09 Απριλίου 2008

Νέες Σχολικές Επιτροπές

Αγαπητοί γονείς:
Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 9 Απριλίου 2008, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου προσκάλεσε τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών στο Δημαρχείο για ενημέρωση.
Ο Δήμαρχος απαρίθμησε 23 Σχολικές Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν 115 (23 x 5)* Δημοτικοί σύμβουλοι, 80 δημότες διορισμένοι από το δήμο, 58 Διευθυντές σχολείων και 16 εκλεγμένοι γονείς εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων. Δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν 6 εκλεγμένοι γονείς.
* Σε κάθε Σχολική Επιτροπή για πρώτη φορά συμμετέχουν 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι (3 της συμπολίτευσης και 2 της αντιπολίτευσης). Επομένως οι 33 Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται να καλύψουν 115 θέσεις Δ.Σ. και να συμμετέχουν στις τακτικές μηνιαίες συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών. Προφανώς κάποιο Δημοτικοί Σύμβουλοι θα κληθούν να παρίστανται σε 3 κατ΄ ελάχιστον έως και 12 μηνιαίες συνεδριάσεις. Αν υπολογίσουμε και τις συμμετοχές στα άλλα ΝΠΔΔ του Δήμου και εάν αφαιρέσουμε τις αργίες τότε πιθανόν κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα συμμετέχουν σε καθημερινές συνεδριάσεις.
Το πιθανότερο είναι να μη προσέρχονται και οι Σχολικές Επιτροπές να υπολειτουργούν.
Επόμενο βήμα, η απόδοση αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. για κάθε συνεδρίαση (μέχρι 3 /μήνα) όπως ισχύει για όλα να ΝΠΔΔ.
Παρά την παρέμβαση της Ένωσης Γονέων του Δήμου Αμαρουσίου, προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Αμαρουσίου αποφάσισε ότι μόνο ένας εκ των εκλεγμένων αντιπροσώπων των γονέων έχει δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου, σ’ εκείνες τις Σχολικές Επιτροπές όπου συμμετέχουν περισσότερα του ενός σχολεία.

Η απόφαση του Δήμου στηρίχτηκε στο νόμο Ν. 3463/06 (Νέος Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας). Αν και στο άρθρο 243 του ΝΔΚΚ αναφέρει ότι:
"Σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια συνιστώνται νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "Σχολικές Επιτροπές" οι οποίες διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1894/90 (ΦΕΚ 110Α'), 'οπως κάθε φορά ισχύει"
Ο Δήμος δεν λαμβάνει υπόψη του το συγκεκριμένο νόμο Ν. 1894/90 με τον οποίον καθορίζεται η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και στον οποίον αναφέρεται σαφέστατα ότι:
«Στη διοίκηση των Σχολικών Επιτροπών μετέχουν υποχρεωτικά οι διευθυντές των σχολείων, από ένας εκπρόσωπος των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων, εφόσον υπάρχουν τέτοιοι Σύλλογοι και εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Η αντιγνωμία μεταξύ των νόμων και η απαράδεκτη θεσμοθέτηση του Ν. 3463/06, καταδεικνύει την προσπάθεια υποβάθμισης της συνδικαλιστικής δράσης του γονεϊκού κινήματος, θεωρούμε δε, ότι είναι η απαρχή και περαιτέρω περιορισμών αρμοδιοτήτων
του κινήματός μας.

Γι’ αυτό προτείνουμε και μέχρι την οριστική επίλυση του νομικού προβλήματος, όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές, να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, αλλά κανείς εξ’ αυτών να μην ψηφίζει.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
Με τη νέα σύνθεση αυξήθηκε η συμμετοχή των Δημοτικών Συμβούλων και των διορισμένων από το Δήμο δημοτών και συγχρόνως μειώθηκε η συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και των Μαθητικών Κοινοτήτων.

Π.χ. η παλαιά Σχολική Επιτροπή 6ου Γυμνασίου, 5ου Λυκείου είχε 9μελές Δ.Σ. αποτελούμενο από:

  1. Τον Πρόεδρο
  2. Τους δύο (2) Διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων
  3. Τους δύο (2) εκλεγμένους εκπροσώπους των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων
  4. Τους δύο (2) εκλεγμένους εκπροσώπους των αντίστοιχων Μαθητικών Συμβουλίων
  5. Τα δύο (2) λαϊκά μέλη που ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σύνολο εννέα (9) μέλη, εκ των οποίων δύο (2) εκλεγμένοι γονείς και δύο (2) εκλεγμένοι μαθητές, ποσοστό εκλεγμένων 44%.

Η νέα Σχολική Επιτροπή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου 2008, είναι 13μελή, αποτελούμενη από:

  1. Πέντε (5) Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων δύο (2) από τη μειοψηφία
  2. Τέσσερις (4) Δημότες ή κάτοικοι που ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
  3. Τους δύο (2) Διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων
  4. Έναν (1) εκπρόσωπο των Γονέων
  5. Έναν (1) εκπρόσωπο των μαθητών

Σύνολο δεκατρία (13) μέλη, εκ των οποίων ένας (1) εκλεγμένος γονιός και ένας (1) εκλεγμένος μαθητής, ποσοστό εκλεγμένων 15%.

Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια μείωσης του ποσοστού των εκλεγμένων εκπροσώπων γονέων και μαθητών με διορισμένους Δημότες ή Κατοίκους φιλικά προσκείμενους στη νέα Δημοτική Αρχή για να ελέγχεται η λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής.

Με ποιο δικαίωμα ο Δήμος καταργεί νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους;
Όπως είναι γνωστό ο κάθε Σύλλογος Γονέων σύμφωνα με το Ν. 1566/85 και το καταστατικό του εκλέγει έναν (1) εκπρόσωπο του στη Σχολική Επιτροπή.


Απόφαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Μείωση της συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές

Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών