24 Σεπτεμβρίου 2007

Τί να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Μια από τις αγωνίες πολλών γονιών είναι η καθημερινή διατροφή των παιδιών. Το κυλικείο του σχολείου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή του μαθητή και να τον στηρίξει στις διατροφικές του ανάγκες ή να ανατρέψει τις διατροφικές του συνήθειες, αν το παιδί τρέφεται και αγοράζει καθημερινά ανθυγιεινές λιχουδιές.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η διατροφή των παιδιών καθορίζει τις μελλοντικές διατροφικές και αγοραστικές τους συνήθειες. Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, το κυλικείο του σχολείου ως «υποστηρικτή» στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας, καθοδηγώντας τα στις υγιεινές επιλογές.

Σημαντικό, όμως, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας είναι να γνωρίζουμε εμείς τις τροφές που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία. Αυτές ορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας από το 1989. Ωστόσο, σύμφωνα με ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υπάρχουν σχολεία που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, είτε πουλώντας ακατάλληλα τρόφιμα είτε εμφανίζοντας προβλήματα υγιεινής.
Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία είναι τα παρακάτω:

  • Σάντουιτς και τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη φρέσκου βούτυρου και εποχικών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, μαρούλι).
  • Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φραντζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια).
  • Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία.
  • Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.
  • Τυριά
  • Γάλα σε ατομική συσκευασία.
  • Γιαούρτι παντός τύπου (χωρίς συνθετικές γλυκαντικές και χρωστικές ύλες) π.χ. με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς.
  • Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν.
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%.
  • Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία).
  • Τσάι και λοιπά αφεψήματα.
  • Καφές (μόνο για το προσωπικό).
Από την πλευρά μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι:
  • Να δώσουμε βάση στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς μας και στην εκπαίδευση των παιδιών μας για υγιεινή διατροφή.
  • Να προμηθεύουμε το παιδί με κολατσιό από το σπίτι ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση έτοιμων φαγητών.
  • Nα ελέγχουμε τη διάθεση από το κυλικείο του σχολείου των προβλεπομένων και οριζομένων ειδών από τις ισχύουσες διατάξεις όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

Στη χώρα μας, με το Ν.1566/85 και με μεταγενέστερα νομοθετήματα, συστάθηκαν μια σειρά συλλογικά «όργανα λαϊκής συμμετοχής», όπως τα Μαθητικά Συμβούλια, ο Σύλλογος Γονέων, το Σχολικό Συμβούλιο, η Σχολική Επιτροπή και η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου.

Από τις ρυθμίσεις αυτές γίνεται φανερό ότι ο νομοθέτης αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των γονέων ως βασικού εταίρου και συνεργάτη στη λειτουργία του σχολείου και στη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, θεσμοθετώντας τη συμμετοχή τους στα όργανα διαχείρισης και υποστήριξης του σχολείου.

Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου

Με απόφαση της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής του σχολείου (στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων), συγκροτείται Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου, η οποία αποτελείται από το Διευθυντή του σχολείου ή το νόμιμο αναπληρωτή του, ένα μέλος του Συλλόγου Γονέων με τον αναπληρωτή του, ένα μέλος της Σχολικής Επιτροπής με τον αναπληρωτή του, ένα μέλος της Μαθητικής Κοινότητας (15μελές) με τον αναπληρωτή του, έναν Εκπαιδευτικό του σχολείου με τον αναπληρωτή του. Πρόεδρος της παραπάνω Επιτροπής είναι ο Διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του, ο οποίος, καλεί τα μέλη σε συνεδρίαση για τη συζήτηση διαφόρων προβλημάτων λειτουργίας κυλικείου. Για τις συνεδριάσεις τηρούνται σχετικά πρακτικά σε ειδικό βιβλίο πράξεων.
Έργο της Επιτροπής είναι ο έλεγχος της ομαλής λειτουργίας του κυλικείου, η διάθεση από αυτό των προβλεπομένων και οριζομένων ειδών από τις ισχύουσες διατάξεις όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.
Η Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του κυλικείου μπορεί να εισηγείται στη σχολική Επιτροπή του σχολείου την καταγγελία της σύμβασης που έχει υπογραφεί, για κάθε παράβαση των διατάξεων. Η Σχολική Επιτροπή κρίνει εάν συντρέχει ή όχι λόγος καταγγελίας της σύμβασης και αποφασίζει αναλόγως αφού προηγουμένως κληθεί να εκφράσει τις απόψεις του, ο εκμεταλλευτής του κυλικείου.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το πιο ισχυρό παράδειγμα τα παιδιά το παίρνουν από εμάς, τους γονείς και τους ενήλικες που βρίσκονται γύρω τους. Θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να τα εκπαιδεύσουμε να επιλέγουν υγιεινά, αν δεν πάρουν το παράδειγμα από εμάς τους ίδιους.




ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Προς όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου

Μαρούσι 24/09/2007

Αγαπητοί Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικοί,

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2007-2008, σας ευχόμαστε υγεία, καλή πρόοδο και καλή δύναμη για μια αποδοτική σχολική χρονιά, με όραμα και στόχους.
Έχετε τη διαβεβαίωση ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αμαρουσίου θα είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστεί, για να ακούσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας, προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί στη νέα σχολική χρονιά.
Η νέα χρονιά ασφαλώς περικλείει πολλές ελπίδες χιλιάδων μαθητών και οικογενειών για ένα καλύτερο μέλλον στηριγμένο στα ασφαλή εφόδια που προσφέρει η μόρφωση. Δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε να συναντηθούν με τις προσδοκίες τους αυτές. Στα στελέχη της εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να συντροφεύσουν τους νέους στο μακρύ γοητευτικό ταξίδι της γνώσης τους ευχόμαστε να τα καταφέρουν και σ΄ αυτή την προσπάθεια θα μας έχουν συμπαραστάτες.
Όμως καθώς η εκπαιδευτική κοινότητα ετοιμάζεται για αυτή τη νέα χρονιά η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί νέα προβλήματα και σωρεύει νέα αδιέξοδα στο ελληνικό σχολείο. Η εκπαιδευτική κοινότητα αντί να επικεντρωθεί στο έργο της είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τα κενά, τις ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.
Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής είναι :
- η έλλειψη σχεδιασμού
- οι αποσπασματικές παρεμβάσεις
- οι μονομερείς αποφάσεις
- η χαμηλή χρηματοδότηση
Η πολιτική των χαμηλών χρηματοδοτήσεων αναγκάζει τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι δαπάνες της ελληνικής οικογένειας που κατευθύνονται στη φροντιστηριακή εκπαίδευση ανέρχονται στο 67% των μηνιαίων εκπαιδευτικών δαπανών κάθε νοικοκυριού γεγονός το οποίο καταρρίπτει πλήρως τον μύθο της δωρεάν παιδείας.


1. ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σημαντικά κενά στη στελέχωση των σχολείων τα οποία δυστυχώς θα επηρεάσουν σημαντικά το εκπαιδευτικό έργο, ενώ την ίδια στιγμή αβεβαιότητα επικρατεί σε πολλούς εκπαιδευτικούς καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποια περιοχή θα διδάξουν.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν έχουν ξεκινήσει, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα έχουν χαθεί τρεις εβδομάδες μαθημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν στείλει ακόμη τα κενά που υπάρχουν ανά περιοχή στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να κάνει τον προγραμματισμό για τον αριθμό των αναπληρωτών που θα χρειαστεί.
Με βάση τα δεδομένα και της προηγούμενης χρονιάς, φαίνεται ότι θα χρειαστούν περίπου 5.000. Αναφορικά με τους ωρομισθίους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν τόσο για το κανονικό πρόγραμμα των σχολειών όσο και για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (τα λεγόμενα κρατικά φροντιστήρια), ακόμη αναμένουν στο ακουστικό.

Η μεγαλύτερη, από κάθε άλλη χρονιά, καθυστέρηση στις αποσπάσεις 6.256 δασκάλων και περίπου 6.000 καθηγητών μπλοκάρισε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές που έπονται (και αφορούν 6.000 με 7.000 μόνιμους διορισμούς και στις δύο βαθμίδες, 7.000 με 8.000 αναπληρωτές και τους πάντα τελευταίους ωρομίσθιους). Όλα δείχνουν ότι οι ωρομίσθιοι δεν πρόκειται να προσληφθούν πριν από τον Δεκέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τους μαθητές.



2. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Το ΥΠΕΠΘ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μόλις στις 31 Ιουλίου, αποφάσισε να καλύψει το πρόβλημα των ανεπαρκών υποδομών με την απόφαση να στήσει λυόμενα για τα νήπια των πέντε ετών! Ένα μήνα πριν από την έναρξη της χρονιάς έστειλε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4.575.000 ευρώ σε δήμους και νομαρχίες ώστε να στήσουν «ελαφρές αίθουσες» για τη στέγαση των νηπιαγωγείων που θα υποστούν τις συνέπειες του ανύπαρκτου σχεδιασμού της κυβερνητικής απόφασης (τον χειμώνα υπό την πίεση των κινητοποιήσεων) να μετατραπεί σε υποχρεωτική η προσχολική αγωγή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, στα περίπου 5.900 δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας πέρυσι φιλοξενήθηκαν 140.000 παιδιά. Από αυτά οι 76.000 ήταν νήπια και οι 65.000 προνήπια. Άγνωστο πόσα νήπια εκτός από το σύνολο των προνηπίων θα πρέπει να φύγουν. «Εκχωρείται η προσχολική αγωγή στους ιδιώτες και στους δήμους ενώ καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των νηπιαγωγών», λέει η ΔΟΕ.
Εν τω μεταξύ, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν αρκετοί γονείς οι οποίοι αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία μετά την προχειρότητα με την οποία ανακοινώθηκε η υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Όπως ήταν φυσικό, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που τους έδωσε απλόχερα η πολιτεία και έσπευσαν να ιδρύσουν νηπιαγωγεία για όλους. Οι εγγραφές του Ιουνίου έκλεισαν με τα ιδιωτικά σχολεία να καταγράφουν αλματώδη αύξηση στον πληθυσμό τους. Παρουσιάζεται αύξηση 50% στα νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ομοσπονδίες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, από τη νέα σχολική χρονιά 2007-08 θα λειτουργήσουν 61 νέα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και 6 ιδιωτικά δημοτικά.
Αναγκαστικά οι γονείς στράφηκαν στο ιδιωτικό σχολείο, πληρώνοντας ετησίως δίδακτρα που ξεκινούν από 4.500 ευρώ!



3. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ιδιαίτερα στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Τα κενά σε προσωπικό είναι μεγάλα και η ανυπαρξία στήριξης του θεσμού οδηγεί τα ολοήμερα σχολεία σε μαρασμό.
Εξαιτίας αυτής της πολιτικής ο αριθμός των μαθητών στα ολοήμερα τα τελευταία δύο χρόνια μειώνεται και οι εργαζόμενοι γονείς χρόνο με τον χρόνο αποφεύγουν να γράψουν τα παιδιά τους σε αυτά τα σχολεία αφού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ακόμη και τα 1.000 ευρώ που πρέπει να πάρει κάθε ολοήμερο προκειμένου να καλύψει βασικές του ανάγκες, η κυβέρνηση δεν τα έδωσε με αποτέλεσμα οι διευθυντές των σχολείων να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά έξοδα και οι γονείς να καταφεύγουν στα ιδιωτικά σχολεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΟΕ, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς λείπουν από τα δημοτικά περισσότεροι από 10.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα ολοήμερα σχολεία δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αφού δεν θα έχουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι για τουλάχιστον δύο μήνες θα υπολειτουργούν.

4. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τα ΤΕΕ και να θεσμοθετήσει τα ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. χωρίς καμιά προεργασία, υποστήριξη και ενίσχυση της χρηματοδότησης αφήνει ένα τεράστιο κενό στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Αποτέλεσμα οι εγγραφές μαθητών στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση να μειώνονται συνεχώς. Είναι ασφαλώς ένα καλό δώρο προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια



5. ΚΕΝΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ
Η πολιτική υποχρηματοδότησης της Εκπαίδευσης που ακολουθεί η Κυβέρνηση έχει σαν αποτέλεσμα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών των σχολικών κτιρίων να έχει σταματήσει στο 2004 και το εκπαιδευτικό έργο να συμπιέζεται σε ακατάλληλα κτίρια και αίθουσες.
Τα προβλήματα στην ποιότητα των σχολικών κτιρίων εντείνονται καθώς οι χρηματοδοτήσεις προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μειώθηκαν. Η Νομαρχία Αθηνών ενοικιάζει 110 κτίρια για τη στέγαση 140 σχολείων, κτίρια που προφανώς δεν κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές σχολείων.



6. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ
Φέτος έχουμε 34 νέα βιβλία, 13 στο Δημοτικό και 21 στο Γυμνάσιο. Αυτό δημιουργεί αυτόματα αυξημένες ανάγκες όχι μόνο για την έγκαιρη παράδοσή τους στα σχολεία, αλλά και για την επαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη νέα ύλη.
Και στα δύο ζητήματα παρουσιάζεται πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου το 15% των βιβλίων του Γυμνασίου δεν ήταν έτοιμα λόγω εκτύπωσης του προεκλογικού υλικού, ενώ οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται σε όλους τους τόνους για την υποβάθμιση της επιμόρφωσης σε μια τυπική διαδικασία σεμιναρίων-εξπρές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στα Γυμνάσια και Λύκεια λείπει ακόμα 20% - 40% των βιβλίων, ενώ στα νεοϊδρυθέντα Επαγγελματικά Λύκεια δεν έχει φθάσει το 50% των βιβλίων.



7. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Με συνοπτικές διαδικασίες η επιμόρφωση καθηγητών
Τα μεγαλόπνοα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την επιμόρφωση, περιορίζονται σε σεμινάρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν καθηγητές, για μία τυπική ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη φιλοσοφία των νέων βιβλίων, χωρίς με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίζονται οι σοβαρές ανάγκες των εκπαιδευτικών.



8. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων βίας στους σχολικούς χώρους, σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η παιδική βία και εγκληματικότητα σταδιακά αλλάζουν πρόσωπο και γίνονται όλο και σκληρότερες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο φαινόμενο αυτό να εξελιχθεί σε μια νέα κοινωνική μάστιγα.
Πρόσφατο κρούσμα, το κάψιμο των σημαιών στο 6ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο κατά τη διάρκεια του περασμένο Σαββατοκύριακου.
Ζητάμε τη δέσμευση του υπουργείου για τη δημιουργία θέσης μόνιμου ειδικού συμβούλου σε κάθε σχολείο με στόχο την επιστημονική υποστήριξη των μαθητών σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά και για την καθιέρωση του διαμεσολαβητή επίλυσης διαφορών σε κάθε σχολείο.
Επιπλέον, να καθιερωθεί σε όλα τα σχολεία η θέση του θυρωρού-επιστάτη, που έχει καταργηθεί σιωπηρά για λόγους οικονομίας. Είναι μια πρόταση που και το αίσθημα ασφάλειας των μαθητών θα βελτιώσει και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει.

Θεωρούμε ότι, η παιδεία είναι εθνικής σημασίας θέμα. Θεωρούμε ότι έχει λόγο ο ελληνικός λαός και μπορεί και πρέπει να αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα.
Για μας άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους για την οικογένεια, αλλά και η επένδυση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μπορεί να υπάρχει ίση πρόσβαση και ποιότητα για όλους. Θα αγωνιστούμε για υποχρέωση του δημοσίου να παρέχει ενιαίο, υποχρεωτικό, 12χρόνο Δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για τη θέσπιση υποχρεωτικής δωρεάν δημόσιας δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, για επιμόρφωση των καθηγητών, για αξιοπρεπείς μισθούς στους εκπαιδευτικούς για να υπάρξει ένα ομαδικό πνεύμα συνεργασίας στην εκπαίδευση.
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ένωσης είναι στις 10/10, 14/11, 12/12 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 στα γραφεία της Ένωσης (Ιερού Λόχου 3-5).




ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
στο 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ 54 ΩΡΑ 19:00
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΓΡΑΠΤΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΣ.



Παρακαλούμε όπως η καταγραφή γίνει σε αρχείου κειμένου είτε μορφής txt είτε μορφής .doc.
Όλα τα προβλήματα που θα καταγράψουμε θα τα καταθέσουμε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Με εκτίμηση
Το Δ.Σ


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

23 Σεπτεμβρίου 2007

Ενημερωτικό & Εκπαιδευτικό Υλικό στις Ιστοσελίδες των Ελληνικών Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων


Ιστοσελίδες των Μη Κυβερνητικών Οικολογικών – Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ-ΠΟ), που περιέχουν πληροφοριακό – εκπαιδευτικό υλικό για θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.



1. Δίκτυο «Μεσόγειος S.O.S.»
Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα
Τηλ. / FAX: 210 8228795
Website: http://www.medsos.gr/
e-mail: medsos@medsos.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Λαζαράτου Μελίτα
Θέματα-Προγράμματα:
Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε σχολεία (http://www.medsos.gr/content/view/189/35/)
1. Για μια Νέα Κουλτούρα για το Νερό: «Νερό:- Πηγή Ζωής»
2. Να σώσουμε θάλασσα και ακτές: «Ακτές, θάλασσα, Μεσόγειος»
3. Προστασία του κλίματος και ενέργεια: «Η Γη έχει πυρετό: Δράση για το κλίμα»
4. Βιώσιμη Ανάπτυξη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο: «Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά»

2. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Νίκης 20, 105 57 Αθήνα
Τηλ.: 210 3224944 / FAX: 210 3225285
Website: http://www.eepf.gr/
e-mail: hspn@hol.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Βαβούρη Αλίκη
Θέματα-Προγράμματα:
1. Οικολογικά Σχολεία http://www.eepf.gr/pe_EcoSchools_00.htm
2. Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον http://www.eepf.gr/pe_YReport_00.htm
3. Φύση χωρίς Σκουπίδια http://www.eepf.gr/pe_FysiXorisSkoupidia_00.htm
4. Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου http://www.eepf.gr/pe_PrasinesGonies_00.htm
5. Μαθαίνω για τα Δάση http://www.eepf.gr/pe_MathainoGiaTaDasi_00.htm
6. Οι φίλοι μας οι Πελαργοί http://www.eepf.gr/pe_Pelargoi_00.htm

3. Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Τριπόδων 28, Πλάκα, 105 58 Αθήνα
Τηλ.: 210 3225245, 3226693 / FAX: 210 3225240
Website: http://www.ellinikietairia.gr/
e-mail: elet@ellinikietairia.gr
Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Καλαϊτζίδης Δημήτρης, Γραμματέας: Κάβουρα Ισμήνη
Θέματα-Προγράμματα:
1. Το Σποράκι, πηγή ζωής http://www.ellinikietairia.gr/ee42.htm
2. Ο Ναυτίλος ταξιδεύει... http://www.ellinikietairia.gr/ee43.htm
3. Βιώσιμες Πόλεις http://www.ellinikietairia.gr/ee44.htm
4. Φυσικό Περιβάλλον: Μας νοιάζει στ' αλήθεια;
5. Το Ποτάμι http://www.ellinikietairia.gr/ee46a.htm
6. Οδός Τριπόδων

4. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Βασ. Ηρακλείου 24, Τ.Κ. 106 82 Αθήνα
Τηλ. / FAX: 210 8228704, 8227937
Website: http://www.ornithologiki.gr/
e-mail: birdlife - gr@ath.forthnet.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Κοντοζήση Άννα
Υπεύθυνος Σταθμού Ευρώτα: Κούσιας Κώστας, κινητό: 6932888757
Θέματα-Προγράμματα:
1. ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ (εκδήλωση που οργανώνεται κάθε άνοιξη) http://park.ornithologiki.gr/gr/act/education.htm
2. Εκδήλωση την Ευρωπαϊκή Μέρα Πουλιών (1η Οκτώβρη)
3. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ξεναγήσεων και παρουσιάσεων, για τον υγρότοπο της Γιάλοβας http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/gr_educ_pylos.htm
4. Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»: 2 ημερήσια προγράμματα ¨Η λίμνη στην Πόλη» και «Τα Πουλιά στην Πόλη»
5. Επίσης, υλοποιούνται προγράμματα Π.Ε. για τον Ταύγετο, τον Πάρνωνα και τον Μαυροπετρίτη.

5. Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος –HELMEPA
Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη, 171 21 Αθήνα
Τηλ: 210 9343088, 9341233, 9326277 / FAX: 210 9353847
Website: http://www.helmepa.gr/
e-mail: helmepa@helmepa.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Καλούδη Χριστίνα
Θέματα-Προγράμματα:
ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA http://www.helmepa.gr/gr/junior_program.html

6. Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας –Mom
Σολωμού 18, 1ος όροφος, 106 82 Αθήνα
Τηλ.: 210 5222888, FAX: 210 5222450
Website: http://www.mom.gr/ , http://www.monachoulis.gr/
e-mail: info@mom.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Τσέβη Ειρήνη
Θέματα-Προγράμματα:
Πιλοτική εφαρμογή δυο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ένα για την Πρωτοβάθμια και ένα για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία. Αυτά τα προγράμματα θα υλοποιηθούν στα σχολεία 7 νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

· Πρωτοβάθμια εκπαίδευση :«Ταξιδεύοντας με τους ψαράδες»
· Δευτεροβάθμια εκπαίδευση «Η Θάλασσα κοινό μας σπίτι»

7. Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος
Αετός Φλώρινας, 530 75 Φλώρινα
Τηλ./FAX: 23860 41500
Website: http://www.arcturos.gr/
e-mail: arctflor@otenet.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Κρομιάδου Χαρούλα (2310-555920)
Θέματα-Προγράμματα:
1. Το Βαλιτσάκι της Καφέ Αρκούδας http://www.arcturos.gr/gr/education/D1.asp
2. Στα Μονοπάτια της Αρκούδας http://www.arcturos.gr/gr/education/D4.asp
3. Δάσος, το Σπίτι της Αρκούδας http://www.arcturos.gr/gr/education/D5.asp
4. Ο Δικός μου Γράμμος, η Δική μου Ροδόπη http://www.arcturos.gr/gr/education/D2.asp
5. Υπό υλοποίηση: Χαρτογράφηση ορεινών περιοχών: «Οι χαρτοπλάνοι», «Οι Χαρτοκηπουροί», «Οι Χαρτοφάγοι», «Οι Χαρτοτέκτονες»

8. Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών –MEDASSET
Λυκαβηττού 1γ, 106 72 Αθήνα
Τηλ: 210 3613572, 364 0389 / FAX: 210 3613572
Website: http://www.medasset.gr/
e-mail: medasset@hol.gr
Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Βενιζέλου Λίλλυ, Ιωάννου Τζένη
Θέματα-Προγράμματα:
1. Μεσόγειος Θάλασσα - Πηγή Ζωής http://www.medasset.gr/kit/gr/default.htm
2. Η Καταστροφική Επίδραση των «Μικρών Σκουπιδιών» στο Θαλάσσιο Περιβάλλον http://www.medasset.gr/sg_pres.htm
3. Υπό υλοποίηση: Πρόγραμμα Π.Ε.: «Δημιουργική Εκμάθηση και Ευαισθητοποίηση»

9. Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας – ΑΡΧΕΛΩΝ
Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα
Τηλ. / FAX: 210 5231342
Website: http://www.archelon.gr/
e-mail: stps@archelon.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Τσεκούρα Αθηνά (210-8982600)
Θέματα-Προγράμματα: http://www.archelon.gr/contents/agogi_pro.htm
1. Φορητά Εκπαιδευτικά Πακέτα ("Η Βαλίτσα Της Χελώνας", "Η Ζωή Στις Ακτές", "Ψαράδες και Χελώνες")
2. Βιωματικές Δράσεις Στο Σχολείο και Στο Πεδίο (Κρήτη - Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά)
3. Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, Περιβαλλοντικοί Σταθμοί (Λακωνία, Μεσσηνία, Κρήτη)

10. WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα
Τηλ.: 210 3314893 / FAX: 210 3247578
Website: http://www.wwf.gr/
e-mail: support@wwf.gr
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Nάνσυ Κουταβά
Θέματα-Προγράμματα:
«Σχολεία για το κλίμα», «Το Κλίμα Αλλάζει , Εμένα με Νοιάζει!»

Πληροφορίες για εκπαιδευτικούς: Στη «Γωνιά του εκπαιδευτικού»
http://www.wwf.gr/index.php?option=content&task=view&id=29

Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πληροφοριακό υλικό σχετικό με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.).

Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν σχετικά προγράμματα και φιλοδοξεί να υποβοηθήσει το έργο τους.
Περιλαμβάνει τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2007-2008».

1. «Ήχος και φύση»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Ποροΐων
Τηλ.: 23270-23227, Φαξ: 23270-23223, e-mail: kpeporoi@otenet.gr
website: http://kpe-poroion.ser.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Κ. Πορόια Σερρών, Τ.Κ. 62055

2. «Η Θάλασσα»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Αργυρούπολης
Τηλ.: 210-9959250-1, Φαξ: 210-9959251, e-mail: acee@otenet.gr
website: http://www.kpea.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μπουμπουλίνας 3, Τ.Κ. 16451

3. «Ελιά»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Καλαμάτας
Τηλ.: 27210-86147, Φαξ: 27210-86147, e-mail: kpekal@otenet.gr
website: http://www.kpe-kalamatas.gr/
Ταχ. Δ/νση: Θουκυδίδου 2, Τ.Κ. 24100

4. «Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Κόνιτσας
Τηλ.: 26550-23825, Φαξ: 26550-23903, e-mail: kpekonits@otenet.gr
website: http://users.otenet.gr/~kpekonits/
Ταχ. Δ/νση: Κόνιτσα, Τ.Κ. 44100

5. «Βιώσιμες πόλεις – Ποιότητα ζωής»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Αργυρούπολης
Τηλ.: 210-9959250-1, Φαξ: 210-9959251, e-mail: acee@otenet.gr
website: http://www.kpea.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μπουμπουλίνας 3, Τ.Κ. 16451

6. «Το Δάσος»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Μουζακίου
Τηλ.: 24450-43242, Φαξ: 24450-43363, e-mail: kpemou@otenet.gr
website: http://kpe-kardits.kar.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μουζάκι, Τ.Κ. 43060

7. «Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Μουζακίου
Τηλ.: 24450-43242, Φαξ: 24450-43363, e-mail: kpemou@otenet.gr
website: http://kpe-kardits.kar.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μουζάκι, Τ.Κ. 43060

8. «Οι Πηγές του νερού»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Σουφλίου
Τηλ.: 25540-24383, Φαξ: 25540-24383, e-mail: kpe-soufli@otenet.gr
website: http://www.kpesoufliou.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μ. Παπαναστασίου 3, Τ.Κ. 68400

9. «Τα λιμάνια της Ελλάδας»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Δραπετσώνας
Τηλ.: 210-4618297, 4624627, Φαξ: 210-4612422
website: http://kpe-drapets.att.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μονεμβασιάς 1 – Α. Παναγούλη, Τ.Κ. 18648

10. «Θερμαλισμός – Οικολογία – Πολιτισμός»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Ελευθερίου – Κορδελιού
Τηλ.: 2310707150, Φαξ: 231075130, e-mail: kpe-thes@otenet.gr
website: http://www.kpe-thess.gr/
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 2, Τ.Κ.56334

11. «Τα ελληνικά ποτάμια στη φύση, στην παράδοση και στον πολιτισμό»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Θέρμου
Τηλ.: 26440-24032, Φαξ: 26440-24032, e-mail: kpe-ther@otenet.gr
website: http://www.kpe-thermou.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μέγα Δένδρο Θέρμου, Τ.Κ. 30008

12. «Βιοποικιλότητα: το εργαστήρι της ζωής»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Καστοριάς
Τηλ.: 24670-23069, Φαξ: 24670-28815, e-mail: kpekast1@otenet.gr
website: http://kpe-kastro.kas.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Γ. Παλαιολόγου 1, Τ.Κ. 52100

13. «Λίμνες»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Καστοριάς
Τηλ.: 24670-23069, Φαξ: 24670-28815, e-mail: kpekast1@otenet.gr
website: http://kpe-kastro.kas.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Γ. Παλαιολόγου 1, Τ.Κ. 52100

14. «Ιόνιο: η θάλασσα που μας ενώνει»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου
Τηλ.: 26950-53417, Φαξ: 26950-53418, e-mail: kpezakyn@otenet.gr
website: http://www.kpezakyn.gr/
Ταχ. Δ/νση: Kτίριο Μεσσαλά, Λιθακιά Ζάκυνθος Τ.Κ. 29092

15. «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα - άχρηστα»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Έδεσσας
Τηλ.: 23810-51337, Φαξ: 23810-21737, e-mail: mail@kpe-edess.pel.sch.gr
website: http://kpe-edess.pel.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Μύλοι – Περιοχή Καταρρακτών, T.K.58200 Έδεσσα

16. «Διαχείριση Απορριμμάτων - Ανακύκλωση»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Βερτίσκου
Τηλ.: 23940-94000, Φαξ: 23940-94010, e-mail: kpeverti@otenet.gr
Ταχ. Δ/νση: Βερτίσκος T.Κ. 57200

17. «Γεωπριβαλλοντικά και Γεωμυθολογικά μονοπάτια
(Το Περιβάλλον στο χώρο και το χρόνο) »
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Στυλίδας
Τηλ.: 22380-23121, Φαξ: 22380-23137, e-mail: kpestypa@otenet.gr
website: http://kpe-stylid.fth.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Εργατικές Κατοικίες, T.K. 35300 Στυλίδα

18. «Άμπελος Πολύτιμον της Μεσογείου Αγαθόν»
Συντονιστικός φορέας: Β/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας
Τηλ.: 210 9310767, 210-5229997, Φαξ: 210 9310767
e-mail perival@dide-a-ath.att.sch.gr , gpe@dide-d-ath.att.sch.gr
Ταχ. Δ/νση: Ομήρου 34 Ν. Σμύρνη, Τ.Κ 17121

19. «Bιομηχανική Κληρονομιά. Αξίες από το παρελθόν παρακαταθήκη για το μέλλον»
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Νάουσας
Τηλ.: 23320-25111, Φαξ: 23320-52053, e-mail arapitsa@otenet.gr
website: http://www.kpenaousas.gr/
Ταχ. Δ/νση: Αγίου Νικολάου Τ. Κ. 59200 – Νάουσα Τ.Θ. 137

20. Τουρισμός και Περιβάλλον
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Αρχανών
Τηλ.: 2810-752970, Φαξ: 2810-752971, e-mail mail@kpe-archan.ira.sch.gr
website: http://kpe-archan.ira.sch.gr/
Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Νταφώτη, Αρχάνες Ηρακλείου, Τ.Κ. 70100

21. Αειφορική Διαχείριση του Νερού
Συντονιστικός φορέας: ΚΠΕ Ελευθερίου – Κορδελιού
Τηλ.: 2310707150, Φαξ: 231075130, e-mail: kpe-thes@otenet.gr
website: http://www.kpe-thess.gr/
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 2, Τ.Κ.56334

22. Οικολογικά Σχολεία
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά /
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Τηλ.2810 333772, 2103224944, Fax. 2103225285
website: http://www.eepf.gr/

23. Φύση χωρίς Σκουπίδια
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης /
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Τηλ.2810 26398, 2103224944, Fax. 2103225285
website: http://www.eepf.gr/

24. Μαθαίνω για τα δάση
Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας /
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Τηλ. 210 6399597, 2103224944, Fax. 2103225285
website: http://www.eepf.gr/

25. Πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς /
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Τηλ. 23410 29194, 2103224944, Fax. 2103225285
website: http://www.eepf.gr/

26. Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας /
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Τηλ. 27210 44588, 2103224944, Fax. 2103225285
Website: http://www.eepf.gr/

27. Το σποράκι πηγή ζωής
Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής /
Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Τηλ. 210 6047260, 2103225245, Fax. 2103225240, e-mail: elet@ellinikietairia.gr
website: http://www.ellinikietairia.gr/

28. Το ποτάμι
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά /
Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Τηλ. 210 4132609, 2103225245, Fax. 2103225240, e-mail: elet@ellinikietairia.gr
website: http://www.ellinikietairia.gr/

16 Σεπτεμβρίου 2007

Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων





Τα Ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας.

Τα ατυχήματα που απειλούν τα παιδιά είναι πολλά: τροχαία, πτώσεις, δηλητηριάσεις, εγκαύματα, πνιγμός, κλπ. μπορούν δε να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στις διακοπές.... Όταν ένα παιδί τραυματίζεται σωματικά, τραυματίζεται και ψυχικά τόσο το ίδιο όσο και όλη η οικογένεια του.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ασθένειες, ατυχήματα συμβαίνουν σε όλους, σε ανύποπτο χρόνο. Είναι αποδεδειγμένο όμως, ότι η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%.
Τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, για αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν μεν την αίσθηση του κινδύνου, επηρεάζονται όμως από άλλους παράγοντες όπως, η ανάγκη επίδειξης, η εφηβική αντίδραση στις συμβουλές των ενηλίκων και στους νόμους, η έλξη προς την περιπέτεια και η επιθυμία να είναι αποδεκτοί από τους άλλους, με αποτέλεσμα να είναι εξίσου επιρρεπή στα ατυχήματα.

Ένα μη σοβαρό ατύχημα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει το παιδί περισσότερο προσεκτικό. Δυστυχώς όμως, πολλά από τα ατυχήματα είναι σοβαρά και καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες ακόμα και σε θάνατο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προστατεύονται από αυτούς.
Το κράτος και οι ενήλικες ευθύνονται για τη δημιουργία σωστής υποδομής, ώστε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλές. Παρά ταύτα, όλα τα παιδιά παθαίνουν ατυχήματα. Ο συνδυασμός τόπου κατοικίας, κοινωνικής τάξης, γένους, ηλικίας, ωριμότητας και χαρακτήρα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις που προκαλούν τα ατυχήματα. Έχει παρατηρηθεί ότι, τα αγόρια παθαίνουν συχνότερα ατυχήματα από τα κορίτσια, προκαλούνται περισσότερα παιδικά ατυχήματα στις υποβαθμισμένες περιοχές, και ορισμένα παιδιά είναι περισσότερο ριψοκίνδυνα από άλλα.
Να αποφεύγουμε όμως την υπερπροστασία, γιατί συχνά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

15 Σεπτεμβρίου 2007

Μαθησιακές δυσκολίες


Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες:


Oι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι διαταραχές που έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα για χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου, στην ικανότητα για μαθηματικούς υπολογισμούς, στις συντονισμένες κινήσεις και στην διατήρηση της προσοχής. Μολονότι οι Μαθησιακές Δυσκολίες παρουσιάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία, οι διαταραχές αυτές συνήθως δεν αναγνωρίζονται μέχρι το παιδί να φτάσει στην σχολική ηλικία.

Κατά ενδιαφέροντα τρόπο δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ευρύτερα αποδεκτός ορισμός των μαθησιακών δυσκολιών. Εξ αιτίας της πολύ-επιστημονικής φύσης του πεδίου, υπάρχει διαμάχη στο θέμα του ορισμού. Τελικά υπάρχουν συγχρόνως δώδεκα ορισμοί, οι οποίοι εμφανίζονται στην βιβλιογραφία. Αυτοί οι διαφορετικοί ορισμοί συμφωνούν σε ορισμένους παράγοντες:

  1. Το παιδί με μαθησιακά προβλήματα έχει δυσκολίες στην ακαδημαϊκή επιτυχία και διαδικασία. Ασυμφωνία υπάρχει ανάμεσα στη δυνατότητα του ατόμου για μάθηση και στο τι πραγματικά μαθαίνει.
  2. Το παιδί με μαθησιακά προβλήματα παρουσιάζει μια ανομοιογενή ανάπτυξη στον τομέα της γλώσσας, των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων και/ ή της αντίληψης.
  3. Τα μαθησιακά προβλήματα δεν οφείλονται σε κακές περιβαλλοντικές επιδράσεις
  4. Τα μαθησιακά προβλήματα δεν οφείλονται σε νοητική υστέρηση ή συναισθηματική διαταραχή.

Οι μαθησιακές δυσκολίες επιδρούν στην ικανότητα του ανθρώπουείτε να ερμηνεύσει αυτό που βλέπει και ακούει, ή να συνδέσει πληροφορίες από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αποκαλυφθούν με πολλούς τρόπους ως ειδικές δυσκολίες στο γραπτό και προφορικό λόγο, στον κινητικό συντονισμό, στον αυτοέλεγχο ή στην προσοχή. Οι δυσκολίες αυτού του είδους επεκτείνονται και στην σχολική δουλειά και μπορούν να παρέμβουν στην διαδικασία της μάθησης της ανάγνωσης, της γραφής ή στην ικανότητα για μαθηματικούς υπολογισμούς.

Ο όρος «Μαθησιακή Δυσκολία» δεν είναι διάγνωση με την ίδια έννοια, όπως θα λέγαμε «ανεμοβλογιά» ή «παραμαγούλες». Οι δυο αυτές νόσοι υποδηλώνουν μια μοναδική γνωστή αιτία με προβλέψιμο αριθμό συμπτωμάτων. Αντίθετα, ΜΔ είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος καλύπτει πολλές πιθανές αιτίες, συμπτώματα, θεραπείες και αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα μοναδικό, ξεχωριστό μαθησιακό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει λίγο τη ζωή τους, ενώ άλλοι παρουσιάζουν διάφορες Μαθησιακές Δυσκολίες που αλληλοεπικαλύπτονται. Αυτό συμβαίνει μερικώς, επειδή οι δυσκολίες αυτές μπορούν να παρουσιασθούν με πάρα πολλές μορφές και έτσι είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση ή να εντοπισθούν ακριβώς οι αιτίες.



Μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά του Δημοτικού

Μαθησιακές διαταραχές

Μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά του Δημοτικού


Μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά του Δημοτικού

΄Ενα στα δέκα παιδιά της Α΄ τάξης του Δημοτικού παρουσιάζει δυσκολίες τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, οι οποίες αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα θα εξελιχθούν σε μαθησιακές δυσκολίες ή ακόμη και σε δυσλεξία.
Την ίδια στιγμή, τρία στα δέκα παιδιά που φοιτούν στα νηπιαγωγεία εμφανίζουν προβλήματα μόνο στον προφορικό λόγο και όχι απαραίτητα και στον γραπτό. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η πρόληψη για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να αρχίζει από την προσχολική ηλικία και οι γονείς, μαζί με τις νηπιαγωγούς, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που εκφράζονται τα νήπια.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπαιδικών και θα παρουσιασθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 23 ως τις 25 Νοεμβρίου. Θέμα του Συνεδρίου είναι οι 'Γλωσσικές δυσκολίες και ο γραπτός λόγος στα πλαίσια της σχολικής μάθησης' και θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι επιστήμονες.
'Ως την Α΄ Δημοτικού, οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν θα πρέπει να έχουν εντοπισθεί για να μην εδραιωθεί στους μαθητές μια μόνιμη δυσκολία στον γραπτό λόγο', σημειώνει μιλώντας προς την εφημερίδα η αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αγγελίνα Γιαννετοπούλου. ΄Οπως επισημαίνει, όταν οι γονείς αντιληφθούν κάποιες από τις ενδείξεις αυτές, θα πρέπει να απευθυνθούν σε λογοπαιδικούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους και νηπιαγωγούς, δασκάλους της ειδικής αγωγής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Στρατηγικές μελέτης για τους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες




Μαθησιακές δυσκολίες

Μαθησιακές διαταραχές

Ρόλος και Δράσεις του Συνηγόρου του Παιδιού

Τι είναι ο Συνήγορος;


Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή που δημιουργήθηκε το 1997 για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Ελλήνων και οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν.


Ένα από τα τμήματα του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει αναλάβει το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού (http://www.0-18.gr/) στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003 και αποστολή του είναι να υπερασπίζει τα δικαιώματα των ανηλίκων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 χρόνων.

Ο Συνήγορος:
  1. ερευνά συγκεκριμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών από φορείς ή άτομα και προτείνει τρόπους προστασίας τους

  2. προσπαθεί να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλους και πρώτα απ' όλα στα ίδια τα παιδιά

  3. φροντίζει ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν και να ακούγεται η φωνή τους στα θέματα που τα αφορούν

  4. παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων για τα παιδιά και κάνει προτάσεις προς την Πολιτεία για να λάβει μέτρα προς το συμφέρον τους

  5. συναντά τα παιδιά στους χώρους όπου ζουν, εκπαιδεύονται και περνούν την καθημερινότητά τους, συζητά τα προβλήματα που τα απασχολούν και ακούει τις απόψεις και τις προτάσεις τους

Ο Συνήγορος δεν παίζει...

  1. το ρόλο άλλων υπηρεσιών που φροντίζουν για την προστασία των παιδιών, π.χ. εισαγγελέα ή κοινωνικής υπηρεσίας. Συνεργάζεται, όμως, μαζί τους όταν χρειάζεται

  2. το ρόλο θαυματοποιού! Χρειάζεται να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και να χρησιμοποιείς τη βοήθεια ανθρώπων που εμπιστεύεσαι!

Η προστασία των δικαιωμάτων σου περνάει και από τα χέρια σου!

Αν θέλεις να επικοινωνήσειςμε τον Συνήγορο:Μπορείς να τηλεφωνήσεις στο 800.11.32.000 (χωρίς χρέωση), καθημερινά 9:00πμ - 3:00μμ http://www.0-18.gr/

07 Σεπτεμβρίου 2007

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Βιολογίας 2008

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Βιολογίας 2008 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας
Σας πληροφορούμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων προκηρύσσει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας 2008 για μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξεων Γενικού Λυκείου, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 9:30 π.μ.. Σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων σε ό,τι αφορά την έρευνα και τις εφαρμογές της Βιολογίας, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, αλλά και να συμμετάσχουν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας διευρύνοντας τους επιστημονικούς ορίζοντές τους.
Περισσότερες πληροφορίες: http://ekped.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=349

Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τη Βράβευση Σχολικών Δικτυακών Τόπων - 2008

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος» και η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε) σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) προκηρύσσουν διαγωνισμό για την βράβευση των καλύτερων σχολικών δικτυακών τόπων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων οι οποίοι φιλοξενούνται σε διακομιστές του ΠΣΔ.

Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του «1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνέδριου Ημαθίας» (9-11 Μαΐου 2008) και αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε με τη βράβευση σχολικών δικτυακών τόπων Δημοτικών Σχολείων στο 4ο Συνέδριο για τις ΤΠΕ-Ε της Σύρου (4-6 Μαΐου 2007).
Περισσότερα στη σελίδα: http://naousa08.ekped.gr/?page_id=26

06 Σεπτεμβρίου 2007

Είμαστε οι γονείς έσω-ή εξωσχολικοί;

Είμαστε οι γονείς έσω-ή εξωσχολικοί;

Είμαστε οι γονείς ισότιμοι εταίροι στη σχολική κοινότητα ή όχι;

Ποιος είναι ο ρόλος, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συλλόγων γονέων στα σχολεία;

Αρκετοί γονείς, που ενδιαφέρονται πραγματικά, συναντούν εμπόδια από το εκπαιδευτικό σύστημα στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην καλύτερη αγωγή των παιδιών, στην αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος και στο να κάνουν το σχολικό πρόγραμμα ευκολότερο για τους εκπαιδευτικούς και πιο ευχάριστο για τους μαθητές.

Συνήθως, από τους δασκάλους-καθηγητές είναι επιθυμητές υπηρεσίες όπως το να αγοραστούν κουρτίνες και μοκέτες, ή να προσφερθούν αναψυκτικά σε κάποια γιορτή, ενώ η συμμετοχή των Γονέων στα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας θεωρείται παρέμβαση στο έργο της Διεύθυνσης. Κοινές δραστηριότητες όπως επιμορφωτικές συγκεντρώσεις γονέων, προτάσεις για εκπαιδευτικές επισκέψεις ή συμμετοχή των μαθητών σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και ευρωπαϊκά προγράμματα απορρίπτονται.

Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αισθάνονται τους γονείς ως ανταγωνιστές ή ελεγκτές του έργου τους.

Οι γονείς, από αγάπη προς τα παιδιά τους, πιθανόν ορισμένες φορές να υπερβάλλουν.

Το ζητούμενο για τους γονείς δεν είναι ο έλεγχος του εκπαιδευτικού έργου, αλλά η θεσμική, τεκμηριωμένη και στα πλαίσια της νομιμότητας παρέμβασή τους. Εμείς οι γονείς έχουμε μεγάλη δύναμη και μπορούμε να επιβάλλουμε τη νομιμότητα στη λειτουργία του σχολείου, όμως πρέπει και οι ίδιοι να είμαστε τα πρότυπα για όσα θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας.

Το σχολείο από την πλευρά του έχει υποχρέωση να καλλιεργεί το σεβασμό προς τους γονείς και να σέβεται το ρόλο των γονέων. Και οι δύο πλευρές οφείλουμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας ως προς τις συνεδριάσεις των σχολικών συμβουλίων και των σχολικών επιτροπών.

Με δεδομένο ότι εμείς οι γονείς αποτελούμε πρωταρχικό παράγοντα αγωγής, είναι επιβεβλημένη η συνεχής και εποικοδομητική επικοινωνία μας με τον έτερο φορέα διαπαιδαγώγησης, το σχολείο.

Η δυναμική παρουσία των Συλλόγων Γονέων και Kηδεμόνων και η συνεργασία τους τόσο με τη διοίκηση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου όσο και με τις τοπικές αρχές συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών κάθε σχολικής μονάδας με το ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον και διευκολύνει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση διαφόρων εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών καταστάσεων.

Είναι λάθος να λειτουργούμε με κριτήριο του «πού ανήκει» πολιτικά ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. Το σχολείο είναι το ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, είναι πόλος έλξης και διακίνησης ιδεών συμπεριφορών. Όταν αυτό δεν αναγνωρίζεται, υπάρχει πρόβλημα. Η στενότερη συνεργασία Συλλόγων Γονέων, Ένωσης Γονέων και Δήμου με πνεύμα αντικειμενικότητας και αλληλοϋποστήριξης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των σχολείων.

Ο Δήμος πρέπει να κάνει αξιοκρατική κατανομή των πόρων σε όλες τις σχολικές μονάδες με αντικειμενικά κριτήρια και με διαφάνεια. Οι διορισμένοι από το Δήμο, πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών πρέπει να ενημερώνουν τακτικά και με διαφάνειας τους συλλόγους Διδασκόντων και τους συλλόγους Γονέων για την κατανομή των πόρων.

Εμείς οι γονείς έχουμε ισότιμη ψήφο με τους εκπαιδευτικούς, τον εκπρόσωπο του δήμου και τους μαθητές (της δευτεροβάθμια εκπαίδευσης) στα σχολικά συμβούλια και τις σχολικές επιτροπές, αλλά πολύ συχνά αυτό στην καθημερινή πρακτική αγνοείται. Είναι δικαίωμά μας να ζητάμε και να απαιτούμε τη συνεδρίαση και τη συμμετοχή μας σ΄ αυτά ώστε να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε την κατανομή των πόρων και των προγραμμάτων για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Ως Ένωση Γονέων αναλάβαμε την πρωτοβουλία επαφών για την καλύτερη ενημέρωση των συλλόγων - μελών μας, των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και των Συλλόγων Διδασκόντων σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Συλλόγων Γονέων, αλλά και τη δική τους στάση απέναντι στα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας.

Η σχολική κοινότητα είναι ενιαία. Οι γονείς δεν είναι εξωσχολικοί. Αν θέλουμε να πηγαίνουν καλά τα πράγματα στο σχολείο, πρέπει γονείς παιδιά και εκπαιδευτικοί να είμαστε μια γροθιά.

Θέλουμε οι γονείς να είναι δημιουργικοί, δηλαδή να οργανώνουν εκδηλώσεις, γιορτές, εκδρομές, θεατρικές ή χορευτικές ομάδες και συναντήσεις μεταξύ τους. Να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς, να τους στηρίζουν στο εκπαιδευτικό τους έργο και στις πρόσθετες δραστηριότητες, να έρχονται στις συνελεύσεις και γενικά να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες και στα όργανα διοίκησης του σχολείου.

Οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της παιδείας και στη βελτίωση της θέσης των εκπαιδευτικών. Χρειαζόμαστε τους γονείς όχι ως νεροκουβαλητές, αλλά ως ουσιαστικούς εταίρους στην εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και γι΄ αυτό πρέπει να πλαισιώσουν τους συλλόγους και να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους για το καλό των παιδιών μας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ

"Εκφράζομαι - Ακούγομαι - Συμμετέχω"
Πέστε μας τη γνώμη σας!

Ο Συνήγορος του Παιδιού οργάνωσε την 21η Απριλίου 2007 μια Ημέρα Διαλόγου με μαθητές και μαθήτριες με θέμα "Εκφράζομαι - Ακούγομαι - Συμμετέχω". Στη συνάντηση αυτή, 34 παιδιά από 16 γυμνάσια και λύκεια της Αττικής που είχαν ήδη μιλήσει για το Συνήγορο στις τάξεις τους, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και προτάσεις σχετικά με το ρόλο των μαθητών σε ένα σχολείο που τους σέβεται και τους υπολογίζει. Η συζήτηση γι' αυτό το θέμα συνεχίζεται!
Με βάση τις προτάσεις των παιδιών που συμμετείχαν στην Ημέρα Διαλόγου και τις συζητήσεις του συνηγόρου με μαθητές στα σχολεία που επισκέφτηκε, έφτιαξε ένα ερωτηματολόγιο που μπορούν να συμπληρώσουν μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας. Στόχος του συνηγόρου είναι, αφού συγκεντρώσει όλες τις απαντήσεις, να καταλήξει σε προτάσεις που θα δημοσιοποιήσει και θα στείλει στο Υπουργείο Παιδείας. Πέστε κι εσείς τη γνώμη σας!
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο εδώ ή στο http://www.0-18.gr/forma/erotimatologio.html
Οι παρακάτω προτάσεις βασίζονται σε συζητήσεις του Συνηγόρου του Παιδιού με μαθητές διαφορετικών γυμνασίων και λυκείων και στις απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της Ημέρας Διαλόγου που διοργανώθηκε την 21η Απριλίου 2007 με θέμα «Εκφράζομαι, Ακούγομαι, Συμμετέχω».
  • Οι καθηγητές πρέπει να εκπαιδεύονται στη διάρκεια των σπουδών τους και να επιμορφώνονται διαρκώς στη συνέχεια σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού, την διεξαγωγή διαλόγου στην τάξη, θέματα ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου και την κατανόηση των προβλημάτων των μαθητών στη σχολική και την προσωπική τους ζωή.
  • Σε όλες τις τάξεις γυμνασίου και λυκείου χρειάζεται να καθιερωθεί τακτική ώρα επικοινωνίας, με την ευθύνη ενός καθηγητή με ειδική εκπαίδευση για αυτό. Η ώρα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ομαδικές συζητήσεις και δραστηριότητες σε θέματα που αφορούν τους μαθητές, σχετικά με την σχολική και την κοινωνική ζωή. Στην αρχή του χρόνου και όποτε άλλοτε χρειαστεί είναι σκόπιμο να γίνονται ατομικές συναντήσεις του υπεύθυνου καθηγητή με όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Σε κάθε σχολείο πρέπει να υποστηρίζονται ομαδικές δραστηριότητες των μαθητών (καλλιτεχνικές, δημιουργικές, κοινωνικές, ερευνητικές, κλπ). Η λειτουργία ομάδων στα σχολεία χρειάζεται να μπει στο σχολικό πρόγραμμα, για να δίνει ενδιαφέρον και κίνητρα στους μαθητές.
  • Η αξιολόγηση των μαθητών πρέπει να βασίζεται στην προσπάθεια και όχι μόνο στην απόδοσή τους. Εκτός των βαθμών χρειάζεται να καθιερωθούν περισσότερα κίνητρα για την επιβράβευση και κινητοποίηση των μαθητών.
  • Τα σχολεία χρειάζεται να έχουν ξεκάθαρους κανόνες, που να τηρούνται από όλες τις πλευρές και να διασφαλίζουν τον αλληλοσεβασμό. Για την επίτευξη της καλής λειτουργίας των σχολείων, πριν την επιβολή κυρώσεων χρειάζεται να ακούγεται η άποψη των μαθητών και να εξαντλούνται τα παιδαγωγικά μέσα, όπως ο διάλογος, η αυτοδέσμευση και ο φιλικός διακανονισμός.
  • Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι ειδικοί χρειάζεται να υποστηρίζουν τη δουλειά των εκπαιδευτικών και να μπορούν να συμβουλεύουν τους μαθητές και τους γονείς τους, όταν υπάρχει σχετικό αίτημα.
  • Από την αρχή της σχολικής χρονιάς πρέπει οι μαθητές να ενημερώνονται και να συζητούν για το θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων και τους τρόπους συμμετοχής των μαθητικών συμβουλίων στη σχολική ζωή. Όταν οι απόψεις των μαθητών δεν γίνονται δεκτές από τη διεύθυνση, χρειάζεται να υπάρχει και δευτεροβάθμιο όργανο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των μαθητών πρέπει να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών τους.
  • Πρέπει να μελετηθεί ένα σύστημα για τη συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων και των εκπαιδευτικών τους. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μπορεί να γίνεται ανώνυμα και στη βάση κριτηρίων όπως η μεταδοτικότητα, η διεξαγωγή του μαθήματος με ενδιαφέροντα τρόπο και η προσωπική επαφή τους με τους μαθητές.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

05 Σεπτεμβρίου 2007

20oς Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες


Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να προωθήσει την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ νέων με ιδιαίτερη έφεση στην έρευνα και τις επιστήμες. Ο διαγωνισμός αποτελεί φυτώριο νέων επιστημόνων και ανοίγει ευρωπαϊκές και διεθνείς προοπτικές στους νέους που διακρίνονται.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους ηλικίας 15 έως 20 ετών. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Jacques Delors το 1989, έχει διάρκεια μιας εβδομάδας και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα (το 1999 φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., τις συνδεδεμένες χώρες, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες χώρες.
Ο 20ς Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2008 στην Κοπεγχάγη.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης - τμήμα Β΄ Προγραμμάτων με εγκύκλιο (78336 doc)που εκδίδεται κάθε χρόνο.
Περισσότερες πληροφορίες: http://ekped.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=347

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Βασικός στόχος των εργαστηρίων πληροφορικής είναι η διδασκαλία των μαθημάτων της Πληροφορικής, της Χρήσης Η/Υ και εφαρμογών Η/Υ και των μαθημάτων των ειδικοτήτων τα οποία απαιτούν τη χρήση Η/Υ από το πρόγραμμα σπουδών τους.
Τα εργαστήρια αυτά χρησιμοποιούνται από τα συστεγαζόμενα σχολεία. Σε περίπτωση κοινού ωραρίου, το ωράριο διδασκαλίας των μαθημάτων ρυθμίζεται με πρόγραμμα που καταρτίζουν οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων που εμπλέκονται.

Αφού καλυφθεί η διδασκαλία των μαθημάτων που αναφέρονται παραπάνω για όλες τις τάξεις, τις κατευθύνσεις και τους τομείς, η χρήση τους κατανέμεται κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

Α. Εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου

  1. για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων με χρήση πιστοποιημένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκπαιδευτικού λογισμικού και για παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδικτύου,
  2. για την υποστήριξη συνθετικών εργασιών, στα πλαίσια θεσμοθετημένων σχολικών δραστηριοτήτων, όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή υγείας κ.λ.π.,
  3. για την ηλεκτρονική αλληλογραφία του σχολείου, εάν δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή στα γραφεία της Διεύθυνσης του Σχολείου.

Β. Εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου

  1. για τα προγράμματα της «Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση»,
  2. για την ενδοσχολική επιμόρφωση καθηγητών στις ΤΠΕ-Ε,
  3. εκπαιδευτικές - επιμορφωτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς (π.χ. Δημόσια ΙΕΚ).

Για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του εργαστηρίου και για την αποφυγή προστριβών μεταξύ των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν το εργαστήριο τηρείται βιβλίο συμβάντων, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται, είτε διαπιστωθεί πρόβλημα είτε όχι, από κάθε εκπαιδευτικό που χρησιμοποιεί το εργαστήριο. Στην περίπτωση που το εργαστήριο το χρησιμοποιεί μόνο ένας εκπαιδευτικός, τότε η ενημέρωση αρκεί να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις προβλημάτων.

Η τήρηση του Βιβλίου Συμβάντων είναι απαραίτητη. Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Διευθυντής ή ο Υποδιευθυντής του σχολείου στο οποίο υπάγεται το σχολικό εργαστήριο και τηρείται από τον υπεύθυνο εργαστηρίου.

Για τη χρησιμοποίηση του εργαστηρίου με σκοπό τη διεξαγωγή επιμορφωτικών δραστηριοτήτων από το σχολείο ή άλλους δημόσιους φορείς, εκτός των θεσμοθετημένων επιμορφώσεων του ΥΠΕΠΘ, απαιτείται προηγουμένως έγκριση του Διευθυντή του Σχολείου ή του ΣΕΚ και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Β’θμιας Εκπ/σης ή του Γραφείου. Επίσης θα πρέπει:

  1. Ο φορέας διοργάνωσης των σεμιναρίων να ενημερώσει άμεσα τον Δ/ντή του σχολείου καθώς και τον υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ της Δ/νσης Δ.Ε. σχετικά με τη χρονική περίοδο, τη διάρκεια και τους στόχους των σεμιναρίων, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
  2. Να οριστεί ένας υπεύθυνος για τη χρήση του εργαστηρίου Πληροφορικής από το Διευθυντή του σχολείου (όχι απαραίτητα ο εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος και εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου), για όλο το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των σεμιναρίων και να ενημερωθεί σχετικά ο υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ της Δ/νσης Δ.Ε. Ο υπεύθυνος αυτός πρέπει να φροντίζει, ώστε ο χώρος του εργαστηρίου Πληροφορικής και εφαρμογών Η/Υ και ο εξοπλισμός να παραδίδονται σε άριστη κατάσταση μετά από κάθε χρήση.

Η υπηρεσία υποστήριξης χρηστών διαθέτει ενιαίο αριθμό κλήσης με τον οποίο είναι δυνατή η επικοινωνία με αστική χρέωση.

Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών (Helpdesk)
Η υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών συγκροτείται από κατανεμημένο σχήμα συνεργαζόμενων φορέων, που καλύπτει όλη την επικράτεια και παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες στους χρήστες:

  • Αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης με το δίκτυο και τις παρεχόμενες τηλεματικές υπηρεσίες.
  • Διεκπεραίωση αιτημάτων που αφορούν στη δημιουργία νέων λογαριασμών σύνδεσης και χρήσης υπηρεσιών ή τροποποίηση υπαρχόντων.
  • Τεχνική βοήθεια στους χρήστες με επιτόπου επίσκεψη ή τηλεφωνικά για την άμεση επίλυση προβλημάτων ή την ορθή χρήση και αξιοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Άλλες δραστηριότητες του Helpdesk είναι:

  • Καθημερινή ενημέρωση και επέκταση της Βάσης Δεδομένων του ΠΣΔ
  • Συνεχής παρακολούθηση του Δικτύου Διανομής
  • Συντήρηση και επέκταση της λειτουργικότητας του Δικτύου Διανομής και του Δικτύου πρόσβασης
  • Υποστήριξη αναβαθμίσεων υλικού, λογισμικού και τηλεπικοινωνιακών γραμμών
  • Συνεχής διεύρυνση των ομάδων χρηστών του ΠΣΔ (Δημοτικά, Δημόσιες Βιβλιοθήκες κ.λ.π.)
  • Μετεγκαταστάσεις δικτυακού εξοπλισμού
  • Διασύνδεση των τοπικών δικτύων των υποστηριζόμενων μονάδων με το ΠΣΔ
  • Επέκταση τηλεφωνικών γραμμών και κυκλωμάτων (ADSL/ISDN/PSTN)
  • Επέκταση και εγκατάσταση μισθωμένων κυκλωμάτων (HC/LL)
  • Επέκταση δομημένης καλωδίωσης για αύξηση των σημείων πρόσβασης των τοπικών δικτύων των υποστηριζόμενων μονάδων.

Η επικοινωνία με την υπηρεσία υποστήριξης χρηστών είναι δυνατή με τους παρακάτω τρόπους:

  • Ενιαίος αριθμός κλήσης: 801.11.801.81 για όλη την Ελλάδα με αστική χρέωση.
  • Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: helpdesk@att.sch.gr

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: http://www.sch.gr/helpdesk

Για τη Β΄ Αθήνας αρμόδιος φορέας είναι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Fax:210-7721866
Ώρες εξυπηρέτησης: 8.30 - 18.30 κατά τις εργάσιμες ημέρες

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

04 Σεπτεμβρίου 2007

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Κανονισμός λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Γ2/4094/23.9.86 Δ/γή ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Φ.Ε.Κ. 619 τ. Β΄


Άρθρο 1
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ

Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά, με τη μάθηση και την αγωγή, για μια σωστή και αποδοτική ζωή, τα προετοιμάζει και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Για το σκοπό αυτό καθιερώνει το διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στο δάσκαλο και το μαθητή στην αναζήτηση και στη μετάδοση της ουσιαστικής γνώσης, λευτερώνει και ενισχύει την πρωτοβουλία των παιδιών και ταυτόχρονα φροντίζει να τα εφοδιάζει με ότι είναι αναγκαίο για να γίνουν ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις δραστηριότητες, που συνεχώς αναπτύσσονται, της κοινωνίας μέσα στην οποία θα ζήσουν.
Η σχολική ζωή είναι το πλαίσιο που καθημερινά δοκιμάζονται οι κοινωνικές σχέσεις και η αντίληψη ζωής που το ίδιο το σχολείο παρέχει. Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του αντανακλά την κοινωνική συνείδηση, αλλά και καθορίζει την αντίληψη που παρέχεται στα παιδιά για τη ζωή και την κοινωνία. Για να εκπληρώσει το σχολείο τον προορισμό του πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι χώρος αποδοτικός και αποδεκτός από τους καθηγητές και τους μαθητές. Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η ύπαρξη σχολείου με καινούρια δομή, με σύγχρονη και επιστημονική γνώση, με δημοκρατική σχολική ζωή. Προς την κατεύθυνση αυτή η Πολιτεία παρέχει το πλαίσιο και τη συμπαράσταση που πρέπει να αξιοποιηθεί με την κοινή προσπάθεια καθηγητών και μαθητών καθώς και όλων των φορέων που έχουν σχέση με το σχολείο.

Άρθρο 2
ΕΝΝΟΙΑ, ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

  1. Οι μαθητικές κοινότητες, καθαρά παιδαγωγικός θεσμός, που συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελούν το χώρο για την ανάπτυξη της μαθητικής πρωτοβουλίας μέσα στο σχολείο, αποτελούν κύτταρο δημοκρατικής ζωής, όπου, με το διάλογο και τη συμμετοχή οι μαθητές με πνεύμα συνεργασίας, ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία και στη συμμετοχή τους στα κοινά, μελετώντας και προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν.
  2. Οι μαθητικές κοινότητες αποτελούν τη μαθητική έκφραση στα σχολικά θέματα και πρωτοστατούν στην κατοχύρωση της συνεργασίας καθηγητών - γονέων - μαθητών, για την ανάπτυξη του διαλόγου στη σχολική ζωή και την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που την αφορούν.
  3. Στη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων δεν είναι δυνατό να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους από αυταρχικές μεθόδους λειτουργίας και αντιδημοκρατικούς περιορισμούς, που θα περιθωριοποιούσαν το μαθητή στη σχολική ζωή. Αντίθετα πρέπει να εξασφαλίζονται εκείνες οι λειτουργίες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεργασίας στη ζωή του σχολείου.
  4. Παράλληλα και ταυτόχρονα θα πρέπει η λειτουργία τους να συμβάλλει στη διαφύλαξη και βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη συστηματική μετάδοση της ουσιαστικής γνώσης.
  5. Στόχος του κανονισμού για τις μαθητικές κοινότητες είναι να αποκαταστήσει το πραγματικό νόημα και τον αληθινό τους χαρακτήρα. Να τις αναδείξει σε δημοκρατικούς θεσμούς, όπου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών στις διαδικασίες τους, θα απελευθερώνονται οι δημιουργικές ικανότητες όλων των παιδιών, θα εθίζονται οι μαθητές στη συλλογική ζωή, θα αναπτύσσεται η υπευθυνότητα, θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα αλλά και θα συνειδητοποιούνται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των μαθητών.
  6. Με τον κανονισμό αυτό κατοχυρώνεται ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων και αναπτύσσεται το πλαίσιο της δημοκρατικής ζωής στο σχολείο. Στους μαθητές απομένει να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, αναπτύσσοντας τις λειτουργίες των μαθητικών κοινοτήτων με τη συμμετοχή όλων των παιδιών στις διαδικασία για λήψη , των αποφάσεων με επεξεργασία απόψεων, ώστε οι μαθητές να έχουν γνώμη για τα θέματα που τους αφορούν. Με την υλοποίηση αυτού του κανονισμού και τη μαθητική πρωτοβουλία οι μαθητικές κοινότητες θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και θα συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και στη λειτουργία του σχολείου.
  7. Οι μαθητικές κοινότητες είναι κύτταρα δημοκρατικής ζωής στο σχολείο. Αποτελούν χώρο πρωτοβουλίας, αναζήτησης και δημιουργίας. Συνδέονται άρρηκτα με την εκπαιδευτική διαδικασία και διαπνέονται, όπως η εκπαίδευση, από τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής και πνευματικής προόδου του λαού μας. Καλλιεργούν ακόμα την πίστη στις ανθρώπινες αξίες, στον ίδιο τον άνθρωπο, το ξεπέρασμα των διακρίσεων, την ισότητα των δύο φύλων καθώς και την πίστη στην ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.
  8. Με τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων κατοχυρώνεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, χωρίς καμιά αναγόρευση κυρίαρχης ιδεολογίας, η ελευθερία της έκφρασης και η αβίαστη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε μαθητή με την άσκηση στη δημοκρατική διαδικασία και τη δυνατότητα σχηματισμού απόψεων για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους μαθητές. Επίσης υποβοηθείται το έργο της μάθησης και της αγωγής, η διπλή αυτή αποστολή του σχολείου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  9. Οι μαθητές συμμετέχοντες στη ζωή των μαθητικών κοινοτήτων, μέσα σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου, συνεργασίας και συλλογικότητας, θα αναδεικνύονται σε υπεύθυνα άτομα, με αναπτυγμένη δυνατότητα να κρίνουν και να εκτιμούν τη σημασία και το νόημα κάθε δραστηριότητας στα πλαίσια του σχολείου.
  10. Οι μαθητικές κοινότητες εκφράζουν τη θέληση των μαθητών για τη ζωή και τη λειτουργία του σχολείου. Οι μαθητές διαμορφώνουν μέσα από τις λειτουργίες των μαθητικών κοινοτήτων τις απόψεις τους και προτείνουν λύσεις στο σύλλογο των καθηγητών και τη διεύθυνση για τα προβλήματα του σχολείου.
  11. Οι μαθητικές κοινότητες συμβάλλουν, μαζί με τους άλλους φορείς του σχολείου, στην άνοδο του επιπέδου των σπουδών, στην καλλιέργεια των δημιουργικών κλίσεων, της πρωτοβουλίας και της υπευθυνότητας των μαθητών, στη δημιουργία γενικά ενός σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νεολαίας, του λαού και του τόπου. Από κοινού με την διεύθυνση και το σύλλογο των καθηγητών, αντιμετωπίζουν και λύνουν τα προβλήματα του σχολείου, τα προβλήματα των μαθητών.

Άρθρο 3
ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

  1. Μαθητική κοινότητα αποτελεί το σύνολο των μαθητών κάθε τάξης ή, όπου οι τάξεις διαιρούνται σε τμήματα, το σύνολο των μαθητών κάθε τμήματος.
  2. Ισότιμα μέλη κάθε μαθητικής κοινότητας είναι υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές κάθε τάξης ή τμήματος. Τα μέλη κάθε μαθητικής κοινότητας έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις τακτικές ή έκτακτες γενικές συνελεύσεις με δικαίωμα λόγου, ελέγχου και ψήφου, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης των γενικών συνελεύσεων με γραπτή πρότασή τους προς το συμβούλιο κάθε μαθητικής κοινότητας, να αρθρογραφούν στις εφημερίδες των μαθητικών κοινοτήτων.
  3. Τα μέλη οφείλουν να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του κανονισμού λειτουργίας και τις αποφάσεις των συνελεύσεων των μαθητικών κοινοτήτων, να εναρμονίζουν τη δράση τους σύμφωνα με τα γενικότερα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μαθητικών κοινοτήτων, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγματοποίηση των αποφάσεων των συνελεύσεων, να πληρώνουν τη συνδρομή τους στις μαθητικές κοινότητες, εφ' όσον προβλέπεται συνδρομή με απόφαση της γενικής συνέλευσης κάθε μαθητικής κοινότητας (τάξης ή τμήματος).
  4. Όργανα κάθε μαθητικής κοινότητας είναι: α) Η Γενική Συνέλευση β) Το 5μελές Συμβούλιο
  5. Η γενική συνέλευση, όπου μετέχουν όλα τα μέλη κάθε μαθητικής κοινότητας, δηλαδή όλοι οι μαθητές κάθε τάξης ή τμήματος, είναι το ανώτερο όργανο κάθε μαθητικής κοινότητας. Στην γενική συνέλευση οι μαθητές συζητούν και αποφασίζουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
  6. Η ενική συνέλευση συγκαλείται τακτικά κάθε μήνα με την ευθύνη του συμβουλίου ή έκτακτα με πρωτοβουλία του συμβουλίου ή με αίτηση προς το συμβούλιο του 1 /2 των μελών κάθε μαθητικής κοινότητας. Οι τακτικές γενικές συνελεύσεις διεξάγονται σε κάθε τάξη ή τμήμα την τελευταία διδακτική ώρα (Τροπ. Γ2/336/1991). Οι τακτικές γενικές συνελεύσεις, ορίζονται σε διαφορετική μέρα κάθε μήνα σε συνεργασία των συμβουλίων με τους συλλόγους των καθηγητών και τη διεύθυνση.
  7. Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις συγκαλούνται εκτός διδακτικών ωρών.
  8. Στις γενικές συνελεύσεις προεδρεύει το τριμελές προεδρείο που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση. Ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος, ο δεύτερος γραμματέας και ο τρίτος αντιπρόεδρος. Προεδρεύει ο πρόεδρος με συλλογική συμμετοχή και ευθύνη του προεδρείου.
  9. Στις γενικές συνελεύσεις των μαθητικών κοινοτήτων των γυμνασίων παραβρίσκεται καθηγητής που ορίζεται στην αρχή της χρονιάς για κάθε κοινότητα από το σύλλογο των καθηγητών. Σκοπός της παρουσίας του είναι να συμβουλεύει τους μαθητές αποκλειστικά σε διαδικαστικά θέματα. Η παράγραφος αυτή δεν εφαρμόζεται στα λύκεια και στις τεχνικές-επαγγελματικές σχολές.
  10. Στην πρώτη γενική συνέλευση κάθε σχολικής χρονιάς, που συνέρχεται μέσα στον πρώτο μήνα των μαθημάτων, εκλέγεται 5μελές συντονιστικό όργανο, το συμβούλιο της μαθητικής κοινότητας. H πρώτη συνέλευση κάθε χρονιάς συγκαλείται με ευθύνη του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου (των μελών που έχουν παραμείνει, δεν έχουν αποφοιτήσει).
  11. Η τελευταία γενική συνέλευση κάθε χρονιάς αποφαίνεται για τον απολογισμό των πράξεων του συμβουλίου καθώς και για τον οικονομικό απολογισμό που τον εγκρίνει ή τον απορρίπτει. Το συμβούλιο παραμένει σε λειτουργία μέχρι και την τελευταία ώρα λειτουργίας του σχολείου κάθε χρόνο.
  12. Δικαίωμα για υποβολή ή πρόταση υποψηφιότητας έχουν όλοι οι μαθητές, όλα τα μέλη της μαθητικής κοινότητας.
  13. Οι εκλογές για την ανάδειξη των συμβουλίων πρέπει να ακολουθούν, ύστερα από πλατύ διάλογο πάνω στα προβλήματα των μαθητών και του σχολείου.
  14. Η διαδικασία της εκλογής είναι η ακόλουθη:
    α) Από τη γενική συνέλευση εκλέγεται 3μελής εφορευτική επιτροπή που έχει την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για το συμβούλιο.
    β) Στο γυμνάσιο ο καθηγητής - στην εφορευτική,, επιτροπή, χωρίς ψήφο με σκοπό σύμβουλος συμμετέχει να συμβουλεύει τους μαθητές για διαδικαστικά θέματα.
    γ) Η εφορευτική επιτροπή γράφει με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων σε φύλλα χαρτιού (ψηφοδέλτια), τόσα όσα είναι και οι μαθητές.
    δ) Η ψηφοφορία είναι μυστική. Κάθε μαθητής σημειώνει, μπλε μελάνι, σταυρό δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων της προτίμησής τους. Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να σημειώνει από ένα μέχρι πέντε σταυρούς. Ψηφοδέλτια που έχουν διακριτικά γνωρίσματα ή σταυρούς περισσότερους από πέντε θεωρούνται από την εφορευτική επιτροπή άκυρα. Οποιοδήποτε μέλος της μαθητικής κοινότητας έχει το δικαίωμα να υποβάλλει στην εφορευτική επιτροπή ένσταση, αν θεωρεί ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας ή δεν τηρείται ο κανονισμός των μαθητικών κοινοτήτων. Η εφορευτική επιτροπή είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει την οποιαδήποτε ένσταση.
    ε) Οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι αποτελούν τα τακτικά μέλη του συμβουλίου και οι τρεις επόμενοι τα αναπληρωματικά. Σε περίπτωση ισοψηφίας, οι εκλογές επαναλαμβάνονται μεταξύ αυτών που ισοψήφησαν. Αν μετά από δύο επαναληπτικές ψηφοφορίες παραμένει η ισοψηφία τότε γίνεται κλήρωση.
    στ) Μετά την εκλογή συντάσσεται και υπογράφεται πρακτικό από την εφορευτική επιτροπή που κοινοποιείται με ευθύνη της στη διεύθυνση του σχολείου.
  15. Το συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα στην πρώτη του συνεδρίαση με φανερή ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Αποτελείται από τον πρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία και 2 μέλη. Το 5μελές προεδρείο συντονίζει τη λειτουργία της μαθητικής κοινότητας, και την εκπροσωπεί μεταφέροντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων στις συναντήσεις - συνεργασίες με τις άλλες μαθητικές κοινότητες, τη διεύθυνση του σχολείου, το σύλλογο των καθηγητών.
  16. Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου διεξάγονται εκτός διδακτικών ωρών στο χώρο του σχολείου.
  17. Ο πρόεδρος του συμβουλίου προεδρεύει στις συνεδριάσεις του και συγκαλεί με ευθύνη του τις έκτακτες συνεδριάσεις του συμβουλίου. Υπογράφει την αλληλογραφία και μαζί με τον ταμία τις αποδείξεις εισπράξεων και πληρωμών. Υπογράφει επίσης την ημερήσια διάταξη του συμβουλίου της μαθητικής κοινότητας.
  18. Ο γραμματέας αναπληρώνει τον πρόεδρο, τηρεί βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων του συμβουλίου, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη για τις συνεδριάσεις του σε συνεργασία με τα άλλα μέλη του προεδρείου. Την ημερήσια διάταξη υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας. Φροντίζει επίσης, για την διεξαγωγή της αλληλογραφίας.
  19. Ο ταμίας τηρεί βιβλίο ταμείου, έχει την ευθύνη εισπράξεων και πληρωμών της μαθητικής κοινότητας.
  20. Τα δύο άλλα μέλη του συμβουλίου είναι ισότιμα προς τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.
  21. Το 5μελές συμβούλιο έχει συλλογική ευθύνη για το συντονισμό των λειτουργιών της μαθητικής κοινότητας.
  22. Το συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά την εβδομάδα και έκτακτα με πρωτοβουλία του προέδρου ή τριών μελών του. Το συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία αν παραβρίσκονται τουλάχιστον 3 μέλη του.
  23. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όλα τα μέλη δικαιούνται από μία ψήφο. Το συμβούλιο είναι κάθε στιγμή ανακλητό από τη γενική συνέλευση που το εξέλεξε. Σε περίπτωση που ένα μέλος του συμβουλίου παραιτηθεί ή ανακληθεί τη θέση του παίρνει ο κατά σειρά πρώτος αναπληρωματικός. Αν παραιτηθεί ή ανακληθεί ο πρόεδρος, το συμβούλιο μετά τη συμπλήρωσή του, επανασυγκροτείται σε σώμα. Αν παραιτηθούν τρία ή περισσότερα μέλη του συμβουλίου (ή ανακληθούν από τη γενική συνέλευση), επαναλαμβάνονται οι εκλογές.
  24. Όλες οι ψηφοφορίες, εκτός από αυτήν για την ανάδειξη του συμβουλίου, είναι φανερές.
  25. Τα συμβούλια των μαθητικών κοινοτήτων εκπροσωπούν τους μαθητές στη συνεργασία τους με τους άλλους φορείς του σχολείου.
  26. Οι μαθητές είναι μόνοι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων. Το συμβούλιο κάθε μαθητικής κοινότητας έχει μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας της τάξης ή του τμήματος δικό του ερμάρια, για να φυλάει εκεί τα βιβλία και τα έγγραφα που χρησιμοποιεί. Η διεύθυνση του σχολείου πρέπει να εξασφαλίσει τα σχετικά ερμάρια.
  27. Σε κάθε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θεσμοθετείται η συνέλευση όλων των μαθητών του σχολείου, που συγκαλείται για να συζητήσει και να αποφασίσει για κοινά προβλήματα των μαθητών. H γενική συνέλευση του σχολείου συγκαλείται τακτικά 3 φορές σε κάθε σχολική χρονιά με την ευθύνη του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου ή έκτακτα με πρωτοβουλία του μαθητικού συμβουλίου ή με αίτηση προς το συμβούλιο των 2/3 των μαθητικών κοινοτήτων κάθε σχολείου. Οι τακτικές γενικές συνελεύσεις σχολείου συγκαλούνται στις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες (Τροπ. Γ2/336/1991) . Οι έκτακτες εκτός διδακτικών ωρών. Τόσο οι τακτικές όσο και οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις βρίσκονται σε απαρτία αν παραβρίσκονται τα 2/3 των μαθητών κάθε σχολείου.
  28. Στις γενικές συνελεύσεις του σχολείου προεδρεύει το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου. Στις γενικές συνελεύσεις του γυμνασίου παραβρίσκονται και οι καθηγητές-σύμβουλοι των τάξεων με δικαίωμα λόγου. Ο σκοπός της παρουσίας τους είναι για να συμβουλεύουν σε διαδικαστικά θέματα.
  29. Στην πρώτη γενική συνέλευση κάθε σχολικής χρονιάς που συνέρχεται μέσα στις πρώτες 45 μέρες και μετά από την εκλογή των συμβουλίων των μαθητικών κοινοτήτων, εκλέγεται 15μελές συντονιστικό όργανο για κάθε σχολείο: το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου. Η συνέλευση αυτή συγκαλείται με ευθύνη των μελών του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου της προηγούμενης χρονιάς που δεν έχουν αποφοιτήσει.
  30. Οι αρμοδιότητες του μαθητικού συμβουλίου κάθε σχολείου είναι:
    α) Ο συντονισμός της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων του σχολείου.
    β) Η εκπροσώπηση των μαθητών του σχολείου στη συνεργασία τους με τους άλλους φορείς (τις μαθητικές κοινότητες άλλων σχολείων, το σύλλογο των καθηγητών και τη διεύθυνση, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του σχολείου τους, την τοπική αυτοδιοίκηση).
    γ) Η προώθηση των αποφάσεων των μαθητών στα θέματα που τους απασχολούν.
  31. Οι εκλογές για την ανάδειξη του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου πρέπει να ακολουθούν μετά από διάλογο πάνω στα προβλήματα των μαθητών και του σχολείου.
  32. Δικαίωμα υποβολής ή πρόταση υποψηφιότητας έχουν όλοι οι μαθητές κάθε σχολείου.
  33. Η διαδικασία της εκλογής είναι η ακόλουθη:
    α) Από κάθε μαθητική κοινότητα εκλέγεται ένας αντιπρόσωπος για την εφορευτική επιτροπή που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου.
    β) Η εφορευτική επιτροπή γράφει με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων σε ψηφοδέλτια τόσα όσοι και οι μαθητές του σχολείου.
    γ) Η ψηφοφορία είναι μυστική. Κάθε μαθητής σημειώνει με μπλε. . μελάνι σταυρό δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων της προτίμησής του. Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να σημειώνει από ένα μέχρι επτά σταυρούς. Ψηφοδέλτια που έχουν παραπάνω από 7 σταυρούς ή άλλα διακριτικά γνωρίσματα θεωρούνται από την εφορευτική επιτροπή άκυρα. Η εφορευτική επιτροπή είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει την οποιαδήποτε ένσταση.
    δ) Οι 15 πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι αποτελούν τα τακτικά μέλη του μαθητικού συμβουλίου και οι 5 επόμενοι τα αναπληρωματικά. Σε περίπτωση ισοψηφίας οι εκλογές επαναλαμβάνονται μεταξύ αυτών . που ισοψήφησαν. Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία παραμείνει η ισοψηφία τότε γίνεται κλήρωση.
    ε) Μετά την εκλογή συντάσσεται και υπογράφεται πρακτικό από την εφορευτική επιτροπή που κοινοποιείται με ευθύνη της στη διεύθυνση του σχολείου.
  34. Το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου συγκροτείται σε σώμα στην πρώτη του συνεδρίαση με φανερή ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα και 12 μέλη ισότιμα με το προεδρείο. Οι αρμοδιότητες του προεδρείου είναι αντίστοιχες με αυτές των μελών των συμβουλίων των μαθητικών κοινοτήτων.
  35. Το μαθητικό συμβούλιο συνεδριάζει στο σχολείο εκτός διδακτικών ωρών, τακτικά μία φορά τη βδομάδα ή έκτακτα με πρωτοβουλία του προεδρείου ή 8 μελών του. Βρίσκεται σε απαρτία αν παραβρίσκονται τουλάχιστον 8 μέλη του.
  36. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όλα τα μέλη έχουν μία ψήφο. Το συμβούλιο είναι ανακλητό από τη γενική συνέλευση που το εξέλεξε. Για να ανακληθεί το μαθητικό συμβούλιο, τη συνέλευση του σχολείου πρέπει να συγκαλέσουν τα 2/3 των μαθητικών κοινοτήτων και να παραβρίσκονται και να ψηφίσουν τουλάχιστον τα 2/3 των μαθητών που ψήφισαν για να το εκλέξουν.
  37. Σε περίπτωση που ένα μέλος του μαθητικού συμβουλίου παραιτηθεί, τη θέση του παίρνει ο κατά σειρά πρώτος αναπληρωματικός. Αν παραιτηθεί ή ανακληθεί ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος ή ο γραμματέας, το συμβούλιο, μετά τη συμπλήρωσή του, συμπληρώνει με ψηφοφορία την κενή θέση του προεδρείου. Αν παραιτηθούν 8 ή περισσότερα μέλη του συμβουλίου (ή ανακληθούν από τη γενική συνέλευση του σχολείου) τότε επαναλαμβάνονται οι εκλογές.
  38. Το τριμελές προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου εκπροσωπεί το σχολείο.
  39. Τρεις εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων, που ορίζονται με απόφαση του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου μετέχουν στο σχολικό συμβούλιο του σχολείου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 1566/1985. Ο πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου μετέχει στη σχολική επιτροπή του σχολείου κατά τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν. 1566/85.
  40. Και μετά την εκλογή του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου ο κυρίαρχος λόγος παραμένει στις γενικές συνελεύσεις των μαθητικών κοινοτήτων, που είναι τα ανώτατα όργανά τους.

Άρθρο 4
ΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

  1. Οι πόροι κάθε μαθητικής κοινότητας είναι τακτικοί και έκτακτοι. Τακτικοί είναι οι εισφορές των μελών της κοινότητας, σύμφωνα με όσα θα καθορίσει η πρώτη γενική συνέλευση κάθε μαθητικής κοινότητας.
    Έκτακτοι πόροι είναι όσοι προέρχονται από προσφορές και εισπράξεις από διάφορες εκδηλώσεις της μαθητικής κοινότητας.
  2. Ποσά που προέρχονται από εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος μαθητές από διάφορες μαθητικές κοινότητες του σχολείου, χωρίζονται σε ίσα μέρη και μοιράζονται στα ταμεία των μαθητικών κοινοτήτων από το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου.
  3. Τους πόρους της μαθητικής κοινότητας διαχειρίζεται το συμβούλιό της. Οι αποδείξεις είσπραξης και πληρωμής υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον ταμία.
  4. Οι πόροι που μένουν στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς παραδίδονται στη διεύθυνση του σχολείου και φυλάσσονται απ' αυτήν, μεταφέρονται δε στην επόμενη τάξη, ενώ το υπόλοιπο του ταμείου της τελευταίας τάξης παραδίδεται στην πρώτη τάξη του επόμενου σχολικού χρόνου.

Άρθρο 5
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ

  1. Για να κατοχυρωθεί η ουσιαστική και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου προϋπόθεση αποτελεί η ανάπτυξη της συνεργασίας καθηγητών-μαθητών. Τα θέματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά των μαθητών μέσα στο σχολείο δεν αποτελούν αντικείμενο προστριβής και αντιδικίας αλλά αντιμετωπίζονται με διάλογο, κατανόηση και καλή θέληση.
  2. Σε περιπτώσεις που δημιουργείται πρόβλημα από τη συμπεριφορά μαθητή ή μαθήτριας στο σχολείο, ανεξάρτητα και πέρα από τη διαδικασία επιβολής ποινών, όπως ορίζεται από τη σχολική νομοθεσία, η γενική συνέλευση της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει ο μαθητής ή η μαθήτρια συνέρχεται έκτακτα με πρωτοβουλία του συμβουλίου της κοινότητας, συζητάει το θέμα και εισηγείται τον τρόπο αντιμετώπισής του στο σύλλογο των καθηγητών που έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης.
  3. Ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας μεταφέρει στο σύλλογο των καθηγητών την άποψη της γενικής συνέλευσης της κοινότητας.
  4. Ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας καθώς και το προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου παραβρίσκονται στις αντίστοιχες συνεδριάσέις του συλλόγου των καθηγητών με δικαίωμα λόγου.
  5. Μαθητής, παραπεμπόμενος για παράπτωμα στο σύλλογο των καθηγητών, έχει το δικαίωμα της απολογίας.
  6. Σε κάθε περίπτωση που συζητούνται στο σύλλογο των καθηγητών πειθαρχικά θέματα παραβρίσκονται στις σχετικές συνεδριάσεις με δικαίωμα λόγου και οι εκπρόσωποι των μαθητών που αναφέρονται στην παράγραφο 4 αυτού του άρθρου.

Άρθρο 6
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

  1. Οι μαθητικές κοινότητες των διαφόρων τάξεων ή τμημάτων μπορούν, μετά από απόφαση ή των γενικών συνελεύσεων, ή των συμβουλίων τους ή του, μαθητικού συμβουλίου του σχολείου να πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις.
  2. Το σχολείο, πέρα από χώρος παιδείας, μπορεί και πρέπει να γίνει χώρος πολιτιστικής δημιουργίας και ανάπτυξης καθώς και καλλιέργειας του αθλητικού πνεύματος και της άθλησης. Οι μαθητικές κοινότητες, με δική τους πρωτοβουλία και με τη συνεργασία και την τελική έγκριση της διεύθυνσης και του συλλόγου των καθηγητών του σχολείου, προωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις (επιστημονικές διαλέξεις, συζητήσεις, ποιητικές ή μουσικές βραδιές, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο κ.λ.π.) που αναφέρονται σε κάθε μορφή επιστήμης και τέχνης, όπως επίσης και διοργανώσεις αθλητικών αγώνων. Σε κάθε σχολείο μπορεί να ιδρυθούν όμιλοι ψυχαγωγικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές, από διάφορες τάξεις ή τμήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους (π.χ. κινηματογραφικός όμιλος, θεατρικός, φωτογραφικός, σκακιστικός, όμιλος φίλων του περιβάλλοντος, λογοτεχνικός, μουσικός, αθλητικός, πρακτικών κατασκευών κ.λ.π.). Οι συνεδριάσεις αυτών των ομίλων πραγματοποιούνται στο σχολείο, σε ώρες εκτός των διδακτικών, ικανοποιούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών και καλλιεργούν το ταλέντο των μελών τους. Αρμόδιο όργανο για το συντονισμό της δουλειάς τους είναι το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου.
  3. Στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών, όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (π.χ. συγκρότηση βιβλιοθήκης, μορφωτικές επισκέψεις και εκδρομές, διοργάνωση σχολικών εορτών, δημιουργία και συντήρηση σχολικού μουσείου κ.λ.π.) συμμετέχει με δικαίωμα λόγου, το προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου.
  4. Η ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται ως βασικό μέσο αγωγής και επικοινωνίας. Το δικαίωμα αυτό στο σχολικό περιβάλλον υλοποιείται με τα παρακάτω:
    α) Με ευθύνη του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου υπάρχει στο σχολείο πίνακας μαθητικών ανακοινώσεων για μαθητικά θέματα. H διεύθυνση του σχολείου θα πρέπει, σε συνεννόηση με το μαθητικό συμβούλιο, να παραχωρήσει το χώρο που θα αναρτηθεί ο πίνακας σε κεντρικό σημείο του σχολείου. Ευνόητο είναι πως ο πίνακας αυτός θα χρησιμοποιείται και από τις μαθητικές κοινότητες, για μαθητικά θέματα.
    β) Με πρωτοβουλία επίσης των μαθητικών κοινοτήτων μπορούν να εκδίδονται έντυπα (σχολικό περιοδικό, εφημερίδα, ενημερωτικά έντυπα) από τους μαθητές για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους συμμαθητές τους ή και τους άλλους φορείς του σχολείου. Την ευθύνη για τη σύνταξη του περιοδικού ή της εφημερίδας θα έχει συντακτική επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη της μαθητικής κοινότητας. Καθηγητής - σύμβουλος, ορίζεται από το σύλλογο των καθηγητών, για τη συμπαράσταση και βοήθεια στην έκδοση των εντύπων.
  5. Η αμφίεση μέσα στο σχολείο ανήκει στην προσωπική ευθύνη των ίδιων των μαθητριών και των μαθητών. Η μαθητική κοινότητα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει, όταν παρατηρούνται ακρότητες ή εκκεντρισμοί και να συστήνει συμμόρφωση σε ότι θεωρείται αντικειμενικά ευπρεπές και είναι πλατιάς κοινωνικής αποδοχής. Τα οποιαδήποτε προβλήματα όμως σχετικά με την εμφάνιση των μαθητριών ή των μαθητών αντιμετωπίζονται με πνεύμα διαλόγου, καλής θέλησης και με συνεννόηση των μαθητικών κοινοτήτων με τη διεύθυνση του σχολείου, το σύλλογο των καθηγητών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Αν ανάλογο θέμα παραπεμφθεί για συζήτηση και απόφαση στο σύλλογο των καθηγητών, όπου ανήκει και η όποια τελική απόφαση, στη συζήτηση του συλλόγου καθηγητών παραβρίσκονται, με δικαίωμα λόγου, ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η μαθήτρια ή ο μαθητής που κρίνεται, καθώς και το τριμελές προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου.
  6. Η καθαριότητα και η διατήρηση σε καλή κατάσταση των σχολικών χώρων και των μέσων διδασκαλίας (θρανία, μαυροπίνακες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, έπιπλα κ.τ.λ.) όχι μόνο αποτελούν προϋπόθεση για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του σχολείου αλλά και υποχρέωση της σχολικής κοινότητας απέναντι στα μέλη της και στον ελληνικό λαό.
  7. Οι μαθητικές κοινότητες και τα μέλη τους αναλαμβάνουν να περιφρουρήσουν το δικαίωμα των μαθητών να ζουν τη σχολική ζωή τους σε χώρους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για μάθηση, να περιφρουρήσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Σκόπιμη φθορά της σχολικής περιουσίας με πράξεις ή παραλείψεις αποτελεί ουσιαστικά αντικοινωνική συμπεριφορά αφού η δαπάνη για αγορά, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση προέρχεται από τους φόρους που πληρώνει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός. Οι μαθητικές κοινότητες σ' αυτό το θέμα συνεργάζονται και υποβοηθούν την διεύθυνση του σχολείου, που βέβαια έχει την ευθύνη για την προστασία των μέσων διδασκαλίας καθώς και για την καθαριότητα του διδακτηρίου και των υπολοίπων σχολικών χώρων. Οι μαθητικές κοινότητες επίσης μπορούν και πρέπει να επεμβαίνουν και ελέγχουν τα μέλη τους, ώστε να αποφεύγεται η αναγραφή στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας, των διαδρόμων και των κοινοχρήστων χώρων συνθημάτων, σχημάτων, συμβόλων, ασέμνων λέξεων ή φράσεων κ.τ.λ. που και αντιαισθητικά είναι αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβαθμίζουν.
  8. Οι μαθητικές κοινότητες σε συνεργασία και μετά από έγκριση του συλλόγου καθηγητών έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση των συνθηκών λειτουργίας των σχολικών κυλικείων. Το μαθητικό συμβούλιο κάθε σχολείου και εκπρόσωποι των καθηγητών θα πρέπει να ελέγχουν την καθαριότητα και τον τρόπο εξυπηρέτησης των μαθητών στα κυλικεία.
  9. Οι μαθητικές κοινότητες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν σχολικούς χώρους για τις δραστηριότητες που περιγράφει ο κανονισμός λειτουργίας τους.

Άρθρο 7
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  1. Από την κοινοποίηση αυτού του κανονισμού παύει η ισχύς του από 31.3.1982 προηγούμενου κανονισμού λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων.
  2. Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται υποχρεωτικά από το σχολικό έτος 1986-87 σε όλες τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιες και ιδιωτικές.
  3. Με τη φροντίδα και την ευθύνη της διεύθυνσης και του συλλόγου των διδασκόντων κάθε σχολείου, ο κανονισμός αυτός διανέμεται σε όλους τους διδάσκοντες, αναρτάται σε εμφανές σημείο κάθε σχολείου, παραδίδεται ένα αντίτυπο στο συμβούλιο κάθε μαθητικής κοινότητας και γίνεται ευρεία ενημέρωση των μαθητών για το περιεχόμενό του.
  4. Η τήρηση του κανονισμού αποτελεί αντικείμενο καθημερινής προσπάθειας των οργάνων της κοινότητας, βασίζεται όμως κύρια στην υπευθυνότητα των μελών της σχολικής ζωής.



ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 2007

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ