05 Σεπτεμβρίου 2008

57.000 θέσεις λιγότερες στα δημόσια νηπιαγωγεία

ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

«Είναι 200.000 τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα και υπάρχουν μόνο 143.000 θέσεις νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημήτρης Μπράτης. «Τα νηπιαγωγεία ανήκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και γι΄ αυτό τον λόγο δεν μπορούν να υπάρχουν σε παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο, οι ελλείψεις της Πολιτείας σε προσωπικό και υποδομές κάνουν τη στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση μονόδρομο. Τον περασμένο χρόνο που καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία, υπήρξε αύξηση του αριθμού των νηπίων κατά μόλις 3,6% στα δημόσια και κατά 20,6% στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η επιλογή ιδιωτικού σταθμού- νηπιαγωγείου όμως επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού τα δίδακτρα κυμαίνονται από 3.500 έως 7.000 ευρώ τον χρόνο.

Παράνομοι 700 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί - Έκαναν χιλιάδες εγγραφές!
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να ελέγχουν οι γονείς αν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία στα οποία εγγράφουν τα παιδιά τους έχουν νόμιμη άδεια από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν αργότερα πρόβλημα με την εγγραφή στο Δημοτικό, επισημαίνει η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η Ομοσπονδία (ΟΙΕΛΕ) ο πρόεδρός της κ. Μιχ. Κουρουτός κατήγγειλε ότι εκατοντάδες ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που ίδρυσαν φέτος Νηπιακά Τμήματα είναι παράνομοι, καθώς δεν έχουν λάβει την απαραίτητη πλέον άδεια από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό, περίπου 700 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν ήδη παραπλανήσει περισσότερες απο 1.000 οικογένειες, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε παράνομα νηπιαγωγεία.
Σκανδαλώδης πλουτισμός
Για τον λόγο αυτόν η ΟΙΕΛΕ ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να μην υποχωρήσει στην απαίτηση των ιδιωτικών σταθμών να ανασταλεί για ακόμη μία χρονιά ο νέος νόμος κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη πλουτισμό» ορισμένων επιχειρήσεων του είδους, ενώ υποστήριξε ότι όσα νήπια βρίσκονται σε ηλικία υποχρεωτικής νηπιακής φοίτησης, μπορούν να βρουν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία είτε στα ιδιωτικά που λειτουργούν νομίμως. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει να εννοηθεί, χωρίς να το έχει ωστόσο ανακοινώσει επισήμως, ότι όσα παιδιά δεν φοιτήσουν σε νόμιμα νηπιαγωγεία θα αντιμετωπίσουν κατόπιν πρόβλημα κατά την εγγραφή τους στα Δημοτικά.
Συνεχίζεται η αγωνία
Πάντως, παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία θα απορροφήσουν όλα τα νήπια που έχουν υποχρέωση βάσει του νόμου να εγγραφούν (δηλαδή τα νήπια ηλικίας 5-6 ετών) η αγωνία χιλιάδων γονέων με μικρότερα νήπια συνεχίζεται. Αυτό, καθώς σχεδόν όλες οι θέσεις των δημοσίων και δημοτικών νηπιαγωγείων είναι κατειλημμένες από τα μεγαλύτερα νήπια, ενώ στα ιδιωτικά υπάρχει το πρόβλημα της αδειοδότησης βάσει των νέων αυστηρών κτιριακών κριτηρίων τα οποία δεν μπορούν, όπως υποστηρίζουν, να εκπληρώσουν, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να μην ξέρουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους και να στρέφονται σε λύσεις ανάγκης, όπως οι νταντάδες και οι γιαγιάδες...