσι μόνο τις Νομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ζήτησαν μέσω του μηχανογραφικού δελτίου συνολικά 6.652 άτομα ενώ οι θέσεις ήταν 760.
Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις στρατιωτικές σχολές και τις σχολές της αστυνομίας. Το 2007 μόνο τη σχολή αστυφυλάκων δήλωσαν 3.483 άτομα, ενώ οι θέσεις ήταν 1.334. Οσο για τη σχολή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. διέθετε μόνο 69 θέσεις αλλά συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 1.777 παιδιά, που ήλπιζαν σε μια μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Η επόμενη μέρα
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όμως δεν σημαίνει και λήξη του αγώνα που καταβάλλει η ελληνική οικογένεια για τις σπουδές των παιδιών, αφού, είτε εισαχθούν κάπου είτε όχι, τα προβλήματα συνεχίζονται και είναι πολλά, αλλά όλα έχουν μία κοινή παράμετρο: Το τεράστιο οικονομικό κόστος των σπουδών.
Για τους επιτυχόντες μετά τη χαρά έρχεται η αγωνία για τα έξοδα, την ανεύρεση στέγης και κυρίως την προσπάθεια για την «πολυπόθητη μετεγγραφή», την οποία βέβαια χιλιάδες επιθυμούν αλλά λίγοι κατακτούν. Ολα αυτά φυσικά μεταφράζονται σε χρήμα, αφού οι γονείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους, και πολύ περισσότερο όταν οι φοιτητές σε μία οικογένεια είναι περισσότεροι από ένας.
Για τους μη επιτυχόντες, οι οποίοι υπολογίζονται κοντά στους 30.000, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς ξεκινά ένας μαραθώνιος αναζήτησης για τις «εναλλακτικές» σπουδές, που σημαίνει σπουδές σε κάποιο κολέγιο, ΙΕΚ ή Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα ή μετανάστευση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Αγώνας δρόμου και αγωνία για μετεγγραφή
Από την επόμενη κιόλας μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων οι γονείς ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου καταρχήν για τη στέγη, αλλά το ενδιαφέρον όσων έχουν δύο παιδιά που σπουδάζουν στρέφεται προς το σύστημα των μετεγγραφών, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αιτήσεις κατατίθενται το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.
Ολοι οι ενδιαφερόμενοι, πάντως, θα πρέπει να ξέρουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή στο Τμήμα εισαγωγής.
Συνεπώς, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του καθενός η εγγραφή στο τμήμα είναι απαραίτητη αφού επιπλέον δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάποιος θα πάρει μετεγγραφή, καθώς προηγούνται (χωρίς ποσοτικό περιορισμό) μέλη πολύτεκνων οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.
Περιορισμοί
Στη συνέχεια γίνονται οι μετεγγραφές με ποσοτικό περιορισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, οι μετεγγραφές δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.
Ειδικά για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης, το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 5%. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη οι τυχεροί είναι ελάχιστοι μπροστά στον τεράστιο αριθμό αιτήσεων που δέχονται κάθε χρόνο τα ιδρύματα. Ο νόμος δεν επιτρέπει υπέρβαση του ποσοστού μετεγγραφής σε καμία απολύτως περίπτωση.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ