18 Ιουνίου 2009

Για την καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων και τον εργασιακό μεσαίωνα των καθαριστριών/τών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία της χώρας»

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 2105242386, 210 3845434, 210 3835093

goneis@mail.gr, www.asgme.gr

Αθήνα 10/6/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Για την καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων και τον εργασιακό μεσαίωνα των καθαριστριών/τών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία της χώρας»

Χρόνια τώρα, το πρόβλημα της υγιεινής και ασφάλειας στα δημόσια σχολεία, προς δόξαν της «ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής», παραμένει άλυτο.

Η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στο σχολείο είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας. Την παραμελεί όμως και διακριτικά «αναγκάζει» τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξασφαλίσουν στοιχειώδη καθαριότητα στην πρωινή λειτουργία!

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η καθαριότητα των σχολείων ανατίθεται με σύμβαση μίσθωσης έργου σε καθαριστές, που αμείβονται ισχνά και καθαρίζουν αυτοί που κατέχουν οργανική θέση (περίπου 2.500 ) από τις 10.30-6μ.μ. και όσοι έχουν σύμβαση έργου (περίπου 5000 ) μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας επιδεικνύει εξαιρετική τσιγκουνιά στις δαπάνες για την υγεία των μικρών μαθητών. Θεωρεί πως ένας άνθρωπος μπορεί να καθαρίσει 1500, 2000, 3000 τ.μ. σε λίγες ώρες, με ανώτερο μισθό για όσες έχουν αναλάβει 18 αίθουσες τα 513 ευρώ το μήνα, χωρίς να αμείβονται για καθαρισμό τουαλετών, βιβλιοθήκης, αμφιθεάτρου, προαυλίου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο τα σχολεία δεν καθαρίζονται ουσιαστικά, οι τουαλέτες μετά το πρώτο διάλειμμα δεν πλησιάζονται, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των μαθητών.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση οι γονείς διεκδικούν, χρόνια τώρα, μαζί με τις καθαρίστριες των σχολείων, να λυθεί το πρόβλημα με μόνιμη πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.

Χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων καθαριστών των σχολείων ώστε να εξασφαλίζουν την αναγκαία ουσιαστική καθαριότητα του σχολείου, τόσο στην διάρκεια της λειτουργίας του (τουαλέτες ανά διάλειμμα, έκτακτες ανάγκες, αίθουσες ολοήμερου ), όσο και την αποκατάσταση της καθαριότητας όλου του σχολείου για να λειτουργήσει την επόμενη μέρα.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να εργάζονται, στο σύνολό τους, με σταθερές, μόνιμες εργασιακές σχέσεις και να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς.

Όλοι οι φορείς της σχολικής κοινότητας (Σύλλογοι Γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών ) συμφωνούν πως αυτή είναι η αναγκαία λύση.

Θα περίμενε λογικά κάποιος το ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει στη συνολική λύση του προβλήματος, προσλαμβάνοντας με τον ίδιο τρόπο επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε να εξασφαλίσει υγιεινές συνθήκες στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

4 μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες, με τροπολογία που ψήφισε σε νομοσχέδιο για την «Ειδική Αγωγή» ανοίγει το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών και συνεργείων καθαρισμού στα σχολεία, ενώ εποπτεύων οργανισμός για την όλη διαδικασία ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ. Ο ΟΣΚ αναγορεύει τις σχολικές επιτροπές σε εργολάβους, με τους οποίους θα συνάπτει συμβάσεις. Οι σχολικές επιτροπές υποχρεούνται πλέον ως ανάδοχοι εργολάβοι (!), θα αναθέτουν την καθαριότητα των σχολείων «όπου τις συμφέρει». Να «προσλαμβάνουν» όσες από τις καθαρίστριες θέλουν και να τις απασχολούν με «μπλοκάκι», δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή να αναθέτουν την καθαριότητα ακόμα και σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού ή εργολάβους καθαριότητας (τις διαβόητες από την έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ πλέον εταιρείες ενοικιαζόμενων εργαζόμενων ). Η Σύμβαση της ΟΣΚ Α.Ε. προβλέπει τη δυνατότητα ο εργολάβος που θα αναλάβει, να μπορεί να συνάψει συμβάσεις με υπεργολάβους, αρκεί να αποδέχονται τους όρους της σύμβασης.

Η «σύμβαση της ντροπής» της ΟΣΚ Α.Ε., ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών (συνεργεία) στον χώρο της καθαριότητας των σχολείων, ενώ θεσμοθετεί και επισήμως καθεστώς εργασιακής δουλείας του 18ου αιώνα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά μόνο στην κακομεταχείριση των καθαριστριών, αλλά και την υγιεινή στους χώρους ζωής των παιδιών και των δασκάλων μας.

Στο χώρο της εκπαίδευσης τα κριτήρια και ο τρόπος πρόσληψης πρέπει να συνδέονται με την ομαλή λειτουργία του σχολείου και να την υπηρετούν. Διαφορετικά, αν υπηρετούν άλλους σκοπούς, απλά την υπονομεύουν. Το σχολείο δεν είναι ηλεκτρικός σταθμός για να μπαινοβγαίνουν δεκάδες άνθρωποι, άσχετοι με το χώρο, και η επιχειρηματική λογική εξασφάλισης φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας υπονομεύει την ασφάλεια των μικρών μαθητών.

Όσο για την εξασφάλιση της καθαριότητας, που η σύμβαση προβλέπει «καθημερινό άψογο καθαρισμό μετά τη λήξη της σχολικής εργασίας», είμαστε βέβαιοι πως ο εργολάβος, στο όνομα της αύξησης των κερδών του, θα εντατικοποιήσει την εργασία και θα πιέζει τον εργαζόμενο να «πασαλείψει όπως – όπως» για να πάει να καθαρίσει και αλλού. Κάτι που, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να καθαρίζονται χειρότερα κι από πριν και το πρωί, που δεν προβλέπεται προσωπικό καθαριότητας, οι τουαλέτες και οι χώροι του ολοήμερου να βρωμούν.

Η ανευθυνότητα του ΥΠΕΠΘ δεν έχει όρια:Η σύμβαση έχει ημερομηνία έναρξης τις 17/2/2009, οι εργαζόμενες έχουν ξεκινήσει εργασία στα σχολεία από 1/9/2008. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους μήνες από το Σεπτέμβρη του 2008 μέχρι και το Φλεβάρη του 2009 οι καθαρίστριες μένουν στον αέρα μισθολογικά και ασφαλιστικά αφού πουθενά δεν προβλέπεται η πληρωμή τους και η ασφαλιστική τους κάλυψη! Ελάχιστες εργαζόμενες στον καθαρισμό των σχολείων πληρώθηκαν για κάποιους μήνες και στις περισσότερες των περιπτώσεων παρανόμως από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι πήραν κονδύλια από αλλού προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτές τις πληρωμές. Από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα μεταφερθούν στη Σχολική Επιτροπή τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, στις 22/12/2008, ζήτησε από όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «ενόψει ρύθμισης για την καταβολή αμοιβής στις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου, να μεριμνήσουν όπως αύριο, 23/12/2008, οι Σχολικές Επιτροπές ν’ αρχίσουν να καταβάλλουν στις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου, από 2/10/2008, την αμοιβή τους, χωρίς να γίνει παρακράτηση του ΦΠΑ». Κι αυτό τη στιγμή που χρωστούν ακόμα στις Σχολικές Επιτροπές τη μισθοδοσία όσων μονιμοποιήθηκαν, για τη χρονική περίοδο 1/4 - 30/6/2007, και αναγκάστηκαν οι Σχολικές Επιτροπές να τους πληρώσουν με χρήματα για τις άλλες ανάγκες των σχολείων!!

Από τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενες στον καθαρισμό των δημόσιων σχολείων υπάγονται στην ΟΣΚ Α.Ε. και όχι στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ίσχυε πριν. Ο ΟΣΚ συνάπτει σύμβαση με την εκάστοτε σχολική επιτροπή ενώ η εργαζόμενη που εκτελεί καθήκοντα καθαρισμού δεν αναφέρεται πουθενά στη σύμβαση. Από την ισχύουσα νομοθεσία, πουθενά δεν προβλέπεται υποχρέωση της Σχολικής Επιτροπής να υπογράφει τέτοιου είδους συμβάσεις!














Εμείς οι γονείς συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων, για το δικαίωμα τους στην εργασία, για την βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας και υγιεινής στα σχολεία.

Ø Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την κυβέρνηση, που ιδιωτικοποιεί λειτουργίες του δημόσιου σχολείου, αδιαφορεί για την υγιεινή λειτουργία του σχολικού χώρου, υπονομεύει την ασφάλεια των μαθητών, οδηγεί σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και στην οικονομική ανέχεια ολόκληρα τμήματα εργαζομένων και απειλεί με χρεοκοπία τις Σχολικές Επιτροπές.

Ø Καλούμε τις Σχολικές Επιτροπές να μην υπογράψουν τις συμβάσεις της ΟΣΚ Α.Ε., που η υπογραφή τους είναι εκτός των αρμοδιοτήτων τους. Καλούμε όλα τα μέλη τους και κυρίως τους εκπροσώπους των γονέων να διεκδικήσουμε από το ΥΠΕΠΘ να καταβάλει άμεσα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όπως υποχρεούται, την αμοιβή των καθαριστριών για το διάστημα από 1/ 9/2009.

Ø Επειδή δεν μπορούμε να συζητάμε για «δικτυακούς τόπους» σε σχολεία που βρωμούν, καλούμε τους γονείς να διεκδικήσουμε συνθήκες υγιεινής στα σχολεία και τους Συλλόγους Γονέων, σε καμία περίπτωση, να μην προσλάβουν προσωπικό καθαριότητας με δική τους ευθύνη και δαπάνη.

Ø Θεωρούμε απόλυτα αναγκαία προτεραιότητα να παρθούν τα παρακάτω μέτρα και καλούμε όλες τις οργανώσεις των γονέων, την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, σε συντονισμένο αγώνα, μαζί με το σωματείο των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, να διεκδικήσουμε την ουσιαστική αντιμετώπιση των αυτονόητων προϋποθέσεων λειτουργίας των δημόσιων σχολείων:

Ø Καλούμε τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές και των Ενώσεων Γονέων στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, να διεκδικήσουν ως έκτακτη επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών το ποσό που έδωσαν για την πληρωμή των.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας:

ü Άμεση απόσυρση της σύμβασης που έστειλαν υπουργείο και ΟΣΚ για υπογραφή. Κατάργηση του άρθρου 36 του Ν. 3699/2008 και των σχετικών Υπ. Αποφάσεων που επιτρέπει την είσοδο των εργολάβων και των εταιρειών καθαριότητας στα σχολεία.

ü Συμβάσεις για την καθαριότητα των σχολείων αποκλειστικά με το ΥΠΕΠΘ. Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.

ü Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών δουλειάς.

ü Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς κριτήρια αιθουσών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες, με πλήρες ωράριο, για την αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής λειτουργίας, σε όλη τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας των σχολείων και πλήρη βάρδια για ουσιαστική καθαριότητα μετά τη λήξη του μαθήματος.

ü Γενναία πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα από το ΥΠΕΠΘ, άμεση επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία των σχολείων, υπερδιπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία.

Εμείς οι Γονείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, τις καθαρίστριες των σχολείων μας τις γνωρίζουμε, τις φωνάζουμε με τα μικρά τους ονόματα! Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν στα σχολειά μας, βρεθήκαμε δίπλα τους στον αγώνα για την πλήρη μονιμοποίηση τους, θα βρεθούμε και τώρα δίπλα τους μπροστά σ’ αυτά που έρχονται !

Οι γονείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τα συνεργεία των ιδιωτών στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε μέσο και μορφή για να μην παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων στους εργολάβους, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους

Έξω οι εργολάβοι από τα σχολεία.

Καμιά απόλυση εργαζόμενου.

Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται».