14 Απριλίου 2008

Προσεισμικός έλεγχος των σχολείων

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008
Στην με αριθμό 6025/11-2-08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μιχάλη Κατρίνη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 19253/ΙΗ/5-3-08 έγγραφο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 6025/11-2-08, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Mιxάλης Kατρίνης σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, και στα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας γνωρίζουμε ότι ο Ο.Σ.Κ. μας πληροφόρησε τα ακόλουθα:
  • Ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της χώρας ξεκίνησε από τον Ο.Σ.Κ. το Δεκέμβριο του 2004. Μέχρι τότε δεν είχε υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου των σχολείων.
  • Η πρώτη φάση του προγράμματος περιελάμβανε τον έλεγχο (Ταχύ Οπτικό Έλεγχο) των 4.670 σχολικών μονάδων που είχαν κατασκευασθεί προ του 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό.
  • Ο προσεισμικός έλεγχος υλοποιείται με την ευθύνη των πέντε Πολυτεχνείων της χώρας, δηλαδή στο υψηλότερο επιστημονικό επίπεδο που μπορεί να υλοποιηθεί.
  • Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 4.320 σχολικές μονάδες σε όλους τους νομούς της χώρας. Εντός δύο μηνών θα ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενοι έλεγχοι σε 350 σχολικές μονάδες που αναφέρονται στους Νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Αργολίδος, Κέρκυρας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας.
  • Ειδικά στους Νομούς Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδος έχουν ελεγχθεί όλα τα σχολικά κτίρια ανεξαρτήτως του έτους κατασκευής.
  • Τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικά μέχρι σήμερα και όπου διαπιστώνεται ανάγκη παρέμβασης, αυτό γίνεται άμεσα.
  • Ο Ο.Σ.Κ. σε όλες τις περιπτώσεις έχει ενημερώσει τις Νομαρχίες για τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, επισημαίνοντας με ειδικές παρατηρήσεις τα σχολεία που απαιτείται παρέμβαση. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων οφείλεται στην κακή συντήρηση των σχολείων. Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία υπεύθυνοι για τη συντήρηση είναι οι Δήμοι σε πρώτο επίπεδο και οι Νομαρχίες σε δεύτερο.
Σημειώνεται ότι ο Ο.Σ.Κ. όπου υποδεικνύεται πρόβλημα στατικότητας ή αντισεισμικής επάρκειας σε σχολεία από τις Νομαρχίες, Δήμους, Κοινότητες, Εκπαιδευτικούς Φορείς παρεμβαίνει άμεσα.
Ο Υπουργός ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ»