28 Φεβρουαρίου 2008

Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών

Προς:
το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ Γ. Πατούλη
τον Πρόεδρο της ΔΕΠ κ. Δ. Καρλαύτη

Κοιν: όπως πίνακας αποδεκτών

Μαρούσι 13/02/2008

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών

Κύριοι,
Με σχετικό έγγραφό σας, ζητάτε από τους Συλλόγους Γονέων, σε εφαρμογή του Ν. 3463/06, να ορίσουν, μόνον έναν εκπρόσωπο από το σύνολο των Συλλόγων Γονέων που ανήκουν στην ίδια Σχολική Επιτροπή, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής για την τρέχουσα διετία, εκπροσωπώντας όλους τους Συλλόγους Γονέων που λειτουργούν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, ενώ μέχρι σήμερα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε Σύλλογο Γονέων.
Όπως γνωρίζετε, κάθε Σύλλογος Γονέων - σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 1566/85 και 2621/98 – εκλέγει, μεταξύ άλλων, και τον εκπρόσωπό του στη Σχολική Επιτροπή με διετή θητεία, το όνομα του οποίου σας κοινοποιείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Σύμφωνα δε με την παρ.9, του άρθρου 2 του Ν. 2621/98, η θητεία των γονέων που συμμετέχουν στα όργανα αυτά, λήγει αυτοδικαίως στην περίπτωση που τα τέκνα τους δεν φοιτούν πλέον στα σχολεία. Επιπρόσθετα στην παρ. 8, του άρθρου 5, του Ν. 1894/90 αναφέρεται ότι «Στη διοίκηση των Σχολικών Επιτροπών μετέχουν υποχρεωτικά οι διευθυντές των σχολείων, από ένας εκπρόσωπος των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων, εφόσον υπάρχουν τέτοιοι Σύλλογοι και εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Εμείς ως γονείς που καθημερινά βιώνουμε τα προβλήματα των σχολείων στα οποία φοιτούν τα παιδιά μας και παλεύουμε για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους, επιθυμούμε και δικαιούμαστε από το Νόμο να συμμετέχουμε σε όλα τα όργανα που ο Νομοθέτης με το Ν. 1566/85 προέβλεψε.
Κύριο μέλημά σας εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να είναι, η σωστή λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και όχι η μειωμένη εκπροσώπηση των γονέων, οι οποίοι γνωρίζουν τα προβλήματα των σχολείων καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.
Οι εκπρόσωποι των Γονέων έστω και σαν μειοψηφία στα όργανα αυτά, έχουν προβληματισθεί, έχουν προτείνει, και είναι ανοικτοί, σ' οτιδήποτε έχει να κάνει με το καλό των Σχολείων της Πόλης μας, χωρίς να είναι αντίπαλοι κανενός.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και δεδομένου οι διατάξεις του άρθρου 5 (παρ. 8), του Ν. 1894/90 (ΦΕΚ 110 Α’), εξακολουθούν να ισχύουν ζητούμε τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων μας.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να συρρικνώσει την παρουσία και τη συμμετοχή μας μεθοδεύοντας τον αριθμητικό περιορισμό των εκλεγμένων εκπροσώπων μας στις Σχολικές Επιτροπές. Είναι οξύμωρο σε μια Σχολική Επιτροπή που διαχειρίζεται τρία (3) σχολεία να συμμετέχουν οι τρεις Διευθυντές αλλά ένας εκπρόσωπος εκ των τριών Συλλόγων Γονέων. Οι άλλοι δύο Σύλλογοι δεν θα έχουν εκπροσώπηση στη Σχολική Επιτροπή;
Επιπλέον θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι:

  1. οι εκλογές των Συλλόγων Γονέων πραγματοποιούνται κάθε ζυγό έτος (προηγούμενες εκλογές Οκτώβριος 2006, επόμενες Οκτώβριος 2008),
  2. η θητεία των εκλεγμένων γονέων που συμμετέχουν στις Σχολικές Επιτροπές, είναι διετής και λήγει τον Οκτώβριο του 2008 ή αυτοδικαίως στην περίπτωση που τα παιδιά τους δεν φοιτούν πλέον στα σχολεία,
  3. εσείς συγκροτείτε τις Σχολικές Επιτροπές το 2008 με μέλη τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των οποίων η διετής θητεία λήγει τον Οκτώβριο.

Προκύπτουν επομένως τα δύο παρακάτω ερωτήματα:

  • Πώς θα επιμηκυνθεί η διετής θητεία των εκπροσώπων μας;
  • Πως θα αντικατασταθούν οι εκπρόσωποι των οποίων τα παιδιά αποφοίτησαν από το συγκεκριμένο σχολείο και επομένως αυτοδικαίως δεν μπορούν να συμμετέχουν στη Σχολική επιτροπή;

Η μεθόδευση που ακολουθείτε οδηγεί σε αριθμητικό περιορισμό των εκπροσώπων μας στις Σχολικές Επιτροπές.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας, αισιοδοξούμε ότι οι απόψεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν.

--------------------Για το Δ.Σ.

-----Ο Πρόεδρος ------------------Η Γ. γραμματέας



---
Φωτόπουλος Θ. ---------------Μπιμπίρη Ελένη



Κοινοποίηση:
1. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
2. Παρατάξεις Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αμαρουσίου
3. Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας

.