28 Φεβρουαρίου 2008

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Το Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2008, απεφάσισε τη σύνθεση και ορισμό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σχολικών Επιτροπών, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών και μειώνοντας τον αριθμός των εκλεγμένων γονέων και μαθητών, σε σχέση με τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια.

Παρότι η Σχολική Επιτροπή (Σ.Ε.) λειτουργεί σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφο 8 και 9 του Ν. 1894/90 (ΦΕΚ 110/27-8-90 τ.Α'), (από το επίσημα site του Υπουργείου Παιδείας http://www.ypepth.gr/el_ec_page274.htm) στο οποίο αναφέρεται ότι «Στη διοίκηση των Σχολικών Επιτροπών μετέχουν υποχρεωτικά οι διευθυντές των σχολείων, από ένας εκπρόσωπος των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων, εφόσον υπάρχουν τέτοιοι Σύλλογοι και εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αυτό δεν τηρήθηκε στη νέα προτεινόμενη σύνθεση των Σχολικών Επιτροπών.

Συγκεκριμένα αυξήθηκε η συμμετοχή των Δημοτικών Συμβούλων και των διορισμένων από το Δήμο δημοτών και συγχρόνως μειώθηκε η συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων.

Π.χ. η Σχολική Επιτροπή 6ου Γυμνασίου, 5ου Λυκείου είχε 9μελές Δ.Σ. αποτελούμενο από:

1. Τον Πρόεδρο
2. Τους δύο (2) Διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων
3. Τους δύο (2) εκλεγμένους εκπροσώπους των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων
4. Τους δύο (2) εκλεγμένους εκπροσώπους των αντίστοιχων Μαθητικών Συμβουλίων
5. Τα δύο (2) λαϊκά μέλη που ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου

Σύνολο εννέα (9) μέλη, εκ των οποίων δύο (2) εκλεγμένοι γονείς και δύο (2) εκλεγμένοι μαθητές, ποσοστό εκλεγμένων 44%.

Η νέα Σχολική Επιτροπή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου 2008, είναι 13μελή, αποτελούμενη από:

1. Πέντε (5) Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων δύο (2) από τη μειοψηφία
2. Τέσσερις (4) Δημότες ή κάτοικοι
3. Τους δύο (2) Διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων
4. Έναν (1) εκπρόσωπο των Γονέων
5. Έναν (1) εκπρόσωπο των μαθητών

Σύνολο εννέα (13) μέλη, εκ των οποίων ένας (1) εκλεγμένος γονιός και ένας (1) εκλεγμένος μαθητής, ποσοστό εκλεγμένων 15%.

Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια μείωσης του ποσοστού των εκλεγμένων εκπροσώπων γονέων και μαθητών με Δημότες ή Κατοίκους φιλικά προσκείμενους στη νέα Δημοτική Αρχή.
Στις Σχολικές Επιτροπές οι οποίες καλύπτουν τρία (3) σχολεία, η αναλογία εκλεγμένων προς διορισμένων είναι ακόμη μικρότερη.
Τα ερωτήματα προς τη νέα Δημοτική Αρχή:
  • Οι τέσσερις (4) διορισμένοι Δημότες ή κάτοικοι (προφανώς φιλικά προσκείμενοι στη Δημοτική Αρχή), γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των σχολείων από τους γονείς που συμμετέχουν στους αντίστοιχους Συλλόγων Γονέων;
  • Ο κάθε Σύλλογος Γονέων σύμφωνα με το Ν. 1566/85 και το καταστατικό του εκλέγει έναν (1) εκπρόσωπο του στη Σχολική Επιτροπή. Με βάση ποια διάταξη αποκλείετε τη συμμετοχή του στη Σχολική Επιτροπή;
  • Ποιος όρισε τους τέσσερις (4) δημότες; Με ποια κριτήρια;
  • Εφόσον υποστηρίζετε το δημόσιο διάλογο και το δημόσιο απολογισμό γιατί δεν συνεργαστήκατε με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου για τον ορισμό δημοτών που συμμετέχουν σε Συλλόγους Γονέων και γνωρίζουν τα προβλήματα των σχολείων;