25 Οκτωβρίου 2007

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της ετήσιας ΓΣ που έγινε στις 24/10/07

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Αμαρουσίου στην ετήσια ΓΣ που έγινε στις 24/10/07, μετά από εισήγηση του ΔΣ, πλούσια συζήτηση και γόνιμο προβληματισμό των γονιών, που αφορούσε τα μεγάλα προβλήματα των σχολείων και της παιδείας, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με την παρούσα ανακοίνωση και να δημοσιοποιήσει τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των συλλόγων των γονιών μαθητών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία του Δήμου μας. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν:

  1. Χρόνια προβλήματα (κτιριακά και υλικοτεχνικής υποδομής) των σχολείων που δημιουργούν κινδύνους για παιδιά και εκπαιδευτικούς και εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία τους. (10ο νηπιαγωγείο-16ο δημοτικό-4ο δημοτικό- 5ο δημοτικό-9ο λύκειο και 8ο Γυμνάσιο-6ο Λύκειο – 1ο Λύκειο και σχολεία Αναβρύτων κ.αλ.)
  2. Ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία. Κάθε χρόνο παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κάλυψη των αναγκών από μόνιμο και σταθερό διδακτικό προσωπικό και στην έγκαιρη αποστολή των βιβλίων.
  3. Συνεχιζόμενη διάσπαση του ενιαίου προγράμματος σπουδών με την αύξηση των ωρών της ευέλικτης ζώνης σε βάρος της διδασκαλίας της ν. ελληνικής γλώσσας, των μαθηματικών και άλλων βασικών μαθημάτων και με την επιχειρούμενη αποκέντρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το πέρασμά της στην ευθύνη των Δήμων.
  4. Αυξανόμενη, εκούσια(;) απαξίωση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων και της ενισχυτικής διδασκαλίας.
  5. Θεσμοθέτηση μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπ/σης, και όχι αγωγής, και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό και κατάλληλες υποδομές.
  6. Προβλήματα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, στον τομέα της συντήρησης των σχολικών κτιρίων, χωρίς την αναγκαία μεταφορά κονδυλίων και την πρόσληψη του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού. Έτσι πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
    μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και αύξηση των δαπανών για φροντιστήρια και αγορά βιβλίων.


Όλα αυτά έχουν φέρει την Παιδεία και τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, σε πολύ χαμηλό επίπεδο και σε αναντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες.


ΖΗΤΟΥΜΕ :

  1. Να αυξηθούν ουσιαστικά οι δαπάνες για την Παιδεία από το φετινό κρατικό προϋπολογισμό και να φτάσουν, κατ’ αρχήν, στο 15% αυτού.
  2. Να εξασφαλιστούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά οικοπέδων, ανέγερση νέων κτιρίων, επισκευή και συντήρηση, άμεση προσαρμογή των παλαιών κτιρίων στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες της εκπαίδευσης.
  3. Οι επισκευές και οι εργασίες από συνεργεία του Δήμου να γίνονται το καλοκαίρι και εκτός της λειτουργίας του σχολείου(απογεύματα ή Σαββατοκύριακα).
  4. Ενιαίο 12χρονο δημόσιο υποχρεωτικό και δωρεάν σχολείο, 2χρονη δωρεάν υποχρεωτική αγωγή και μετασχολική τεχνική εκπ/ση και κατάρτιση.
  5. Αποδέσμευση του σχολείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, εξετάσεις εκτός σχολείου, σε λίγα μαθήματα, που είναι αναγκαία για σπουδές στο επιστημονικό αντικείμενο της σχολής, με την ευθύνη του ΥΠΕΠΘ και με αξιολογητές καθηγητές.
  6. Μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των κενών. Όχι πάνω από 5% έκτακτοι στα σχολεία.
    Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να δίνουν τα θεμελιακά στοιχεία της γνώσης, βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά.
  7. Ολοκλήρωση της μάθησης στο σχολείο αλλά και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας και αισθητικής και φυσικής αγωγής.
  8. Ενιαία συστηματική και ουσιαστική διδασκαλία των ξένων γλωσσών με δωρεάν βιβλία και βοηθήματα. Πιστοποίηση της γνώσης αποκλειστικά από το δημόσιο σχολείο.
  9. Ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων, μέτρα πυρασφάλειας, συντήρησης της εγκατάστασης φυσικού αερίου, μέτρα πρόληψης ατυχημάτων. Έλεγχος για αίθουσες από αμίαντο, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσή τους.
  10. Λειτουργικές αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών και παιδικές χαρές για νήπια, σύγχρονα εξοπλισμένες. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ( φυλάκων, επιστατών, γραμματέων, βιβλιοθηκονόμων, καθαριστριών).
  11. Επαναφορά του ΟΣΚ ΑΕ στην προηγούμενη μορφή του.
    Σχολικά κτίρια ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.
  12. Αναλογία μαθητών ανά τάξη: 15-20 στα νηπιαγωγεία/ δημοτικά, 20 στα Γυμνάσια/ Λύκεια.
  13. Να θεσπιστεί μητρώο επισκευής και συντήρησης σε κάθε σχολική μονάδα.
  14. Οι σχολικές επιτροπές να αποτελούνται από ανθρώπους που άμεσα θα ενδιαφέρονται, για την σωστή λειτουργία των σχολείων, από όλους τους εκλεγμένους εκπρόσωπους μας και όχι από δημοτικούς σύμβουλους των δυο «μεγάλων» δημοτικών παρατάξεων – κομμάτων.
  15. Να μην δεχθούν οι δημοτικές παρατάξεις και σύμβουλοι καμία μεταφορά αρμοδιοτήτων στον δήμο.

Καλούμε όλους του συλλόγους και τους γονείς σήμερα, που υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις να μορφώνονται όλοι οι άνθρωποι, που η ανάπτυξη της τεχνολογίας της επιστήμης έχει δώσει ώθηση στην παραγωγή, είναι επιτακτική η ανάγκη το σύνολο αυτής της γνώσης να γίνει κτήμα του κάθε νέου μέσα από ένα πραγματικά δωρεάν δημόσιο σχολείο. να ανεβάσουμε το επίπεδο λειτουργίας μας και συμμετοχής. Να συντονίσουμε τις διεκδικήσεις μας και προβληματισμούς, με καθηγητές – δάσκαλους – μαθητές –δήμο-μαζικούς φορείς.


Ο Πρόεδρος -------------------------Η Γραμματέας


Φωτόπουλος Θανάσης ------------Μπιμπίρη Ελένη



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ