05 Μαΐου 2008

Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών

Προς:
το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ Γ. Πατούλη
τον Πρόεδρο της ΔΕΠ κ. Δ. Καρλαύτη
Μαρούσι 30/04/2008

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών

Κύριοι,


Επανερχόμενοι στο θέμα της συγκρότησης των Σχολικών Επιτροπών και στο αίτημα που υποβάλλαμε με την από 13/02/2008 επιστολή μας, για το οποίο καμία απάντηση δεν λάβαμε, σας υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά τα ακόλουθα:


Στο νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (Ν. 3463/2006) - που δημοσιεύτηκε στις 8-6-2006 - και συγκεκριμένα στο άρθρο 243 παρ. 2, που αφορά στη σύσταση των Σχολικών Επιτροπών, αναφέρεται ότι “Στη διοίκηση των σχολικών επιτροπών μετέχουν υποχρεωτικά οι διευθυντές των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, ένας εκπρόσωπος των οικείων συλλόγων γονέων, εφόσον λειτουργούν αντίστοιχοι σύλλογοι και εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου με έγγραφό της ζητούσε από τους Συλλόγους Γονέων να προχωρήσουν στον ορισμό ενός εκπροσώπου τους στις Σχολικές Επιτροπές, καταργώντας δηλαδή τους νομίμως εκλεγμένους εκπροσώπους και περιορίζοντας την εκπροσώπηση σε έναν μόνον γονέα αντί των δύο ή περισσοτέρων γονέων που συμμετείχαν μέχρι τότε στις Σχολικές Επιτροπές, στις οποίες υπάγονται δυο ή περισσότερα σχολεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2008, απεφάσισε τη σύνθεση και ορισμό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σχολικών Επιτροπών. Σύμφωνα με την απόφαση σας αυτή αυξήσατε τον αριθμό των μελών αλλά μειώσατε τον αριθμό των εκλεγμένων γονέων και μαθητών, σε σχέση με τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια.

Σε επίκαιρη ερώτηση (8347/12-3-08) βουλευτών του ΚΚΕ προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις σχολικές επιτροπές, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος απαντώντας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

“…στη σχολική επιτροπή η οποία καλύπτει δύο ή περισσότερα σχολεία μετέχει υποχρεωτικά, δηλαδή κατ΄ ελάχιστον, ένας εκπρόσωπος των οικείων συλλόγων γονέων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμμετέχει εκπρόσωπος καθενός συλλόγου γονέων ξεχωριστά.
Η επίκληση εκ μέρους σας πρόθεσης της Κυβέρνησης να αποκλείσει εκπροσώπους των συλλόγων είναι αβάσιμη αφού αντιθέτως τους νομιμοποιεί ως μέλη της Επιτροπής.”

Συνάγεται συνεπώς ότι προσδιορίζονται από τον Κώδικα οι ελάχιστες συμμετοχές και οι ελάχιστες εκπροσωπήσεις δηλαδή οι υποχρεωτικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων σε σχολικές επιτροπές που καλύπτουν δύο ή περισσότερα σχολεία.

Κατόπιν των παραπάνω:
Απαιτούμε

  • την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών με τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας,
  • την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων των Ν. 1566/85, 2621/98 αλλά και της παρ. 8 του άρθρου 5 του Ν. 1894/90,
  • τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών, με τακτικές, μηνιαίες συνεδριάσεις

Άλλως θα καταγγείλουμε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής του Δήμου Αμαρουσίου, με προφανή στόχο τον περιορισμό της έκφρασης και συμμετοχής των γονέων και την κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών που αφορούν στην εκλογή των εκπροσώπων μας που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις των Ν. 1566/85, 2621/98 αλλά και της παρ. 8 του άρθρου 5 του Ν. 1894/90.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας, αισιοδοξούμε ότι οι απόψεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν.

Απόφαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Μείωση της συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές

Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών

Νέες Σχολικές Επιτροπές