18 Δεκεμβρίου 2007

«Σας παρακαλώ, κλείστε τους στη φυλακή...»


«Σας παρακαλώ, κλείστε τους στη φυλακή...»
Με μια ζωγραφιά αποτύπωσε την κόλαση που ζούσε από έξι χρονών το 11χρονο κοριτσάκι, το οποίο εξέδιδε η ίδια του η μάνα, στο Ιλιον.

Την ώρα που περίμενε στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει, ένας αστυφύλακας του έδωσε μια λευκή κόλλα και ένα μολυβάκι, για να απασχοληθεί μέχρι να φτάσει η σειρά του. Πάγωσαν όλοι όταν είδαν τι είχε ζωγραφίσει το παιδί.

Στο άσπρο χαρτί είχε σχεδιάσει δύο φιγούρες. Μιας γυναίκας και ενός άντρα. Πάνω από το κεφάλι της γυναίκας είχε γράψει το όνομα της μητέρας της και πάνω από το κεφάλι του άντρα το όνομα του φίλου της μητέρας της. Μπροστά τους είχε ζωγραφίσει κάγκελα. Και από κάτω, με μεγάλα γράμματα, μια φράση: «ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ».
Ηταν ο δικός της τρόπος να εκλιπαρήσει «σώστε με».
Μια κραυγή, που όπως προκύπτει τώρα που η τραγωδία έφτασε στο απροχώρητο, κανένας δεν άκουγε επί τέσσερα χρόνια.
Κανένας, ούτε γείτονας, ούτε εκπαιδευτικός, ούτε συμμαθητής/τρια, ούτε άλλος γονιός, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Έχουμε μάθει όλοι στο "δε βαριέσαι γιατί να ασχοληθώ εγώ; ας ασχοληθεί κάποιος άλλος".
  • Οι υπηρεσίες είναι αναρμόδιες (δεν έχουμε κατάλληλο προσωπικό). Κύριοι δήμαρχοι, ποιος περιμένετε να σας εφοδιάσει με το κατάλληλο προσωπικό; δεν έχετε αντιληφθεί ακόμη ποιο είναι το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης; τι περιμένετε; την επέμβαση του εισαγγελέα; Που είναι ο εισαγγελέας να αποδόσει ευθύνες επιτέλους; μήπως είναι και αυτός αναρμόδιος;
  • Οι εκπαιδευτικοί είναι αναρμόδιοι (δεν έχουμε κατάλληλη εκπαίδευση, το υπουργείο δεν μας στέλνει ειδικούς). Μπράβο, μην ανοίξετε ποτέ ένα βιβλίο για να βελτιώσετε όσα μάθατε στο πανεπιστήμιο, περιμένετε να έρθουν οι ειδικοί να σας εκπαιδεύσουν ώστε να μπορέσετε να διαγνώσετε πότε ένα παιδί 8 χρονών έρχεται στο σχολείο κακοποιημένο.
  • και εμείς οι υπόλοιποι γονείς; ο σύλλογος γονέων του σχολείου; δεν έχουμε κανένα ρόλο; Ενδιαφερόμαστε μόνο για τα δικά μας παιδιά; Δεν μας αγγίζουν τέτοια φαινόμενα; Δεν έχουμε τύψεις όταν διαπιστώσουμε ότι αυτό το παιδάκι που ζούσε δίπλα μας, που ήταν συμμαθητής/τρια του δικού μας παιδιού, "βασανίστηκε" άγρια από ενήλικες και εμείς με την αδιαφορία μας δεν καταφέραμε να το σώσουμε, να το γλυτώσουμε από αυτό το μαρτύριο;
Έχουμε μάθει όλοι ότι δεν μας αφορούν τα προβλήματα των άλλων, εμείς να περνάμε καλά.
  • Έλα όμως που με την αδιαφορία μας την πληρώνουν μικρά παιδιά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν από προβληματικούς γονείς.
  • Έλα όμως που μαζί με αυτά τα άτυχα παιδιά την πλήρωσαν και κάποια άλλα παιδιά συγγενής τους.

Αγαπητοί γονείς μην αδρανείτε. Αναρωτηθήκατε ποτέ που πρέπει να απευθυνθείτε όταν έχετε υποψίες για κακοποίηση κάποιου παιδιού;

Καταγγείλετε κάθε κακοποίηση μικρού παιδιού στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχή σας, στο Συνήγορο του Παιδιού (Μπορείς να τηλεφωνήσεις στο 800.11.32.000 (χωρίς χρέωση), καθημερινά 9:00πμ - 3:00μμ).



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ