01 Σεπτεμβρίου 2007

9ο Λύκειο: «Θέλουμε σχολείο»


«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και η αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας του 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου «ξεχείλισε». Μετά από τη διακοπή και την επανασύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΗ –όπως αναλυτικά είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας– που τάραξε για μία ακόμα φορά την εκπαιδευτική διαδικασία, μαθητές και γονείς συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, με πλακάτ στο χέρι έξω από το Δημαρχείο Αμαρουσίου, μ’ ένα αίτημα που δύσκολα μπορεί κανείς ν’ αρνηθεί. «Θέλουμε σχολείο» φώναζαν τα παιδιά, που αναρωτιόνταν αν ζητούν κάτι παράλογο! «Είναι ψεύτες και υποκριτές» μας είπε μία μαθήτρια, εμφανώς αγανακτισμένη από την κωλυσιεργία του Δήμου.


Μετά την τέλεση του Αγιασμού, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και μέσα σε φορτισμένο κλίμα, μαθητές του 9ου Λυκείου αποφάσισαν μαζί με γονείς τους ότι πρέπει να κάνουν κάτι δραστικότερο από το να περιμένουν τις ενέργειες του Δήμου. Αιτία ήταν η κωλυσιεργία των αρμοδίων του Δήμου, που δεν κατάφεραν να χαρακτηρίσουν ως «σχολικό χώρο» το οικοδομικό τετράγωνο που ενέκρινε ο ΟΣΚ για την ανέγερση νέων διδακτηρίων, καθώς και ο φόβος που εξακολουθεί να υπάρχει για την παροχή του ρεύματος, αφού ακόμα δεν έχουν σταλεί από τον Δήμο στη ΔΕΗ τ’ απαραίτητα έγγραφα της νομιμότητας των υπαρχόντων σχολικών κτηρίων.


Απαιτούμε…
Οι μαθητές και οι γονείς, πλέον, δεν ζητούν την προσοχή των αρμοδίων. Το ύφος και τα λόγια τους είναι απόλυτα και σαφή: «Απαιτούμε να χαρακτηρίσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον χώρο (σ.σ. που έχει εγκρίνει ο ΟΣΚ για τα νέα διδακτήρια) σχολικό», έγραφε ένα από να πλακάτ που κρατούσαν. Οι αιτιολογίες τους αδιαμφισβήτητες: «Επειδή οι αίθουσες διδασκαλίας μας είναι πλυσταριά», «Επειδή το σχολείο μας είναι παράνομο επί επτά χρόνια», «Επειδή ο ΟΣΚ ενέκρινε την ανέγερση νέου διδακτηρίου», «Επειδή για προαύλιο του σχολείου έχουμε το ξέφραγο πάρκο» και τέλος «Επειδή ως δημοτική αρχή μας ληστέψατε… Αντίο για Πάντα»!


Ο Κ. Ζαπαντιώτης αντιμέτωπος με γονείς και μαθητές


Μπροστά σ’ αυτήν την εικόνα, ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Κώστας Ζαπαντιώτης θέλησε να μιλήσει με μια επιτροπή των διαδηλωτών, για να κατευνάσει τα πνεύματα. Οι μαθητές και οι γονείς, όμως, απαίτησαν να του μιλήσουν όλοι μαζί, όπως και έγινε. Στην προσπάθειά του να ηρεμήσει τους εξαγριωμένους μαθητές, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ήδη υπάρχει το έγγραφο, στο οποίο χαρακτηρίζεται το οικόπεδο «σχολικός χώρος», τονίζοντας, βέβαια, ότι «εσείς θέλετε σχολείο τώρα. Αυτό δεν γίνεται. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος». Στα λόγια του κ. Κ. Ζαπαντιώτη αντέδρασαν οι μαθητές λέγοντας «ζητάμε σχολεία εδώ και εφτά χρόνια, όχι τώρα», αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Λευτέρης Μαγιάκης, ο οποίος σε έντονο ύφος του είπε «λες ψέματα» και τον προκάλεσε να φέρει ενώπιον όλων το εν λόγω έγγραφο.

Η καλύτερη… ατάκα της συνάντησης των μαθητών και των γονέων με τον κ. Κ. Ζαπαντιώτη ακούστηκε λίγο πριν την αποχώρηση του τελευταίου, όταν απευθύνθηκε στους γονείς και τόνισε ότι «αν θέλετε να ξέρετε, εσείς ευθύνεστε που σας έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα, γιατί της στείλατε έγγραφο (σ.σ. με το οποίο ενημέρωναν τους αρμόδιους για την παράνομη σύνδεση)». Η απάντηση ήρθε από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Φωτεινή Κατή, η οποία είπε ότι «αυτό είναι θράσος» και ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κατηγορεί τα σχολεία για το σημείο που έχει φτάσει η υπόθεση.

Παρόντες, μαζί με τους μαθητές, ήταν και ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Δορύλαος Κλαπάκης και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Λία Πετραλιά-Παπουτσιδάκη, ενώ αργότερα κατέφθασε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Όλοι μαζί δεσμεύτηκαν να φέρουν το ζήτημα στα «εκτός Ημερησίας Διάταξης» θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαγόταν την επόμενη ημέρα (12.9.2006).

Πράγματι, πριν από την έναρξη του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κ. Ζαπαντιώτης δήλωσε ότι θα υιοθετηθεί η γνώμη της σχολικής κοινότητας του 8ου Γυμνασίου και του 9ου Λυκείου σύμφωνα με την εισήγηση του ΟΣΚ. «Ασαφή» χαρακτήρισε την τοποθέτηση αυτή ένας από τους παρευρισκόμενους γονείς και ο κ. Κ. Ζαπαντιώτης τόνισε ότι «με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υλοποιηθεί η πρόταση του ΟΣΚ», χωρίς όμως να αναφερθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.