25 Ιουνίου 2010

Ιδού ποια είναι η «δια βίου μάθηση»… ανήλικη εργασία σε τιμή ευκαιρίας!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Βερανζέρου 22 6ος όροφος Τηλ. 2105242386 , Fax 2103845434

www.omosp-goneon-athinas.org , mail@omosp-goneon-athinas.org

Αθήνα, 22/06/2010


Ιδού ποια είναι η «δια βίου μάθηση»… ανήλικη εργασία σε τιμή ευκαιρίας!


Στο άρθρο 8 του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας» αναφέρεται ότι:

«Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η πμ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».

ΑΙΣΧΟΣ!!

Αναρωτιόμαστε πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τη σύγχρονη βαρβαρότητα, που στο όνομα της “ανάπτυξης”, δεν ζητάει μόνο την ανοχή– υποταγή μας, αλλά και το αίμα των παιδιών μας! Τι κρίμα που τα παιδιά μας δεν είναι γόνοι βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, και όλων αυτών που πίνουνε το αίμα μας χρόνια τώρα, παρά τους έλαχε να είναι παιδιά εργαζομένων ή φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρο-επαγγελματιών. «Αλλά τυχερά είναι αυτά βρε παιδί μου!» Λένε κάποιοι, εργοδότες, ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και παπαγαλάκια των ΜΜΕ, μαζί και η φιλεύσπλαχνη κυβέρνηση που έδωσε ΤΗΝ λύση: τώρα που ο πατέρας έμεινε άνεργος (από την ίδια αναπτυξιακή λογική!), τώρα που η μάνα «διαπραγματεύεται» με τον εργοδότη της την ατομική της σύμβαση κάπου στα 600€, τώρα που στο σπίτι τα λεφτά δεν φτάνουν για τα άκρως απαραίτητα, τώρα που τα δάνεια διαμαρτύρονται χωρίς να λογαριάζουν ότι υπάρχει κρίση, τώρα που όλα ακριβοπληρώνονται (παιδεία – υγεία – πρόνοια), επιτέλους δίνεται το «δικαίωμα»(;!) στα ανήλικα παιδιά των 15 χρόνων, να γίνουν… χρήσιμα για τις οικογένειες τους και να μην … τεμπελιάζουν στα θρανία της μόρφωσης. Γρήγορα στη δουλειά! Και τους όρους θα τους βρούμε … εξάλλου είναι μαθητεία δεν είναι εργασία. Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε εμείς οι γονείς τον εργοδότη που προσφέρει τέτοια εμπειρία στα παιδιά μας … αλλά ας όψεται που κυβέρνηση και το κεφάλαιο είναι φιλεύσπλαχνοι!

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ…

Μετά το ταξικά διαφοροποιημένο ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο) που θα «ανθίζει» στην αγκαλιά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (με τους «ευέλικτους» εκπαιδευτικούς, την εξατομικευμένη μόρφωση, τη ραγδαία εμπορευματοποιήση, την αντικατάσταση της μόρφωσης με δεξιότητες και καινοτομίες που θα θέλει ο χορηγός, τα 30άρια τμήματα, τη δραματική υποχρηματοδότηση,) … η καταιγίδα συνεχίζεται με τη «δια βίου “μάθηση”».

Κανένας εφησυχασμός, καμία αυταπάτη.

Αυτοί που μας έφεραν μέχρι εδώ, θα μας βρουν απέναντι τους.

ΕΞΑΛΛΟΥ,

ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΧΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ κ.λπ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ:

► ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ

► ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

► ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ & ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

► ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και Ν/Σ

ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ:

√ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 29 Ιουνίου με το αγωνιστικό πλαίσιο του Π.Α.ΜΕ.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενημερώνονται οι σύλλογοι, όλο το καλοκαίρι, τόσο για τα νέα μέτρα όσο και για τη διέξοδο από αυτή την πραγματικότητα.

Οργανώνουμε πολύμορφες διαμαρτυρίες – εκδηλώσεις στους Δήμους και τις γειτονιές.