05 Σεπτεμβρίου 2008

Προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι ΕΛΜΕ και το προεδρείο της ΟΛΜΕ, για τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Μανιάτης, ανακοίνωσε την πρόθεση των δύο Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) για κοινή δράση, όπως προέκυψε σε χθεσινή σύσκεψη των διοικητικών τους συμβουλίων. Μάλιστα, στα τέλη του μήνα τα δύο συμβούλια πρόκειται να καταλήξουν σε κοινά αιτήματα, που θα αφορούν τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση των σπουδών, την επίλυση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών και την αντίθεσή τους στην οδηγία της Ε.Ε. για τα ΚΕΣ και τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για μείωση των κρατικών δαπανών στη δημόσια εκπαίδευση για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς και για σοβαρά κενά σε διδακτικό προσωπικό (σύμφωνα με την ΟΛΜΕ φτάνουν τις 3.000), παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η ΟΛΜΕ ζήτησε νέα βιβλία και προγράμματα σπουδών, που θα προάγουν την πολυδιάστατη γνώση και κριτική σκέψη, τη διευθέτηση του μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης για την επαγγελματική εκπαίδευση και την απόσυρση της εγκυκλίου για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι καθηγητές κάλεσαν την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της προς συζήτηση για το νέο εξεταστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπηρετεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ζήτησαν ακόμη την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή, καθώς δεν απαντά στην αντιμετώπιση των παιδιών με ειδικές αναπηρίες, ενώ κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας ότι δεν μεριμνά για τη μαθητική διαρροή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, που εκτιμάται στο 7,5%.

Τα ΔΣ των δύο Ομοσπονδιών (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) απηύθυναν πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς συντάκτες για συνέντευξη τύπου μία ημέρα πριν την έναρξη του διδακτικού έτους, την Τετάρτη, 10.9.08 στις 11.30, στο ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ» (Λεωφ. Αμαλίας 10, τηλ: 210 3237300), με θέμα:
«Προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για την επίλυσή τους»