30 Μαρτίου 2008

Μαρούσι 2008 – Περιβάλλον και Παράδοση



Πρόσκληση σε ημερίδα

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ» - στα πλαίσια της προσπάθειας να συμβάλει, όσο μπορεί, στην άμβλυνση του οξύτατου περιβαλλοντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα το Μαρούσι, αλλά και στη διάσωση των τελευταίων έστω στοιχείων της πολιτιστικής του παράδοσης – αποφάσισε να οργανώσει, την Κυριακή 13 Απριλίου και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου, ημερίδα ενημέρωσης και προβληματισμού με θέμα:
«Μαρούσι 2008 – Περιβάλλον και Παράδοση»

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση, ο προβληματισμός και η αναζήτηση λύσεων για προβλήματα οξύτατα που αντιμετωπίζει το Μαρούσι, όπως η ρύπανση κάθε είδους, η κυριαρχία του τσιμέντου και του γυαλιού, η αύξηση της θερμοκρασίας, η δραματική έλλειψη πρασίνου, αλλά και ο μαρασμός του Παραδοσιακού Εμπορικού μας Κέντρου, η αλλοίωση γενικά της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της πόλης μας.
Στη διάρκεια της ημερίδας αυτής, έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μας θα μιλήσουν για τη ρύπανση κάθε είδους, την κυριαρχία του τσιμέντου και του γυαλιού, την αύξηση της θερμοκρασίας, τη δραματική έλλειψη πρασίνου, αλλά και για το μαρασμό του Παραδοσιακού Εμπορικού Κέντρου, την αλλοίωση γενικά της πολιτισμικής μας φυσιογνωμίας.

Θα μιλήσουν επίσης για τα μέτρα που πρέπει, από κάθε πλευρά, να ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα.

Την εκδήλωσή μας θα τιμήσουν ως ομιλητές οι κ.κ.

  1. Σανταμούρης Μάνθος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ομάδα Φυσικής Κτηριακού Περιβάλλοντος),

  2. Γουρδομιχάλης Γρηγόριος, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των Δήμων Αθήνας – Πειραιά,

  3. Μαρίνου Δέσποινα, Αρχιτέκτων – Μηχανικός, με ειδίκευση σε θέματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής,
  4. Γαρδέλης Επαμεινώνδας, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρουσίου.
  5. Γαλάνης Κώστας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών.


Θα ακολουθήσουν διάλογος με τους ομιλητές και σύντομες παρεμβάσεις.

Την εκδήλωσή μας αυτή αφιερώνουμε στον Ευγένιο Σπαθάρη, για τον οποίο όλοι οι Μαρουσιώτες είμαστε περήφανοι.

Στο χώρο θα εκτεθούν δείγματα της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης του Αμαρουσίου.

Σας καλούμε όλους, όσοι έχετε την ίδια με μας αγωνία για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας, να συμβάλετε στην προσπάθεια μας, με τη συμμετοχή σας στην ημερίδα.

----------------------------------------Για το Δ.Σ.

-------------------------Η Πρόεδρος ----------------Η Γεν. Γραμματέας

--------------------Δήμητρα Κρεκούκια -------------Σοφία Κουρεμέτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ….

«Θερμοκήπιο» το Mαρούσι

03/08/2007 (13:25:56)
Τα Βόρεια Προάστια καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν τις σοβαρότατες συνέπειες της πρόσφατης μεγάλης πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, αλλά και της ιλιγγιώδους ανάπτυξής τους. Οι επισημάνσεις του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνθου Σανταμούρη στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ είναι αποκαλυπτικές.
http://www.amarysia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4064&Itemid=89

Σπάταλα ενεργειακά σπίτια

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/02/2007
Από τα πλέον ενεργοβόρα στην Ε.Ε., τα ελληνικά σπίτια χάνουν θέρμανση από πόρτες και παράθυρα, με αποτέλεσμα να κατασπαταλούνται πολύτιμη ενέργεια και χρήματα και να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με επικίνδυνους ρύπους υπεύθυνους για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»: Ο κτιριακός τομέας εκπέμπει το 45% του διοξειδίου του άνθρακα της χώρας και απορροφά το 35% της συνολικής της ενέργειας!
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=27608908