21 Απριλίου 2008

Τα βραβεία σε έντυπα του Λυκείου

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«Δασουπολίτης»
Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, Λευκωσία, Κύπρος

ΑΝ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ περιελάμβανε και βραβείο της πιο νεανικής εφημερίδας μάλλον θα το είχαν πάρει... τιμής ένεκεν χωρίς καν να διαγωνιστούν. Κι αυτό διότι οι μαθητές από το Λύκειο της Κύπρου δεν προσπαθούν να αντιγράψουν θέματα και ιδέες. Κατεβάζουν τις δικές τους για τα θέματα που τους απασχολούν. Στην πιο φρέσκια έκδοση, αυτή του Μαρτίου, οι μαθητές μιλούν για το σεξ, «χωρίς φόβο και χωρίς πάθος...»- όπως τιτλοφορείται το ρεπορτάζ τους. Πρόκειται για έρευνα που έκαναν μέσα στο σχολείο και αναδεικνύει τους προβληματισμούς των παιδιών για το σεξ στην εφηβεία. Για παράδειγμα, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού με 5 συνεντεύξεις που πήραν από συμμαθητές τους που ήρθαν από άλλες χώρες και φοιτούν στο σχολείο τους. Σατιρίζουν τους emο. Τα «ψέλνουν» στο υπουργείο Παιδείας για τις παραλείψεις του. Κι όλα αυτά με σελιδοποίηση που δεν κουράζει και με φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι, πράγμα σπάνιο για μαθητικό έντυπο.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πειραματισμοί»
Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων

ΤΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ του ρεπορτάζ είναι η επιτόπια έρευνα. Βλέπεις, καταγράφεις, φωτογραφίζεις. Αυτό έκαναν οι μαθήτριες Θεοδώρα Σαχά και Ελευθερία Λαμπάκη από το Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων. Συγκλονιστική η είδηση πριν από δύο χρόνια για την κατεδάφιση του εργοστασίου της Columbia, συγκλονιστικό και το ρεπορτάζ που έκαναν στα χαλάσματα του εργοστασίου. Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει όλο το ιστορικό της Columbia από την ίδρυσή της μέχρι την κατεδάφιση και τις αντιδράσεις που δημιούργησε από μεγάλη μερίδα κατοίκων και καλλιτεχνών. Αλλά οι μαθήτριες δεν μένουν μόνο στο «χρονικό ενός πολιτιστικού εγκλήματος» όπως τιτλοφορούν το ρεπορτάζ τους. Μεταφέρουν αυτά που είδαν και έζησαν στο οδοιπορικό τους μέσα στα χαλάσματα. «... Στον δεύτερο σωρό βλέπουμε κάποια παλιά ντοσιέ από καταλόγους της Κολούμπια, καθώς και αμέτρητα εξώφυλλα από ένα CD- αφιέρωμα στον Θεοδωράκη (...). Τα όσα βλέπουμε πάντως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είδαν οι κάτοικοι της περιοχής τις πρώτες ημέρες: τότε παλιά μαγνητόφωνα, γραμμόφωνα, πικάπ...», γράφουν.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«5ο Πεμπτουσία εν τύπω»
5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης

ΤΥΠΩΜΕΝΗ σε οικολογικό χαρτί, η εφημερίδα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. «Είναι σημαντικό το ότι εμείς οι έφηβοι θα πρέπει να μην κάνουμε αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι», γράφουν οι μαθητές στο editorial. Οι 12 σελίδες της έκδοσής τους περιλαμβάνουν κείμενα για τα μεταλλαγμένα, για τα ζώα υπό εξαφάνιση, για τους κινδύνους των κινητών τηλεφώνων. Γράφουν επίσης για τα «θύματα της ομορφιάς», τα ζώα που θανατώνονται έπειτα από πειράματα από τις βιομηχανίες καλλυντικών. Και δεν παραλείπουν να δημοσιεύσουν μία σειρά χρηστικές συμβουλές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

«Η δύναμη του λόγουVis Verbi»
1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας Ημαθίας

ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ από το εξώφυλλο έως το οπισθόφυλλο είναι η εφημερίδα των μαθητών από την Αλεξάνδρεια. Στην πρώτη σελίδα δεν υπάρχει- όπως συνηθίζεται- ο τίτλος για το πρώτο θέμα της εφημερίδας. Αυτό που βλέπουν οι αναγνώστες είναι ένας τοίχος με συνθήματα και μία σηκωμένη γροθιά. Ανατροπή και στο οπισθόφυλλο: Φτάνοντας κανείς στην τελευταία σελίδα συνειδητοποιεί ότι μπορεί να διαβάσει την εφημερίδα και από την ανάποδη! Στο μέσα τώρα: Η μοντέρνα σελιδοποίηση με μπόλικο χρώμα κυριαρχεί. Τα κείμενα δεν είναι μεγάλα και έτσι οι μαθητές μεταφέρουν σύντομα στους αναγνώστες όσα τους απασχολούν: το ασφαλές σεξ, η προστασία στο Διαδίκτυο, η μόδα των emo, το κάπνισμα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

«Χάριν Παιδιάς»
Γενικό Λύκειο Αγ. Τριάδας Μιδέας Αργολίδας

ΣΤΙΣ 36 ΣΕΛΙΔΕΣ του ποικίλης ύλης περιοδικού από την Αγία Τριάδα χωρούν όλα: και σοβαρές έρευνες για τη διατροφή και τα καταναλωτικά πρότυπα και θέματα για την ισότητα, καθώς και πιο ανάλαφρες στήλες για το σινεμά, το βιβλίο. Οι μαθητές βέβαια χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον χρόνο διότι στο Λύκειο λόγω εξετάσεων και φροντιστηρίων δεν είναι αρκετός αλλά όπως αναφέρουν και στο εισαγωγικό τους σημείωμα, απέδειξαν ότι μπορούν. Το περιοδικό περιέχει ένα πλήρες αφιέρωμα για τη διατροφή. Δημοσιεύουν τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν στο σχολείο, από την οποία προκύπτει μεταξύ άλλων ότι μικρό ποσοστό μαθητών τρώνε πρωινό και ότι πολλοί καταναλώνουν συχνά έτοιμο φαγητό. Το περιοδικό τους έχει ακόμα κείμενα για το Πολυτεχνείο, για τον πόλεμο, ενώ δίνει και βήμα στους... καλλιτέχνες του σχολείου. Υπάρχει στήλη με ποιητικές δημιουργίες.