03 Δεκεμβρίου 2007

Επιστολή προς το Δήμαρχο Αμαρουσίου

Προς:
το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ Γ. Πατούλη
Μαρούσι 3/11/2007

Ενημέρωση για τα προβλήματα των σχολείων του δήμου μας

Κύριε Δήμαρχε

Το Δ.Σ. της Ένωση Γονέων Αμαρουσίου επιθυμούμε δια της παρούσης να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας και να ζητήσουμε την έγκαιρη αντιμετώπισή τους από τις υπηρεσίες του δήμου. Ταυτόχρονα ζητάμε την συμπαράστασή σας και την παρέμβασή σας προς την κυβέρνηση για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της δημόσια εκπαίδευσης.

Κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς διαπιστώσαμε για άλλη μια χρονιά σημαντικά προβλήματα αρμοδιότητας του δήμου και γι΄αυτό ζητάμε:
  1. Να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά οικοπέδων, ανέγερση νέων κτιρίων, επισκευή και συντήρηση, άμεση προσαρμογή των παλαιών κτιρίων στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες της εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα (κτιριακά και υλικοτεχνικής υποδομής) των σχολείων που δημιουργούν κινδύνους για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία τους (10ο νηπιαγωγείο-16ο δημοτικό-4ο δημοτικό- 5ο δημοτικό-9ο λύκειο και 8ο Γυμνάσιο-6ο Λύκειο – 1ο Λύκειο και σχολεία Αναβρύτων κ.τ.λ.).
  2. Οι επισκευές και οι εργασίες από συνεργεία του Δήμου να γίνονται είτε κατά τη διάρκεια των διακοπών, είτε κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, όπως συνέβη φέτος σε μερικές περιπτώσεις.
  3. Πριν την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, να ελέγχονται και να εκδίδονται πιστοποιητικά καταλληλότητας από πιστοποιημένα συνεργεία, για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις (Κεντρική θέρμανση, Ανελκυστήρες, Ηλεκτρικοί πίνακες, Κλιματιστικά) και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης σε κάθε σχολική μονάδα.
  4. Ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων, μέτρα πυρασφάλειας, συντήρησης της εγκατάστασης φυσικού αερίου, μέτρα πρόληψης ατυχημάτων. Έλεγχος για αίθουσες από αμίαντο, εντοπισμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσή τους.
  5. Λειτουργικές αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών και παιδικές χαρές για νήπια, σύγχρονα εξοπλισμένες. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (φυλάκων, επιστατών, γραμματέων, βιβλιοθηκονόμων, καθαριστριών).
  6. Τα σχολικά κτίρια να παραμείνουν στην ιδιοκτησία των δήμων.
  7. Οι σχολικές επιτροπές να αποτελούνται από ανθρώπους που άμεσα θα ενδιαφέρονται, για την σωστή λειτουργία των σχολείων, από όλους τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των συλλόγων γονέων και όχι μόνο από δημοτικούς σύμβουλους των δυο «μεγάλων» δημοτικών παρατάξεων – κομμάτων.

Πέρα από τα παραπάνω θέματα αρμοδιότητας του Δήμου, ζητάμε τη συμπαράστασή σας και την παρέμβασή σας προς την κυβέρνηση για να μην ξαναπαρουσιαστούν τα φετινά προβλήματα δυσλειτουργίας των σχολείων. Συγκεκριμένα ζητάμε:

  1. Να μη ξεκινά η σχολική χρονιά με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία. Κάθε χρόνο παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κάλυψη των αναγκών από μόνιμο και σταθερό διδακτικό προσωπικό και στην έγκαιρη αποστολή των βιβλίων.
  2. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να λειτουργούν ταυτόχρονα το ολοήμερο σχολείο και η ενισχυτική διδασκαλία. Υπάρχει στους γονείς η αίσθηση μιας αυξανόμενης, εκούσιας(;) απαξίωσης του θεσμού των ολοήμερων σχολείων και της ενισχυτικής διδασκαλίας εκ μέρους του υπουργείου η οποία αυξάνει τις δαπάνες για φροντιστήρια, αγορά βιβλίων κ.τ.λ. και μειώνει το οικογενειακό εισόδημα.
  3. Να αυξηθούν ουσιαστικά οι δαπάνες για την Παιδεία από το φετινό κρατικό προϋπολογισμό και να φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
  4. Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να δίνουν τα θεμελιακά στοιχεία της γνώσης, βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά.
  5. Ολοκλήρωση της διαδικασίας μάθησης στο σχολείο αλλά και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας και αισθητικής και φυσικής αγωγής.
  6. Ενιαία συστηματική και ουσιαστική διδασκαλία των ξένων γλωσσών με δωρεάν βιβλία και βοηθήματα. Πιστοποίηση της γνώσης αποκλειστικά από το δημόσιο σχολείο.
  7. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών. Όχι πάνω από 5% έκτακτοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Ευελπιστούμε στη βοήθειά σας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου μας.


Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.

Πρόεδρος________Φωτόπουλος Αθανάσιος
Γραμματέας:______Μπιμπίρη Ελένη
Ταμίας:__________
Σπηλιωτοπούλου Έλενα
Αντιπρόεδρος: ____Πατσέας Θωμάς
Αν. Γραμματέας: __Ντρούτσης Γρηγόρης
Μέλη:___________Σταμέλος Δημήτρης
________________Τριαντάφυλος Παναγιώτης