04 Οκτωβρίου 2013



ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ιερού Λόχου 3-5 ,Μαρούσι 15124 Τηλ. 6993409370
e-mail:enosi.amarousiou@yahoo.gr

 

 Μαρουσι 13/09/2013

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΡΗΜΑΞΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ

Η Ένωση Γονέων Αμαρουσίου, χαιρετίζει την έναρξη άλλης μίας σχολικής χρονιάς, χωρίς σχολικούς φύλακες, χωρίς σχολικούς τροχονόμους, χωρίς τραπεζοκόμους, με την διαθεσιμότητα-απόλυση 2121 εκπαιδευτικών και την κατάργηση 51 ειδικοτήτων στα Τεχνικά Λύκεια που εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα.
Διαλύεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία
Αυτή βέβαια είναι μόνο μια πτυχή της υποβάθμισης του Δημόσιου σχολείου, γιατί παράλληλα έχουν επιβληθεί:
·         Περικοπές πάνω από 60% σε οικονομικούς πόρους προς τις Σχολικές Επιτροπές, χρήματα απαραίτητα για την λειτουργία των σχολείων, για την ασφάλεια, καθαριότητα και υγιεινή των παιδιών μας.
·         Τμήματα των 25 – 27 μαθητών.
·          Δραστική μείωση των ολοήμερων τμημάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργούν με συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών του πρωινού κύκλου του σχολείου/νηπιαγωγείου. Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας ουσιαστικά εξαιρεί την Ε’ και Στ’ Δημοτικού από το Ολοήμερο σχολείο, προετοιμάζοντας το κλίμα για κατάργηση οργανικών θέσεων ολοήμερων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
·         Κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο με το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, αφού θυσιάζει την γενική γνώση  στον βωμό της ειδίκευσης και της κατάρτισης.
Επιπλέον με ένα σύστημα μαραθώνιων εξετάσεων κάθε χρόνο, ωθεί μαθηματικά τα παιδιά στην παραπαιδεία από την 1η Λυκείου. Όσοι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, θα δουν τα παιδιά τους φτηνό εργατικό δυναμικό στην ζούγκλα της  αγοράς εργασίας.
Η Τεχνολογική Επαγγελματική Εκπαίδευση υποβαθμίζεται δραματικά, χάνοντας μεγάλο μέρος του μαθητικού δυναμικού της με την κατάργηση των τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών (23% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ). Με το νέο νομοσχέδιο, στα ΕΠΑΣ –ΣΕΚ μπήκε ηλικιακό όριο (20 ετών) στην μεταγυμνασιακή εκπαίδευση .
Μόνη διέξοδος πλέον για χιλιάδες νέους τα ιδιωτικά ΙΕΚ για όσους έχουν να διαθέσουν 3000 με 4000 € το χρόνο. Τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα υπονομεύονται με την πιστοποίηση δεξιοτήτων που αποκτώνται έξω από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κομμάτι του «νέου σχολείου της αγοράς» που υλοποιείται χρόνια σε όλη την Ε.Ε. και είναι το σχολείο της ημιμάθειας, της σχολικής διαρροής, της εργασιακής περιπλάνησης. Κυβέρνηση, Τρόικα και Ε.Ε. βάζουν φραγμούς στο ποιος θα σπουδάζει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι οι ίδιοι που καταργήσανε τις συλλογικές συμβάσεις και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι βαθιά ταξικό, αναχρονιστικό και αντιδραστικό, λαιμητόμος για το μέλλον των παιδιών μας.

Στην πόλη μας, στο ΜΑΡΟΥΣΙ, σε αρκετά λύκεια δεν δημιουργούνται τμήματα κατεύθυνσης λόγω των περιορισμών που έβαλε το Υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο και να διασχίζουν μεγάλους και επικίνδυνους οδικούς άξονες, αν ισχύσει η σχετική εγκύκλιος.
Ζητάμε, μαζί με τους Διευθυντές των Λυκείων, να λειτουργήσουν οι κατευθύνσεις σε όλα τα σχολεία χωρίς περιορισμούς.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης με την ηχηρή-σιωπηλή συγκατάθεση του τμήματος Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου άλλαξε όρια σχολείων χωρίς διάλογο με την  Ένωση Γονέων αν και το επιδιώξαμε.
Για τις ελλείψεις Εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων ΔΕΝ θα αναφερθούμε ακόμα γιατί όπως λέει και το Υπουργείο «είναι ακόμα νωρίς».
Στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ οι γονείς και οι μαθητές είναι σε απόγνωση αφού 38 Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα-απόλυση, 280 μαθητές δεν βρήκαν τους καθηγητές τους στη τάξη και 200 μαθητές δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στην ειδικότητα που ήθελαν γιατί απλά καταργήθηκε.
Θα πρέπει να κάνουν κάτι άλλο….
Όσον αφορά τον Δήμο Αμαρουσίου, παρά τις πολυσέλιδες επιστολές προς τους γονείς τύπου success story, η πραγματικότητα είναι ότι το 2012/2013 ΔΕΝ  δόθηκαν χρήματα για τα σχολεία , εκτός αυτών που είναι εκ του νόμου υποχρεωτικά εκχωρητέα και διανεμητέα στις Σχολικές Επιτροπές (ΚΑΠ-ΣΑΤΑ-ειδική αύξηση ΦΗΧ-ΕΙΝ κλπ.).
Επιπλέον  αναζητούμε, χωρίς πειστικές απαντήσεις και απτές αποδείξεις έως τώρα ,από την Δημοτική αρχή, πού πήγαν 1.820.000 Ευρώ από ΣΑΤΑ-ΦΗΧ την τελευταία πενταετία.
Στο πρώτο κουδούνι της χρονιάς, σαν γονείς και Πολίτες έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε απέναντι σε αυτή την καταστροφική λαίλαπα και δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που είδε την ζωή και τα όνειρα του να γκρεμίζονται.
Δεν θα τους αφήσουμε να ρημάξουν τα όνειρα μας.
Όλοι οι γονείς έχουμε  έναν ξεκάθαρο στόχο: το να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, σε μια ποιοτικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση. Για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό.
Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους γονείς και μαθητές, σε κοινό μέτωπο με την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Καλούμε  το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου σε επείγουσα ειδική έκτακτη συνεδρίαση για την Παιδεία στο Δήμο μας, με συμμετοχή της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου, συλλόγων γονέων, της τοπικής ΕΛΜΕ και των δασκάλων, των μαθητικών κοινοτήτων και όλων των δημοτών της πόλης μας.

Σε αυτόν τον Αγώνα δεν περισσεύει κανείς … το ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ


Απαιτούμε άμεσα :
·        Κατάργηση του νομοσχέδιου για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
·        Όχι στις απολύσεις-διαθεσιμότητα. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού
·        Όχι στην κατάργηση-ιδιωτικοποίηση του ολοήμερου σχολείου και της ειδικής αγωγής


Με εκτίμηση
Για την ‘Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αμαρουσίου

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας
Μπικάκης Μιχάλης                                     Μπούρας Βασίλης